Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VuurproefVuurproef
Unit Plaats Delict Deel 1
Carina van Leeuwen

Dit is het eerste deel van de serie Unit plaats delict, rond de forensisch rechercheur Renee Spaan van het Haagse politiebureau Donumstraat (een straat die niet bestaat, wat voor mij toch een klein minpuntje is).

Het verhaal begint als er een verbrand lijk wordt gevonden bij een spoorwegemplacement. Het blijkt een afrekening in de onderwereld te zijn, iets waar men bij het begin van het verhaal nog niets van weet. Men weet zelfs niet wie het slachtoffer is. Pas als er bij een dode drugsverslaafde een telefoon wordt gevonden, wordt er meer duidelijk.
In een villa in het Belgisch Park wordt een tweede lichaam gevonden. Op de achterflap wordt deze vondst als veel gruwelijker omschreven, maar daar ben ik het toch niet echt mee eens.

Carina van Leeuwen heeft een spannend verhaal geschreven, met een aantal sympathieke hoofdfiguren.
Zo hebben we Renee Spaans, die lijkt te leven voor haar werk. De dood van haar vriendin Carmen, die zelfmoord heeft gepleegd, iets waar we in de loop van het verhaal wat meer over leren, heeft ze nog steeds niet verwerkt. Ze zou naar een psycholoog moeten, maar daar is ze na een eerste gesprek niet meer heen geweest. Verder is er haar collega Meindert Wijbenga, wiens vrouw Irene haar vijfde kind verwacht. Loretta S. Bloembergen is de chef, die het team nog wel eens onder druk zet en regelmatig de prioriteiten verandert. Dan moet er ineens meer aandacht komen voor ramkraken, vervolgens is het weer de bedrijfscriminaliteit, die de prioriteit moet krijgen en zo is er steeds weer wat, terwijl Renee Spaans gewoon de zaak waar ze mee bezig is, opgelost wil krijgen.
 
Renee Spaans heeft ook nog een hond Bob, waar ze regelmatig mee gaat wandelen. Buiten de politie heeft Renee Spaans nog de vriendinnen Tilly en Dora, die het eethuisje Doortje Dartel hebben en Betsy, die op de afdeling spoedeisende hulp van het Aletta Jacobs Ziekenhuis werkt. (Ook dit bestaat niet.) Betsy is getrouwd met Harry. Natuurlijk zijn er nog meer mensen in het team, maar die ga ik niet allemaal noemen.
 
Op het boek staat Literaire Thriller, maar dat vind ik misschien toch wat te veel eer. Het is gewoon een spannend boek, met misschien wat meer diepgang dan Baantjer, maar meer ook niet. Ik zou het misschien ook nog wel willen vergelijken met de boeken van A. Lourens-Koop, die later als Jackie Lourens schreef. Het is in ieder geval wel een realistisch verhaal geworden, waarin ook lang gewacht moet worden op het resultaat van bepaalde onderzoeken. Het verhaal krijgt ook nog een tweede plot, dat niets met de rest van de zaak te maken heeft. Het boek had misschien wel zonder gekund, maar het geeft wel een extra dimensie.

 

Ik erger me een beetje aan de niet-bestaande locaties in het boek, te meer daar alle andere straten en dergelijke wel echt bestaan. Dat het eethuisje niet bestaat, is iets waar ik geen moeite mee heb, maar ziekenhuizen en politiebureaus moeten toch wel de juiste naam hebben, wat mij betreft.


ISBN 9789400502147 | Paperback | 336 pagina's | AW Bruna fictie | januari 2014

© Renate 22 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven