Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe vlinder en de storm
Walter Lucius

Midden op de weg in het Amsterdamse Bos ligt een meisje. Het meisje heeft een Oosters uiterlijk en is gekleed in een traditioneel gewaad. Haar zware make-up en vele sieraden doen vermoeden dat ze een speciale gelegenheid heeft bijgewoond. Nu verkeert ze in levensgevaar. Alles wijst erop dat ze door een auto is geschept en dat de bestuurder is doorgereden. Wanneer arts Daniëlle Bernson van het Medische Mobiele Team het meisje ter plaatse onderzoekt en stabiliseert voor vervoer naar het ziekenhuis, doet ze een opvallende ontdekking. Het meisje is een jongen. Met grote haast wordt het zwaargewonde kind naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Journaliste Farah Hafez bevindt zich op de Spoedeisende Hulp wanneer het jongetje binnen wordt gebracht. Farah heeft al snel door dat het kind – dat ze voor een meisje houdt – Dari spreekt en troost haar met geruststellende woorden. Ze wordt opgemerkt door een arts die haar toevertrouwd dat het meisje in werkelijkheid een jongetje is. In een flits beseft Farah dat het hier kan gaan om een eeuwenoude traditie uit haar vaderland Afghanistan. Overmand door een mengeling van medelijden, nieuwsgierigheid en afschuw, werpt Farah zich op als tolk. In de korte momenten die Farah met het jongetje deelt, nestelt hij zich voorgoed in haar hart.

De oude traditie waaraan Farah denkt heet Bacha Bazi. Jonge jongetjes worden door hun ouders verkocht waarna ze als vrouw uitgedost worden. Vervolgens moeten ze dansen voor hun nieuwe eigenaar wat niet zelden uitmondt in seksueel misbruik. Farah krijgt van haar baas Edward toestemming om een onderzoek te starten. Keer op keer zal ze hierdoor in aanraking komen met de rechercheurs die de aanrijding van de jongen onderzoeken. Met de norse Marouan Diba kan ze niet goed overweg maar de aantrekkelijke Joshua Calvino kan ze maar moeilijk weerstaan.

In Afghanistan is Bacha Bazi voor de rijken en de machtigen. Wie houden zich in Nederland met deze praktijken bezig? Welke mensen zijn hierbij betrokken en hoever rijkt hun macht? Farah wil het allemaal grondig uitpluizen. Daniëlle Bernson is echter minder geduldig. De aanblik van het zwaar gewonde jongetje heeft haar erg geraakt. Het kind staat voor haar voor alle ellende die ze, tijdens de jaren dat ze in het buitenland werkte, heeft gezien. Toen lukte het haar niet om in te grijpen en nu is ze vastbesloten om haar schuld te vereffenen. Ze zoekt met goede bedoelingen de aandacht van de sensatiepers maar denkt niet na over de gevolgen van haar actie. Door haar ondoordachtheid verkeert het leven van het jongetje opnieuw in gevaar.  Farah krijgt ook aandacht van de roddelpers. Er lijkt zelfs een haatoffensief tegen haar gestart te zijn. Wie zit hierachter? Het bedrijfsleven in Nederland blijkt machtiger dan goed is.

Walter Lucius is het pseudoniem van Walter Goverde, scenarist, producent en regisseur. Zijn werkachtergrond uit zich in dit boek door de manier waarop hij het uiterlijk en de omgeving van de personages tot in de puntjes beschrijft. Het is heel filmisch geschreven. Het verhaal komt tot leven en het kostte mij als lezer geen enkele moeite om het verhaal haarscherp voor me te zien. Het boek biedt alles wat een thrillerlezer zich maar kan wensen: spanning, een fikse dot actie, corruptie, romantiek, een goed uitgewerkt verhaal en boeiende personages. Bijzonder interessant is ook de aandacht voor diverse culturen. Zo is  Nederland voor immigranten niet altijd een warm thuis. Problemen waar deze immigranten tegenaan lopen worden heel mooi onder de aandacht gebracht, zonder vooroordelen en zonder partij te kiezen.

Deze zeer uitgebreide thriller staat bol van de verhaallijnen en achtergronden en allen zijn ze even interessant. Het verhaal van journalist Paul Chapelle bijvoorbeeld is al even intrigerend als de geschiedenis van Farah. In korte, krachtige hoofdstukken zet Walter Lucius een verhaal van formaat neer. De vlinder en de storm is het eerste deel in de Hartland-trilogie en zal menig lezer aangenaam verrassen. Zo hoort een goede thriller in elkaar te zitten. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel.

ISBN 9789400501737| paperback |460 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2013

© Annemarie, 4 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven