Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Bloedmist
Thomas Enger

De negenjarige Ulrik doet een afschuwelijke ontdekking in het verpleeghuis waar zijn vader werkt. Hij treft de hoogbejaarde Erna Pedersen, die hem wel eens snoepjes toestopte, dood in haar kamer aan. De kleine Ulrik kan nauwelijks bevatten wat hij ziet. De oude dame is allesbehalve vredig heengegaan. Het jongetje is hevig ontdaan. Ook de doorgewinterde politiemensen die niet veel later het ontzielde lichaam aanschouwen, zijn verbijsterd. Erna Pedersen is niet alleen op gewelddadige wijze van het leven beroofd, de dader heeft na haar dood breinaalden door haar oogbollen geramd.

Inspecteur Bjarne Brogeland is al door zijn collega’s ingelicht maar schikt toch als hij zich over het lichaam van de drieëntachtigjarige vrouw buigt. Iemand moet de oude vrouw enorm gehaat hebben. Gaat het om moord met voorbedachte rade of is iemand door woede overmand toen hij of zij een bezoekje aan Erna Pedersen bracht? Waarom moest deze bejaarde, kwetsbare vrouw dood? Een fotolijst met daarin een foto van haar zoon en zijn gezin, ligt in gruzelementen op de grond. Het haakje waaraan de fotolijst hing, is verbogen. Iemand heeft de foto van de wand gerukt. Is het een aanwijzing?

Ook Henning Juul is beroepsmatig met de dood van Erna Pedersen belast. De krant waar hij voor werkt wil uiteraard als eerste het laatste nieuws over de moord in het verpleeghuis presenteren. Het kat–en–muisspel begint. Bjarne en Henning draaien om elkaar heen en spelen elkaar mondjesmaat informatie toe. De dader houdt zich goed verscholen, aanknopingspunten zijn er nauwelijks. Het slachtoffer werkte vroeger als lerares in een naburig dorp en stond bekend als een vriendelijke dame.

Er is nog een andere zaak die de aandacht van Henning Juul trekt. Alle kranten berichten met vetgedrukte koppen over een nieuw regeringsschandaal. De minister van justitie wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Henning mag niet over de zaak schrijven. De minister van justitie is namelijk niemand minder dan zijn zus Trine.

Ook al heeft Henning zijn zus al jaren niet gezien of gesproken, hij vindt het moeilijk de beschuldigingen aan haar adres serieus te nemen. Trine is een rechtschapen mens. Henning zou haar willen helpen, de waarheid aan het licht willen brengen maar Trine wil geen contact met hem. Henning begrijpt niet waarom. Hij begrijpt niet waarom zijn aan drank verslaafde moeder zijn zus boven hem verkiest. Hij snapt niet waarom zijn moeder hem altijd hatelijke opmerkingen naar zijn hoofd slingert. Trine heeft Henning niet voor haar bruiloft uitgenodigd en ze was zelfs niet op de begrafenis van Jonas.

Jonas, Henning mist zijn zoon meer dan een mens kan verdragen. Sinds een brand het leven van Jonas eiste, is het geheugen van Henning een gatenkaas. Veel herinneringen zijn in het niets opgelost. Kort geleden trok misdadiger Tore Pulli zijn aandacht door te beweren dat hij meer wist over de toedracht van de brand. Niet veel later kwam Tore om het leven en bleef Henning achter met een hoofd vol vragen en een vergeten verleden. Henning weet dat hij het recente verleden en zijn jeugdherinneringen weer moet toelaten in zijn hoofd. Het idee alleen al jaagt hem grote angst aan.

Ondertussen vordert het onderzoek naar de moord op Erna Pedersen maar langzaam. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd. In eerste instantie lijkt de moord op een jonge vrouw niets met de dood van Erna Pedersen te maken te hebben. Maar dan ontdekt Bjarne Brogeland een overeenkomst. Ook in het huis van het tweede slachtoffer is een fotolijstje gesneuveld. Toeval of patroon?

Bloedmist is het derde deel in de Henning Juul-reeks. Wie de kwaliteit van dit boek optimaal wil ervaren doet er goed aan om eerst Schijndood en Fantoompijn te lezen. De rode draad in deze reeks is de dood van Jonas. Of beter gezegd: de omstandigheden die tot de dood van Jonas hebben geleid. De auteur gaat ervan uit dat de lezer de voorgaande delen heeft gelezen en op de hoogte is van de diverse ontwikkelingen in het verhaal. Bloedmist evenaart de kwaliteit van Schijndood en Fantoompijn met het grootste gemak. Het verhaal is intrigerend, de toenemende spanning neemt bezit van de lezer en Henning Juul groeit uit tot een personage die je als lezer volledig wil doorgronden. Welk geheim is zo duister, zo afschrikwekkend dat zijn zus hem uit de weg gaat en zijn geheugen hem in de steek laat? Ik snak naar het volgende deel.

ISBN 9789021455846 | paperback | 332 pagina's | Uitgever Q | augustus 2014
Vertaald door Carla Joustra en Kim Snoeijing

© Annemarie, 21 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven