Het meisje met de hond
Connla Quinn 1
David van den Bosch
Een nieuwe detective is opgestaan!
De Ierse, perfect Nederlands sprekende Connla Quinn bivakkeert in Amersfoort. Hij probeert het hoofd boven water te houden met speurwerk, daarbij niet echt geholpen door Shirley Janssen, zijn secretaresse.
Shirley is een beeldschone vrouw, maar zo mooi als ze is, net zo inefficiënt is ze. Ze neemt de telefoon op met een vrolijk ‘met Shirley!’, tikt de verslagen met twee vingers, en notuleren, dat is echt te veel gevraagd voor haar, maar Quinn ontdekt al snel dat ze een soort muze voor hem is. En zij kan autorijden, iets waar hij een hekel aan heeft en dus neemt hij haar tekortkomingen maar op de koop toe.
Op de dag dat Pieter Heidema Quinns kantoor binnenstapt, begint hun eerste avontuur. Heidema denkt namelijk dat hij verdachte is in de zaak van het meisje met de hond. Heidema zit iedere avond in zijn tuin, zodat hij dag in dag uit het slachtoffer langs zag lopen, wanneer zij haar dagelijkse vaste uitlaatrondje met de hond deed. Ze zwaaiden dan naar elkaar. Maar op de avond dat ze vermoord werd en de hond alleen thuis kwam, juist die avond zat hij niet in de tuin. Hij heeft dus niets gezien. Niemand in het appartementencomplex aan de Arubalaan waar Heidema woont, heeft iets gezien of gehoord. De politie heeft geen idee wie het meisje vermoord kan hebben, maar het moet haast wel iemand zijn geweest die zij kende. Sterker nog: iemand die de hond kende!
Daarom wil Heidema dat Quinn de moord onderzoekt en in ieder geval zijn onschuld bewijst. De detective luistert geïnteresseerd naar het verhaal over hemzelf en zijn vrouw, hoe zij het wonen in het appartementencomplex ervaren en over hun contacten met de andere bewoners. En weigert dan de zaak.
Het eerste Connla Quinnmysterie is het verhaal van hoe Heidema hem toch zover krijgt dat de Ier op onderzoek uit gaat, en hoe hij vervolgens te werk gaat. Samen met Quinn kan de lezer proberen uit te vinden wie de dader is. Alle bewoners van het appartementencomplex passeren de revue: het echtpaar Heidema en een gepensioneerde dame met hond op de begane grond; op de eerste etage het oudere Duitse echtpaar, met hun buren de sportman en een dramadocente; en op de tweede etage een jongeman die graag schildert, een aromatherapeute en nog een echtpaar, dat ten tijde van de moord op vakantie was, en dus niet echt een rol speelt.
Wie van hen had een reden om het meisje te vermoorden, hoe heeft hij of zij dat aangepakt? Ook de politie-inspecteur die zich graag laat helpen ontbreekt niet in het verhaal, en helaas valt er - zoals te doen gebruikelijk - nog een dode..
Het boek is geschreven in een heerlijk luchtige stijl. De detective met zijn eigenzinnige werkwijze, en zijn naïeve secretaresse, die mannen zonder dat zij er erg in heeft totaal van de wijs brengt, zijn beide karikaturale typetjes, en dat werkt wonderwel. Vooral de manier waarop hij met Shirley omgaat, waarbij het niet altijd duidelijk is of zij niet misschien toch slimmer is dan hij denkt, brengt een element van humor in het boek. Zoals zij vol enthousiasme de rol speelt van het vermoorde meisje en daarbij de heer Heidema als hond dirigeert: Af! Koest!
En de manier waarop zij samen met Quinn haar verloofde bespeelt, kostelijk! Vlotte en directe dialogen, zonder onnodige omschrijvingen of sfeertekening, kortom een nieuwe prettig leesbare detectiveserie heeft het daglicht gezien. Hopelijk als eerste van velen! En natuurlijk krijgen we het antwoord op de belangrijke vraag: wie heeft het meisje met de hond vermoord?
David van den Bosch (1982) is schrijver, dichter, verteller en theatermaker. Hij is onder meer de helft van vertellersduo Dá Fhili en maakte met Toneelgroep Kanalje de detective 'De veelzijdige dood van meneer Martens', een toneelstuk waarin de moordenaar iedere voorstelling iemand anders kan zijn. Ook was hij de eerste stadsdichter van Amersfoort, niet toevallig de stad waar de Connla Quinn mysteries zich voor een deel afspelen.
ISBN 9789492055232 | paperback met flappen| 120 pagina's | Nabij Producties Nijkerk| december 2016
© Marjo, 17 februari 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER