Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Geheime orde
Brad Thor

Na een spectaculaire reddingsactie in Somalië wordt geheim agent Scot Harvath in allerijl terug naar de Washington D.C. gevlogen. Samen met zijn baas spoedt Harvath zich naar het hoofdkantoor van de Federal Reserve waar een nieuwe opdracht wacht. Een week geleden is Wallace Sawyer, de voorzitter van de Federal Reserve, aan een hartaanval overleden. Er zijn vijf mogelijke opvolgers beschikbaar maar kort na de dood van Sawyer zijn ze allemaal verdwenen.

De reden dat de Federal Reserve gebruik wil maken van de diensten van Harvath is dat één van de vijf vermiste kandidaten enkele uren geleden is gevonden. Het gaat om Claire Marcourt, moeder van drie kinderen. Ze verdween spoorloos uit haar vakantiehuis op Sea Island. Claire Marcourt leeft niet meer. Iemand heeft haar op brute wijze van het leven beroofd. Haar oren zijn afgesneden en ze draagt een opmerkelijk symbool om haar hals. Het ontzielde lichaam is niet zomaar gedumpt, het is gebruikt om een boodschap uit te dragen. Maar welke boodschap? En waar zijn de andere vier kandidaten? De kans is groot dat ook zij om het leven zullen worden gebracht.

De Federal Reserve is – ook al doet de naam anders vermoeden - geen overheidsinstelling. Het is een onafhankelijke bank. Het is een machtige instelling die enorme geldbedragen beheert. De invloed van de Federal Reserve is voor diverse partijen aantrekkelijk. Wanneer geld, politiek en macht in elkaars vaarwater komen, is het de vraag of de Federal Reserve zijn onafhankelijke status wel waar maakt.

Ook CIA-agente Lydia Ryan buigt zich over een nieuwe zaak. Tijdens een etentje op het vliegveld van Frankfurt wordt ze benaderd door een oude bekende. Het is geen toeval dat ze Nafi Nasiri, het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van Jordanië, op het vliegveld tegen het lijf loopt. Nafi , die eens het leven van Lydia redde, vraagt haar onomwonden of Jordanië nu aan de beurt is. Lydia begrijpt hem niet. Waar heeft Nafi het over? Nafi toont Lydia een aantal schokkende foto’s. Op de foto’s is te zien hoe haar voormalige teamgenoten zich bezighouden met illegale opdrachten. Nafi vermoedt dat de Amerikaanse regering van plan is om het koninkrijk Jordanië ten val te brengen. Hij laat merken dat het hem menens is en beweert dat er momenteel  door een terroristische cel een aanslag op de Verenigde Staten gepland wordt. Hij weigert details te verstrekken en laat een verbijsterde Lydia achter.

Lydia neemt de uitlatingen van Nafi serieus en besluit haar meerdere Phil Durkin in vertrouwen te nemen. Dat Lydia en Phil niet goed met elkaar overweg kunnen, is een understatement. Enige tijd geleden probeerde Phil zich aan Lydia te vergrijpen wat hem de nodige problemen heeft opgeleverd. Het gesprek tussen Lydia en Phil verloopt allesbehalve soepel. Wat Lydia niet weet is dat Phil Durkin na haar vertrek onmogelijk naar zijn telefoon grijpt. Lydia heeft de verkeerde in vertrouwen genomen. Phil Durkin wil dat ze van het toneel verdwijnt. Voorgoed. Terwijl Scot Harvath tot de pijnlijke ontdekking komt dat de ontvoerders zich laten inspireren door historische gebeurtenissen en van plan zijn om alle kandidaten om het leven te brengen, rent Lydia Ryan letterlijk voor haar leven. In welk wespennest zijn de twee geharde agenten verzeild geraakt?

Auteur Brad Thor schrijft met grote kennis van zaken. Hij is een expert op het gebied van terrorismebestrijding. Kritisch is hij ook. Hij beschrijft hoe overheidsinstanties en grote instellingen elkaar tegenwerken omdat ze andere belangen dienen. Gaat de veiligheid van de Amerikaanse burgers boven alles of is dat een naïeve gedachte? Thor beschrijft de chaotische financiële situatie waarin de Verenigde Staten verkeert op een meer dan overtuigende manier.

Eigenlijk hou ik helemaal niet zo van boeken vol geweld en regeringsperikelen maar voor de boeken van Thor maak ik een uitzondering. De hoofdpersonen zijn niet louter geoliede gevechtsmachines die klakkeloos hun opdrachten uitvoeren. Ze zijn menselijk, durven vragen te stellen en maken fouten. Met zijn realistische kijk op de zaken en zijn vooruitziende blik tilt Brad Thor de actiethriller naar een hoger niveau.

ISBN 9789045205069  | paperback | 344 pagina's| Karakter Uitgevers | juli 2014
Vertaald door Jan Mellema

© Annemarie, 8 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven