Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De hitte van de helDe hitte van de hel
Gard Sveen


Tommy Bergmann was nog maar drieëntwintig jaar oud toen hij voor het eerst een dode zag. Het was 1988 en Tommy werkte nog niet zo lang bij de politie. Het lichaam lag in het bos en was door de hond van een wandelaar gevonden. De jonge vrouw, een meisje nog, was in twee aan elkaar geplakte vuilniszakken in het bos gedumpt. Tommy keek naar het gezicht dat uit de vuilniszakken tevoorschijn piepte en hield zichzelf dapper voor dat het meisje een zachte dood was gestorven. Heus. Toen werden de vuilniszakken door voortvarende politiemannen verwijderd en kwam de waarheid aan het licht. Tommy viel flauw.


16 jaar later herinnert Tommy zich de vondst van het dode tienermeisje nog maar al te goed. Ze heette Kristiane Thorstensen. Hij zal de wanhoopsdaad van haar moeder Elisabeth, kort nadat Tommy en zijn oudere collega Kåre Gjervan haar het vreselijke nieuws vertelden, nooit vergeten. Overweldigd door verdriet sneed Elisabeth haar pols door nadat ze hysterisch had uitgeroepen dat het allemaal haar schuld was. Tommy’s accurate reactie redde haar leven maar Elisabeth is nooit meer de oude geworden.


Later bleek dat Kristiane het slachtoffer van seriemoordenaar Anders Rask was geworden. Tegenwoordig zit de moordenaar en voormalig onderwijzer veilig opgesloten in een zwaarbewaakte tbs-kliniek. Niemand hoeft hem nog langer te vrezen. Toch staart Tommy nu opnieuw naar een hevig toegetakelde vrouw. De vrouw, een prostituee, leeft alleen nog omdat haar aanvaller door iemand gestoord werd. Haar verwondingen zijn opmerkelijk. Alles wijst erop dat de vrouw, na al die jaren, door de moordenaar van Kristiane is aangevallen. Tommy is verbijsterd. Hoe kan Anders Rask iemand aanvallen terwijl hij zich achter slot en grendel bevindt?


Niet lang na de aanval, bezwijkt de jonge vrouw aan haar verwondingen. Kort voor haar dood was ze even bij kennis. Haar hysterische woordenvloed was nauwelijks te verstaan maar de naam Maria was echter wel goed te horen. Wie is Maria? Wat probeerde de vrouw te zeggen? Tommy en zijn collega’s staan voor een raadsel, temeer omdat ze beseffen dat er iets niet klopt. Als de dood van de prostituee aan de moordenaar van Kristiane te wijten is, is Anders Rask dan wel de seriemoordenaar die hij beweert te zijn? Heeft de ware moordenaar soms al die jaren vrij rondgelopen?


De bittere waarheid is dat de dood van de allochtone prostituee niet veel aandacht trekt. Wanneer Tommy zijn twijfels over Anders Rask uit, krijgt hij slechts een week de tijd om met doorslaggevend bewijs te komen. Susanne Bech mag hem assisteren, meer hulp krijgt hij niet. Tommy baalt. Susanne is een alleenstaande moeder. Susanne baalt ook. Ze weet maar al te goed dat Tommy haar niet voor vol aanziet omdat ze haar tijd tussen haar werk en de zorg voor haar dochtertje moet verdelen. Als ze nu faalt, zal haar tijdelijke aanstelling nooit in een vaste baan omgezet worden.


Tommy en Susanne storten zich op een onderzoek dat al snel het uiterste van hun geestelijke gezondheid vergt. Anders Rask laat zich niet doorgronden. En wie is toch Maria? Tommy en Susanne keren terug naar het verleden. De moord op de prostituee is moeilijk op te lossen maar als het om dezelfde moordenaar gaat, ligt de oplossing van het raadsel bij de moord op Kristiane. Zal een uitgebreider onderzoek nieuwe informatie aan het licht brengen? Tommy ziet oude bekenden terug, ook Elisabeth. Hoewel ze een nieuw gezin heeft gesticht, spookt de dood van Kristiane nog dagelijks door haar hoofd.


Dat Gard Sveen kan schrijven, wist ik na het lezen van zijn debuut De doden hebben geen verhaal al. Ook in De hitte van de hel neemt Tommy Bergmann de hoofdrol weer voor zijn rekening. Nog altijd worstelt hij met zijn woeste aard. In dit bloedstollende verhaal heeft Tommy regelmatig het gevoel dat iemand tijdens zijn afwezigheid in zijn appartement is geweest. Het gevoel wordt steeds sterker en dan merkt Tommy dat er iets ontbreekt. Hebben de gruwelijke moorden iets met zijn eigen afkomst te maken? Tommy weet immers niet wie zijn vader is. Hij weet wel dat hij zijn gewelddadige aard niet van zijn zachtaardige moeder heeft geërfd.


De hitte van de hel is zo spannend dat ik steeds gulziger ging lezen. Wie mij tijdens het lezen stoorde, kon een snauw verwachten. Even deden alleen het verhaal en ik ertoe. Het einde van het verhaal bevat de overduidelijke belofte dat er een nieuw boek over Tommy Bergmann zal komen. Ik hoop dat Gard Sveen me niet al te lang laat wachten!  


ISBN 9789400507296 | paperback | 359 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2016
Vertaald door Carla Joustra en Kim Snoeijing

© Annemarie, 12 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven