Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

StrijderStrijder
1. Lucia Guerrero
Bernard Minier


Lucia Guerrero (de achternaam betekent ‘strijder’, hetgeen de titel verklaart) stort zich helemaal op haar werk bij de UCO (= Unidad Central Operative, een onderdeel van de Guarda Civil). De prijs: ze is gescheiden en ziet haar zoontje nauwelijks. Ze beseft wel dat zij zelf deze keuze heeft gemaakt, en voor het verhaal betekent het dat ex en zoon ook slechts aan de zijkant een rolletje hebben.
Ergens in het boek zegt ze dat haar baan niet ideaal is: je moet dag en nacht beschikbaar zijn en als je een nacht geen gelegenheid hebt om te slapen, nou, dan wil dat niet zeggen dat je de volgende ochtend slaap kunt inhalen.

De zaak waar ze zich mee bezig gaat houden begint met de vondst van een gekruisigde man.


‘Lucia keek ernaar: Heel even deed het beeld haar aan een ander denken en het deed haar verstijven. Daarna opende ze haar mond. Een stille schreeuw die in haar keel bleef steken toen de werkelijkheid van wat ze zag tot haar doordrong. Nee, dat kon niet waar zijn: dat kon hem niet zijn…’

Maar het klopt wat ze ziet: het is haar collega Sergeant Sergio Moreira die op een gruwelijke manier aan zijn einde is gekomen. Sergio was meer dan een collega,  Lucia is compleet van haar stuk.
Vrijwel onmiddellijk heeft de politie een verdachte: ene Gabriel Schwartz. De man blijkt een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis te hebben, is nauwelijks toerekeningsvatbaar.
Dat de moord in scene is gezet blijkt van grote betekenis te zijn Lucia wordt later geconfronteerd met meerdere moorden waarbij de slachtoffers op een bepaalde manier zijn neergezet.
Maar dan kan de moordenaar niet dezelfde zijn: de eerdere verdachte is op raadselachtige manier in zijn cel om het leven gekomen.


Salomon Borges, werkzaam als professor in de criminologie aan de rechtenfaculteit van Salamanca, neemt contact op met Lucia als hij en zijn studenten met wie hij werkt aan een digitaal opsporingsprogramma iets groots heeft ontdekt: in de database hebben ze een link ontdekt tussen drie moordzaken, waarvan de eerste dertig jaar eerder heeft plaatsgevonden en de laatste twee in recentere jaren. Steeds gaat het om een soort tableaus, maar over het hoe en waarom tasten ze nog in het duister. Scènes: net als de moord op Sergio!


Er spelen nog een paar andere zaken: Lucia moet nog in de rechtbank verschijnen omdat ze onlangs een arrestatie heeft verricht, waarbij ze niet volgens het boekje heeft gehandeld.
En op de universiteit is een man die vrouwen belaagt actief. Is hij misschien dezelfde als de moordenaar die ze zoeken?


De samenwerking van de professor en de inspecteur leidt tot een spannende jacht op verdachten. Er vallen helaas nog meer slachtoffers, voor Lucia door begint te krijgen wat er aan de hand is.
De lezer heeft dan ook al wel vermoedens, maar wordt eerst nog meegesleurd op diverse dwaalsporen. Minier laat zijn lezers eveneens in spanning als hij trakteert op zijsporen, die niet altijd iets met het verhaal te maken hebben, maar niettemin interessant zijn. Bijvoorbeeld over de omgeving, geografisch en historisch.
Zeer onderhoudende thriller, die je zeker laat uitkijken naar een tweede deel.


Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd voor Netflix.
Na zeven delen in een serie over hoofdinspecteur Servaz, is dit keer de hoofdrol weggelegd voor een vrouwelijke inspecteur.


ISBN 9789401619240 | Paperback| 384 pagina’s | Uitgever Xander| april 2023
Vertaald uit het Frans door Aniek Njiokiktjien

© Marjo, 20 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven