Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVerdwijnpunt
Arnaldur Indridason


Wie al eens een boek – of meerdere boeken - van Indriðason heeft gelezen is bekend met inspecteur Erlendur Sveinsson uit Reykjavík. Voor wie de beste man nog niet kent wordt het de hoogste tijd om kennis met hem te maken, hij zal een gewaardeerde vriend worden.  Meestal wordt hij bijstaan door zijn assistent Sigurður Óli en zijn collega Elínborg maar dit maal is hij op zichzelf aangewezen. Erlendur is namelijk teruggekeerd naar zijn geboortegrond. Dat doet hij wel vaker. Hij slaapt dan in het leegstaande pand dat eens zijn ouderlijke huis was. Eenzaam en omringt door spoken uit zijn verleden.

Samen met zijn vader en broertje werd Erlendur toen hij nog een jongetje was overvallen door een sneeuwstorm op de hoogvlakte. De tienjarige Erlendur en zijn twee jaar jongere broertje waren vader uit het oog  verloren. Ze hielden elkaar stevig vast maar door de kou werden hun handen gevoelloos. Wanneer ze elkaar precies los hebben gelaten weet Erlendur niet maar ineens was hij zijn broertje kwijt. En zijn broertje bleef zoek. Hij is nooit meer gevonden. Erlendur hoopt hem nog altijd te vinden en hem bij zijn inmiddels overleden ouders te kunnen begraven.

Tijdens zijn verblijf in de Oostfjorden hoort hij over een andere verdwijning. Heel wat jaren geleden woedde er ook een hevige storm. Veel mensen weten dit nog omdat er een groep Engelse soldaten in nood raakte. Sommigen stierven maar ieder van hen, dood of levend, werd gevonden. Wie niet gevonden werd was een lokale vrouw. Ze heette Matthildur. Ze bevond zich net zoals de Britse militairen op de hoogvlakte tijdens de storm. Haar man Jakob raakte ongerust toen hij besefte dat ze wellicht in de problemen geraakt was. Hij heeft nog tijden gezocht maar ze is nooit gevonden.

Erlendur raakt hevig gefascineerd door de nooit opgehelderde verdwijning van Matthildur. Hij start op eigen houtje een officieus onderzoek. De mensen die Matthildur en haar man Jakob - die een aantal jaar later tijdens een storm op zee omkwam - nog gekend hebben zijn inmiddels al hoogbejaard. Ze stellen zijn gegraaf en geneuzel veelal niet erg op prijs en Erlendur moet dan ook al zijn overtuigingskracht aanwenden om brokjes waardevolle informatie te verzamelen. Hij ontrafelt de waarheid en deze is hartverscheurend. Tegelijkertijd raakt hij overmand door de herinneringen aan het verleden. Door gesprekken met de plaatselijke jagers begint hij te vermoeden wat er met het lichaam van zijn broertje kan zijn gebeurd.

Met Verdwijnpunt bewijst Indriðason wederom dat hij tot de besten behoort. Het is niet voor niets dat hij al twee keer de Martin Beck Award heeft gewonnen. Zijn boeken behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Deze IJslandse auteur heeft een prachtige schrijfstijl en weet elk boek weer ijzersterk neer te zetten. Zijn sobere manier van schrijven is zijn kracht. Zijn verhalen hebben geen opsmuk nodig en zijn zinnen hoeven niet verfraaid te worden om indringend te zijn. Ook Verdwijnpunt is een enorm goed boek. Een absolute aanrader.

ISBN 9789021441962 | Paperback | 272 pagina’s| Uitgeverij Q | mei 2012
Vertaald door Adriaan Faber

© Annemarie, 9 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven