Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Aardzee 2Aardzee 2
Tehanu / Verhalen van Aardzee / De andere wind
Ursula K. Le Guin


Met de trilogie Aardzee heeft schrijfster Ursula K. Le Guin niet alleen mij betoverd. De boeken over de magiër Ged vormen een ware inspiratie voor hedendaagse (fantasy)schrijvers. Tegenwoordig staan veel fantasyverhalen in het teken van een tovenaarsschool. Denk maar aan de populaire Harry Potter-reeks. De Aardzee-verhalen behoren tot de eerste verhalen over zo’n school. Ook komen er draken en magiërs in deze reeks voor. De verhalen over de wereld Aardzee bevatten een hoog filosofisch en literair gehalte. Een ware traktatie voor de fantasyliefhebber.


In het nawoord schrijft Ursula K. Le Guin (1929) dat de zes Aardzee boeken in de loop van eenendertig jaar door vier verschillende uitgevers zijn uitgegeven. Het eerste boek – Machten van Aardzee – verscheen in 1968. De auteur is blij dat de zes boeken nu zijn samengevoegd tot twee trilogieën én dat ze voor het eerst in de juiste volgorde zijn samengesteld. De schrijfster ziet het verhaal als een geschenk. Een geschenk dat haar is gegeven. Ze is dankbaar dat ze de verhalen over Aardzee heeft mogen schrijven.


Het eerste verhaal in Aardzee 2 heet Tehanu. In dit boek is het meisje Tenar, dat in de vorige trilogie door de magiër Ged is gered, tot een volwassen vrouw met volwassen kinderen uitgegroeid. Ze neemt het meisje Therru onder haar hoede. Therru is door haar ouders en diens vrienden ernstig mishandeld en in een vuur gegooid. Therru is verminkt, haar stem is niet meer dan een fluistering. Tenar houdt van haar als van een dochter. Ze neemt het meisje mee naar de oude magiër Ogion die haar in huis nam nadat Ged haar had gered. Ogion is stervende. Op het moment dat Ged, meer dood dan levend, op de rug van een draak arriveert, is zijn leermeester al gestorven. Tenar ontfermt zich over de man die haar vrijheid schonk en zorgt ondertussen als een moeder voor Therru. Er is iets met het meisje. Iets dat ze eigenlijk zou moeten vrezen.


Het tweede boek – Verhalen van Aardzee – bestaat uit een aantal losse verhalen die samen een mooi geheel vormen. Er wordt onder andere geschreven over het ontstaan van de tovenaarsschool op het eiland Roke, over magiër Ogion en over het meisje Irian dat naar Roke reist om lessen aan de tovenaarsschool te volgen. De magiërs zijn niet bereid haar toe te laten. De tovenaarsschool is uitsluitend bestemd voor mannen. Ook met Irian is iets bijzonders aan de hand. Ook zij zou wellicht gevreesd moeten worden. De verhalen schetsen een mooi beeld van Aardzee en in elk verhaal komen een of meer oude bekenden voor.


Het derde boek – De andere wind – begint met het verhaal van ene meneer Els. Hij kan niet meer slapen. Durft niet meer te slapen. Steeds als hij in slaap valt, droomt hij over zijn overleden vrouw. Ze bevindt zich, net zoals alle doden, in het Dorre land. Vanuit dit dodenrijk roept ze om hulp. Els voelt zich machteloos en vreest zijn dromen. Hij wordt door de magiërs op Roke naar het huis van Ged gestuurd. Ged heeft zijn magische krachten verloren maar hij is een van de weinigen die het Dorre land heeft doorkruist. Ged stuurt Els op zijn beurt naar koning Lebannen. Hij is de enige andere persoon die levend uit het Dorre land is gekomen. Lebannen doet zijn best Els te helpen maar hij heeft ook andere dingen aan zijn hoofd. De draken uit het westen vallen nederzettingen aan. De auteur brengt alle gebeurtenissen op kundige wijze samen tot een ontroerend slot van de verhalen over Aardzee.


De Aardzee-verhalen hebben een vaste plek in mijn boekenkast bemachtigd. Het zijn boeken om te koesteren. Om steeds opnieuw te lezen en tot nieuwe inzichten te komen. Aardzee is een wereld vol magie maar ook een wereld die verrassend veel op onze eigen wereld lijkt. Ik zou best een beetje Aardzee met mijn eigen leven willen vermengen!


ISBN 9789022576137 | hardcover | 622 pagina's| Boekerij | april 2016
Vertaald door Gerard G. Suurmeijer

© Annemarie, 12 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven