Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De Samaritaan
Rönning & Stilton 7
Cilla & Rolf Börjlind


Het boek begint met een ik-figuur die op de vlucht lijkt te zijn. Wie dit is, wordt redelijk snel duidelijk als de ik-figuur later weer aan het woord is. Dan weten we ook voor wie deze persoon op de vlucht was.


Olivia Rönning wordt vermist en Tom Stilton, die zich samen met z’n vriendin Luna heeft teruggetrokken op een eilandje in de archipel voor Stockholm, voegt zich bij Lisa Hedqvist om naar Olivia op zoek te gaan.  Lukas, de partner van Olivia, lijkt zich geen zorgen te maken over haar verdwijning, maar dat is vooral een manier om zichzelf te beschermen. Als hij zich wel zorgen zou gaan maken, zou hij volkomen instorten en dat wil hij niet, nu hij z’n leven een beetje op de rails heb. In de eerdere boeken uit de serie hebben we namelijk kunnen zien dat Lukas ernstige psychische problemen heeft gehad.


Olivia blijkt ontvoerd te zijn door Sara, een vrouw die er van overtuigd is dat Lukas de ware is voor haar. Ze wil dan ook dat Olivia uit het leven van Lukas verdwijnt.
Sara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder heeft in haar jeugd het huis in brand gestoken, waarbij de vader van Sara en haar broer Oskar, om het leven zijn gekomen. De moeder belandde hiervoor in de gevangenis en Sara en Oskar belandden bij hun tante Ellinor. Hoe haar jeugd daar was, ontdekken we in de loop van het boek. Op een gegeven moment hoort Olivia Sara een telefoongesprek voeren met iemand waarover ze later zegt dat deze persoon haar leven heeft verwoest.


De zoektocht naar Olivia leidt naar een afgelegen boerderijtje, dat in brand blijkt te staan. Er wordt het lichaam van een vrouw in gevonden en later blijkt dat deze vrouw door geweld om het leven is gekomen.


Het verhaal speelt zich af midden in de corona-pandemie en dat speelt ook zeer belangrijke een rol in het boek. Mette Olsäter is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het transport van de vaccins. Er zijn namelijk signalen dat er fanatieke tegenstanders van vaccinaties het daarop gemunt hebben. Het lijkt er op dat er bij een transport met vaccins elders in Europa de koeling is gesaboteerd, zodat deze onbruikbaar zijn geworden. Later lijken er ook ergens gevaccineerde mensen aan een vergiftiging overleden te zijn. Kortom, genoeg redenen om beter op de vaccins te letten.


Er is een groep, waarvan de leider De Samaritaan genoemd wordt, die gelooft dat de wereld geregeerd wordt door een genootschap van satanistische pedofielen, die kinderbloed drinken om jong te blijven. Volgens deze groep zijn zowel de pandemie, als het vaccin bedoeld om de bevolking te decimeren, kortom het hele Qanon verhaal.
Intussen haalt een visser op een meer in Zuid Zweden een kreeftenfuik met een aangevreten lichaam uit het water...


Het is weer een heel spannend verhaal geworden, waarbij allerlei zaken met elkaar te maken blijken te hebben. Tom Stilton belandt met corona in het ziekenhuis, wat nog voor een extra spanningslaagje zorgt.


ISBN 978 94 005 1148 4 | Paperback | 368 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2022
vertaald door Corry van Bree

© Renate 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven