Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Meisje vermistMeisje vermist
Tess Gerritsen


Tess Gerritsen begon haar carrière als schrijfster met het schrijven van romantische detectives. Het schrijven was voor haar een uitlaatklep. Het hielp haar na een zware werkdag - als arts in een ziekenhuis - te ontspannen. De romantiek vormde een tegenwicht voor het vele leed waar ze dagelijks mee werd geconfronteerd. Toch neigde Tess Gerritsen steeds meer naar het thrillergenre. Het boek Meisje vermist ziet ze zelf als een “overbruggingsboek”. Het vormt de brug tussen haar romantische boeken en de Rizolli & Isles-reeks waar ze wereldwijd mee doorbrak. Het is een spannend boek waarin ook de romantiek zegeviert.


Forensisch arts Kat Novak is tevreden met haar leven. Ze houdt van de  regelmaat die haar werk met zich meebrengt en het leven als vrijgezel bevalt haar goed. Ze is een half jaar geleden van haar ex-man Ed, een ballerige officier van justitie, gescheiden en daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad. Kat houdt van haar werk hoewel ze het soms moeilijk vindt om de gezichten van de doden te aanschouwen. Het is niet altijd eenvoudig de juiste balans tussen werk en persoonlijke betrokkenheid te vinden.


Er is een Jane Doe binnengebracht, een slachtoffer van wie de identiteit nog niet bekend is. Het is triest dat het slachtoffer door niemand gemist wordt. Tussen de bezittingen van de dode wordt een luciferdoosje met een telefoonnummer aangetroffen. Er staat geen naam bij. Kat belt het nummer waarna ze met een antwoordapparaat wordt verbonden. De man die het welkomstbericht op het apparaat heeft ingesproken vermeldt zijn naam niet, dus Kat tast nog steeds in het duister. Ze laat een bericht achter in de hoop dat de onbekende man haar zo snel mogelijk terugbelt.


Het telefoontje laat gelukkig niet al te lang op zich wachten. Zodra de man hoort waar het over gaat spoedt hij zich naar het gebouw van de forensische dienst. Er gaat iets angstigs en gejaagds van hem uit. Hij weigert op de politie te wachten en wil het lijk zo snel mogelijk zien. Zodra Kat het gezicht van de dode vrouw ontbloot, staart de man seconden lang naar haar gezicht. En dan lijkt zich opluchting van hem meester te maken. Hij kent de vrouw niet.


De man blijkt een plaatselijke bekendheid te zijn. Hij heet Adam Quantrell en is de eigenaar van het farmaceutische bedrijf Cygnus. Kat vindt hem maar arrogant. Ze gaat verder met het onderzoeken van haar Jane Doe. En dan ontdekt ze iets vreemds. Het slachtoffer is aan een overdosis van een onbekende drugs gestorven. Er zijn bovendien meer slachtoffers. Ze lijken allemaal uit de achterstandswijk South Lexington te komen. De wijk in Albion waar Kat is opgegroeid. Is er per ongeluk een gevaarlijke drugs in de omloop gebracht of roeit iemand systematisch junkies uit?


Kat bijt zich in de zaak vast maar ze is de enige. De burgemeester is druk met de festiviteiten rondom het 200-jarige bestaan van Albion. Hij wil niet dat de stad negatief in het nieuws komt. Ook Kats ex-man Ed heeft geen interesse in de vroegtijdige dood van de drugsverslaafden en de plaatselijke politie heeft, naar eigen zeggen, wel wat beters te doen. Niemand is geïnteresseerd in de mensen uit South Lexington. Niemand behalve Kat. En dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Adam stelt zich uitermate behulpzaam op maar is de steenrijke farmaceut wel te vertrouwen? Waarom schrok hij zo toen Kat hem  over het gevonden lichaam belde?


Meisje vermist verscheen voor het eerst in 1994. Deze nieuwe versie is aangepast om aan het huidige tijdsbeeld te voldoen. Ik heb gesmuld van dit boek. Het verhaal kent heel wat spannende verhaalwendingen waardoor ik als thrillerlezer ruim voldoende aan mijn trekken kwam. En dan is er nog de romantiek. Er bloeit voorzichtig iets op tussen Adam en Kat. Kat verzet zich hevig tegen haar gevoelens want de steenrijke Adam, die nota bene een butler heeft, past totaal niet bij haar vrijgevochten persoonlijkheid. Toch lijkt ze niet aan Adam te kunnen ontkomen. Er zijn echter kapers op de kust… Tuurlijk, origineel is het liefdesverhaal niet maar het leest wel heerlijk ontspannen weg.


Meisje vermist is een ideale zomerthriller. Het is spannend maar niet gruwelijk en het liefdesverhaal heeft me heerlijk doen zwijmelen. Een fijn boek om mee op vakantie te nemen of tijdens een lange, zonnige zomermiddag in de tuin te lezen.


ISBN 9789044346299 | paperback | 256 pagina's| The House of Books| mei 2015
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Annemarie, 17 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven