Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altBitter
Victoria Farkas

Het lijkt tegenwoordig een ware trend: kinderboekenschrijvers die een overstap maken naar thrillers voor volwassenen. Opvallend is dat deze thrillers vaak zeer de moeite waard zijn. Ook kinderboekenschrijfster Victoria Farkas heeft de sprong gewaagd en dit heeft goed voor haar uitgepakt. Gelukkig maar dat ik positief kan oordelen over dit boek want deze schrijfster wil ik niet tegen mij in het harnas jagen. Het moordslachtoffer in dit verhaal is namelijk een boekrecensent!

Het verhaal begint met een groep vrienden die samenkomen voor een luxe etentje. Alleen Karin Post ontbreekt. Zij ligt met haar man Pieter in scheiding en het vriendengroepje heeft zich aan de kant van Pieter geschaard. Pieter is opgelucht dat Karin niet is uitgenodigd. Ze was zijn grote liefde maar heeft hem erg gekwetst. De welgestelde Judith vertelt tijdens het diner over een artikelenreeks waaraan ze werkt. Het centrale thema van de artikelen is moord. Er worden flauwe grapjes gemaakt maar dan stelt Judith een quasi-serieuze vraag:  “Zouden jullie dat kunnen – een moord plegen?”. Tot ieders grote verbazing bekent Pieter daar best toe in staat te kunnen zijn. Iedereen kan wel raden dat hij dit zegt met Karin in zijn gedachten.

Nog tijdens het etentje staat de politie voor de deur en krijgt het hevig geschokte gezelschap te horen dat Karin dood is. De doodsoorzaak is nog onduidelijk en daarom is de recherche ingeschakeld. Pieter is hevig ontdaan en ineens is zijn eerdere uitspraak niet meer zo onschuldig. Toch verwerpen zijn vrienden onmiddellijk het idee dat Pieter iets met de dood van Karin te maken heeft. De arme man is immers volledig uit het veld geslagen door het trieste nieuws. En bovendien zouden ze zoiets nooit achter hun vriend zoeken.

Rechercheur Lucy Lam (spreek uit: Lem) heeft de leiding over het onderzoek. Het is haar eerste zaak en ze is er dan ook op gebrand de waarheid boven tafel te krijgen. Het slachtoffer lag in een flinke plas bloed maar er zijn geen uiterlijke verwondingen te bespeuren. Heeft ze een inwendige bloeding gehad? De oudere partner van Lucy vermoedt dat de dood van Karin een medische oorzaak heeft maar Lucy denkt aan moord. Wanneer het onderzoek vordert en de lijkschouwer een opvallende ontdekking doet, raakt ze meer en meer overtuigd van haar gelijk.

Een aantal leden van de vriendengroep blijkt een motief te hebben. Pieter staat met stip op nummer één aangezien Karin en hij in gemeenschap van goederen getrouwd waren en ze haar zinnen op zijn peperdure appartement had gezet. Maar ook schijfster Kathelijn heeft een motief. Chirurg Egbert is een echte gladjakker. Hij krijgt vrijwel elke vrouw in bed. Was Karin zijn laatste verovering en kreeg hij daar spijt van? Ook is er verborgen leed dat wellicht naar de dader kan leiden.

Bitter is een modern boek dat geïnspireerd is op oude detectives. De klassieke whodunit is door Victoria Farkas vertaald naar een hedendaags politieverhaal. Het einde doet sterk aan de boeken van Agatha Christie denken. Het hele gezelschap wordt namelijk bijeen geroepen waarna Lucy Lam uitgebreid haar theorieën uit de doeken doet en uiteindelijk de dader aanwijst. Het verhaal is origineel evenals de, verdrietige, doodsoorzaak. Lucy Lam is een goed bedacht personage. Ze is hip, rookt eigenaardig genoeg graag sigaartjes en deelt een appartement met haar beste vriendin Feline.

Victoria Farkas schrijft boeiend en vlot. In het begin van het boek wordt wel iets te gedetailleerd benadrukt dat de gastvrouw, Judith, en haar man Arnoud in zeer goede doen zijn en ook de champagne schenkende haarstylist verderop in het boek vond ik ietwat overdreven. Verder kan ik alleen maar positief zijn over deze verfrissende thriller. Het zou leuk zijn om meer te lezen over Lucy Lam en gelukkig kan dat in de toekomst ook want op de achterkaft van het boek wordt een heuse reeks aangekondigd.

ISBN 9789048818136| paperback |256 pagina's| Mistral | mei 2013

© Annemarie, 18 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven