Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altFantoompijn
Thomas Enger

Tore Pulli is erin geluisd. Zijn reputatie heeft mensen altijd angst aangejaagd en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Voordat hij de bak indraaide werkte hij als vastgoedspeculant maar het was zijn voormalige baan als incasseerder die hem zijn twijfelachtige roem bezorgde. Een ontmoeting met Tore Pulli eindigde niet zelden gewelddadig. Veel slachtoffers liepen een gebroken kaak op die door de ziekenhuisartsen tot de “Pulli-breuk” werd gedoopt. Het is deze kenmerkende kaakbreuk die Pulli veertien jaar gevangenisstraf en een geldboete opleverde. Pulli is veroordeeld voor moord. Iemand heeft een Zweedse crimineel gedood en Pulli bewust de schuld in de schoenen geschoven. Pulli houdt vol onschuldig te zijn maar beweert niet bijna elke gevangene onschuldig in het gevang te vertoeven?

Journalist Henning Juul is uiterst verbaasd wanneer hij een telefoontje van Tore Pulli ontvangt. Het nieuws dat Pulli gevangen zit is nieuw voor hem. Sinds de brand, die afschuwelijke brand die een paar jaar geleden in Hennings appartement woedde, is zijn leven niet meer hetzelfde. De brand nam hem zijn zoontje af. Zijn Jonas. Sinds de brand heeft Henning niet meer echt geleefd en is veel hem ontgaan. De wereld draaide onveranderd door maar Henning stond stil. Henning begrijpt niet wat Pulli van hem wil. Waarom benadert Pulli uitgerekend hem en niet een andere journalist? Pulli speelt meteen zijn troef uit. Hij weet iets over de brand en komt onmiddellijk ter zake: Henning moet uitzoeken wie hem erin heeft geluisd. Wanneer hij daarin slaagt zal Pulli onthullen wat hij weet.

Hennings belangstelling is gewekt. Weet Pulli daadwerkelijk iets over de brand? Henning vermoedt dat Pulli hem bespeelt maar kan het risico niet nemen belangrijke informatie mis te lopen. Hij begint zich te verdiepen in de geschiedenis van Pulli. Wie heeft hij vermoord en op basis van welke feiten is hij veroordeeld? Kan het zo zijn dat Pulli toch de waarheid spreekt? Kan iemand hem er daadwerkelijk ingeluisd hebben? Het contact tussen de misdadiger en de journalist is niet onopgemerkt gebleven. Zonder dat hij er erg in heeft, verkeert Henning in groot gevaar. En dat geldt ook voor Pulli. Komt de waarheid boven tafel voor het noodlot toeslaat? Ook het leven van een onschuldige derde staat op het spel.

Dit tweede boek van Thomas Enger sluit mooi aan op zijn debuut Schijndood. Rode draad is de dood van Jonas. Is het verlies van Hennings zoontje het gevolg van een tragisch ongeluk of was er toch opzet in het spel? Tijdens de nachtelijke uren wordt Henning keer op keer aan zijn immense verlies herinnerd. De nachtmerries dringen zich onverzadigbaar aan hem op. Het verlies is te groot. De ontmoeting met Pulli doet echter de journalist in Henning weer ontwaken. Henning heeft niets meer te verliezen en strooit insinuaties rond. Is dat wel zo verstandig?

Fantoompijn is opnieuw een dijk van een boek. Tijdens de momenten dat het verhaal rustig voort lijkt te kabbelen, kruipt het in werkelijkheid onder je huid. Wanneer het verhaal zich vervolgens meer ontwikkelt, merkt de lezer hoe mooi en zorgvuldig de spanning is opgebouwd. Het einde van het verhaal zou niet misstaan in een boek van Mankell of Sjöwall & Wahlöö. Fantoompijn biedt een ijzersterk en diepgaand verhaal dat met souplesse is geschreven. Ik schreef het al eerder en ik schrijf het nu opnieuw: Thomas Enger is een geboren schrijver.

ISBN 9789021447278 | paperback |352 pagina's| Uitgever Q | juni 2013
Vertaald door Lucy Pijttersen en Kim Snoeijing

© Annemarie, 17 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven