Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

alt7 dagen
Deon Meyer

Niemand heeft de vreemde mailtjes serieus genomen. Er worden wel vaker rare berichten naar de politie gestuurd en deze zijn veelal afkomstig van verwarde mensen. Ongevaarlijk. Maar de man die eist dat de moordenaar van advocate Hanneke Sloet gearresteerd wordt, is wel degelijk gevaarlijk. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer een politieman door een sluipschutter in zijn been wordt geschoten. De meest recente e-mail van de onbekende wordt heel serieus genomen:

“Dit is mijn vijfde boodschap, maar jullie luisteren niet. Nu dwingen jullie me. Vandaag zal ik een politieman neerschieten. In zijn been. Ik ga elke dag een politieman neerschieten tot jullie de moordenaar arresteren.”

De schutter eist dat de zaak Hanneke Sloet heropend wordt en dat gebeurt ook. Met een dubbele reden weliswaar. Uiteraard wil de politie de moord oplossen maar de zaak Hanneke Sloet is ook hun enige link met de schutter. Bennie Griessel krijgt opdracht de moordenaar van Hanneke Sloet in de kraag te vatten. Bennie schrikt ervan, de verantwoordelijkheid die zijn nieuwe opdracht met zich meebrengt drukt meteen loodzwaar op zijn schouders. Bennie snapt nog steeds niet helemaal waarom hij tot de eenheid De Valken is toegelaten en is bang dat hij elk moment door de mand kan vallen. Veel zelfvertrouwen heeft Bennie Griessel niet. Hij is een alcoholist en zijn huwelijk is op de klippen gelopen. Wat heeft hij nu eigenlijk van zijn leven gemaakt? Bennie is niet trots op zichzelf. Tot overmaat van ramp is hij verliefd op Alexa Barnard, een beroemde zangeres. Alsof zij wat in hem zou zien!

De moord op Hanneke Sloet is destijds grondig onderzocht maar er zijn geen aanwijzingen gevonden die naar de moordenaar hebben geleid. Er zijn sowieso nauwelijks aanwijzingen gevonden. Hanneke is op enige afstand van haar voordeur neergestoken maar met welk wapen dat precies is gebeurd, blijft onduidelijk. Hanneke werkte hard aan een zogeheten BEE-transactie maar volgens haar baas is hier niets opzienbarends mee aan de hand. In het huis van Hanneke is, op een paar naaktfoto’s na, niets bijzonders te vinden. Hanneke had geen relatie en had met niemand ruzie. Waarom is de advocate vermoord? Bennie en zijn collega’s werken aan een stuk door maar kunnen niet voorkomen dat een volgende politieagent wordt neergeschoten. Het gaat gruwelijk mis. Haast maken is niet langer snel genoeg.

Deon Meyer blijft de lezer uitdagen om zich te verdiepen in de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Zuid-Afrika is een prachtig maar ook complex land waar mensen letterlijk en figuurlijk elkaars taal niet spreken. En wat zijn BEE-transacties nu precies? Bennie vindt het maar ingewikkeld allemaal en ik ben het roerend met hem eens. Om alles te kunnen volgen moest ik mijn aandacht er goed bijhouden. Met 7 dagen bewijst Deon Meyer opnieuw dat hij een meesterverteller is. De spanning is doorlopend aanwezig. Wat is de volgende stap van de sluipschutter? Wie is zijn volgende slachtoffer? En vooral…Wie is hij?

Minstens even sterk neergezet als de spanning zijn de personages in het boek. Mbali bijvoorbeeld is een vrouw met een enorm goed stel hersens. Haar collega’s drijven de spot met haar mollige figuur en beseffen niet hoe waardevol en onmisbaar ze is. Favoriet is toch wel de onbeholpen Griessel die zo zijn best doet om niet meer te vloeken. Bennie heeft zijn handen vol aan Alexa die net als hij alcoholist is. Alexa heeft moeite om van de drank af te blijven en Bennie probeert haar zo goed als hij kan te steunen. Het is alleen lastig voor Bennie om een pruilende Alexa tevreden te stellen terwijl de sluipschutter in zijn nek hijgt.

Deon Meyer kiest in zijn boeken steeds weer voor een fascinerend onderwerp en ook dit keer was ik van begin tot eind geboeid. Opnieuw heeft Meyer een topthriller afgeleverd.

ISBN 9789400502314 | paperback |304 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2013
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 14 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven