Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

alt Feniks
Deon Meyer

Zuid-Afrika, midden jaren negentig van de vorige eeuw: Na het afschaffen van de apartheid staat het land voor een nieuw begin met een nieuwe regering. Om de ongelijkheden uit het verleden op te heffen, wordt positieve discriminatie toegepast. Het is voor alle partijen flink wennen en het evenwicht is wankel. De bevolking vormt nog altijd geen eenheid.

Inspecteur Mat Joubert krijgt een nieuwe baas. Een nieuwe bevelvoerend officier van Berovingen en Moordzaken om precies te zijn. Bart de Wit heet de beste man. Hij heeft door het apartheidsregime nog geen ervaring bij de politie op kunnen doen en is hierdoor vastbesloten het onderste uit de kan te halen. Hij wil zich bewijzen en heeft grote plannen met het personeel. Iedereen wordt nauwkeurig onder de loep genomen. Wie rookt, drinkt, kampt met overgewicht of psychische problemen heeft, moet bij De Wit op het matje komen. Mat moet van hem in therapie en bovendien afvallen.

Het leven is zwaar voor Mat. Soms wilde hij dat hij de moed had om eruit te stappen. Dat hij het lef had om er een einde aan te maken. Sinds de dood van zijn vrouw Lara heeft het leven zijn glans verloren. Hij mist haar meer dan hij kan verdragen en kan haar dood niet verwerken. Het is onrustig in zijn hoofd, er zijn gebeurtenissen die hij maar geen plaats kan geven. ’s-Nachts wordt hij geplaagd door nachtmerries. Het leven van collega Bennie Griessel loopt evenmin op rolletjes. Zijn drankprobleem heeft hem zijn relatie met zijn vrouw en kinderen gekost. Mat overtuigt hem om naar een afkickkliniek te gaan. Griessel stemt toe en ondergaat de gruwelen van het afkicken. Het is een ware hel.

Het politieteam krijgt te maken met een aantal bizarre zaken. Er is een bankovervaller actief. De dader spreekt de baliemedewerkers allervriendelijkst aan met “liefje” waarna hij hen het wapen onder zijn jas toont. Ook vraagt hij de geschrokte vrouwen uiterst charmant naar de naam van het parfum dat ze gebruiken. Het is niet eenvoudig de man op heterdaad te betrappen want hij meet zichzelf steeds een compleet ander uiterlijk aan.

Mat Joubert krijgt de leiding over een moordzaak. Een ogenschijnlijk keurige en welgestelde man is doodgeschoten. De man heeft een enorm kogelgat in zijn borstkas. De gapende opening is toegebracht door een Mauser Broomhandle, een antiek wapen uit de negentiende eeuw. Het blijft niet bij dit ene slachtoffer. Meer volgen. Allemaal worden ze met de Mauser gedood. De pers smult en De Wit maant zijn personeel tot spoed. Ook De Wit heeft bazen, en die hijgen in zijn nek. Om een wit voetje te halen zal de zaak zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Kan Mat Joubert deze zaak wel aan? Is hij psychisch niet te beschadigd?

Feniks gaat over vechten. En over het maken van een nieuwe start. Over afrekenen met spoken uit het verleden. Het is een gevecht dat soms onoverwinbaar lijkt. Soms ook nutteloos. Mat is uitgeblust en heeft zijn vechtlust verloren. Toch lijkt hij voorzichtig een nieuwe start te maken. Ook Bennie Griessel vecht. Hij vecht tegen de hallucinaties die zich tijdens het afkicken onbarmhartig aan hem opdringen. Hij vecht voor zijn gezin. Hij wil ze terug.

De Mauser-moordenaar zit eveneens vast in het verleden. Wat drijft deze persoon tot meervoudige moord? Wat hebben de slachtoffers met elkaar te maken? Is er wel een connectie of zijn de moorden willekeurig? De uiteindelijke ontknoping is aangrijpend en heeft me geraakt.

Dit boek van Deon Meyer is onlangs opnieuw uitgegeven. Het is verrassend actueel terwijl het oorspronkelijk in 1996 verscheen. Deon Meyer schrijft met kennis van zaken en een groot inlevingsvermogen. Feniks bewijst dat zijn eerdere werk ook al van topkwaliteit was.

ISBN 9789400500273 | Paperback |333 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers |oktober 2012
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Annemarie, 12 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven