Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Boek der zielenBoek der zielen
Glenn Cooper


‘Het boek der zielen’ is het vervolg op ‘het boek der doden’. Wie dat gelezen heeft – en dat is eigenlijk wel een aanbeveling!- weet dat er sprake is van een geheime Bibliotheek. In de boeken die daar bewaard worden, staat van iedereen die geleefd heeft en leeft, geboorte en dood vermeld.
Tot 2027. Niemand weet wat er op 9 februari 2027  zal gebeuren. En waar is dat ene boek uit 1527 dat ontbreekt?


Wil Piper die zich in het eerste boek bezig gehouden heeft met de Doomsdaymoordzaak, is met vervroegd pensioen gestuurd, en woont nu samen met agente Nancy en hun 5 maanden oude zoontje in New York. Hij heeft het niet erg naar zijn zin. Voor een baby zorgen, al is het zijn eigen kind, is niet wat hij graag doet.
Dan neemt Henry Spence contact met hem op. Er is een boek aangeboden op een veiling in Engeland. Maar natuurlijk is Piper niet de enige die het boek wil hebben. Frazier, chef van de Operationele Beveiliging van Area 51 (de plek waar de boeken liggen), heeft dezelfde opdracht.
Piper krijgt het in handen, en reist naar de vorige eigenaars in een oud landhuis ergens in Engeland. Daar lost hij samen met de kleindochter des huizes de raadsels op die verwerkt zijn in een gedicht van niemand minder dan Shakespeare. Dat gedicht bevond zich in de omslag van het boek. Er zijn nog meer historische figuren die een plaatsje krijgen in het verhaal. Want net als in het eerste boek is er af en toe een onderbreking voor het verhaal uit de veertiende eeuw, waarin we meebeleven waarom het ontbrekende boek ontbrak.
Zo speelt Calvijn een rol, met zijn predestinatieleer, die natuurlijk precies past bij dit boek. En dat Nostradamus een rol krijgt, dan is ook niet verwonderlijk. Het biedt een leuke afwisseling. Het spel dat de moderne tijd speelt met deze voorkennis, is veel kwalijker: als je weet dat er ergens op een dag heel veel doden zullen vallen, wat kun je dan met deze kennis doen?
Will en Frazier zitten elkaar flink in de haren, waarbij de laatste de vrije hand heeft.
Het is een gevaarlijk spel dat Will nu speelt, en ook zijn vrouw en kind lopen gevaar.
Ik vind het erg knap van Glenn Cooper dat hij dit onwaarschijnlijke verhaal tot een goed einde brengt. Het is namelijk zo dat meerdere mensen inzage hebben en hebben gehad tot de boeken.
Als je de strijd met anderen aangaat, en je weet tevoren wie er op die dag de dood zal vinden - wat ook verteld wordt - hoe maak je daar dan nog een geloofwaardig geheel van? Heel af en toe denk je wel eens dat er iets niet klopt, maar de schrijver blijft je altijd een slag voor.
Lekker spannend!


ISBN 9789022996102 | paperback| 312 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011
Vertaald door Riek Borgers-Hoving

© Marjo, 11 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven