Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het Venetiaans bedrog
Steve Berry


Het zesde (op de flap staat vijfde???) boek van Steve Berry gaat over biologische wapens met natuurlijk een historische achtergrond. Zo kennen we Berry immers: ergens in de geschiedenis vindt hij een onopgelost raadsel, of een lacune, en Berry zal die wel even op een heel eigen manier invullen. Het blijft evenwel altijd duidelijk wat de algemeen bekende feiten zijn en wat er bij verzonnen wordt.
Net als in de andere boeken draait het om macht: verschillende partijen willen iets bemachtigen waarmee ze zich almachtig kunnen voelen. Daarbij zitten ze elkaar in het vaarwater, al werken ze als het uitkomt ook wel samen.
En dan hebben we nog de hoofdpersonen van alle thrillers: Cotton Malone, een soort freelancer, die vaak samenwerkt met Cassiopeia Vitt. Henrik Thorvaldsen is een Deen, een van de rijkste mannen van de wereld, en een die met Cotton en Cassiopeia strijdt voor een betere wereld.


In dit boek is het raadsel Alexander de Grote: hoe is hij gestorven en waar is zijn lichaam gebleven?
Archeologen en schatzoekers zoeken al 1500 jaar naar zijn laatste rustplaats, waar zich volgens de legende een genezend serum zou bevinden. Cotton en Cassiopeia krijgen te maken met de dictator Irina Zovastina, leider van een aantal voormalige Sovjetrepublieken dat zich heeft verenigd in een nieuwe staat. Zij is er op uit om Alexander de Grote te overtreffen als de grootste veroveraar uit de geschiedenis. Om de wereldheerschappij te bemachtigen verzamelt ze de meest vernietigende bacteriële wapens, waarmee ze een biologische oorlog wil ontketenen.
Tegelijk heeft ze een vriendin die aan aids ligt te sterven. Misschien kan ze haar redden?


Het concept van Berry is in alle boeken hetzelfde. En zijn stijl verandert ook niet. Door steeds van vertelperspectief te veranderen en een goed gebruik te maken van cliffhangers, schept hij een spanning, waardoor je het boek niet meer weg wil leggen.
Maar voor mij werkt het kunstje niet meer merk ik. Het wordt voorspelbaar. Daarbij komt dat de geloofwaardigheid van de hoofdpersonen aangetast wordt als zij iedere keer weer weten te ontsnappen, en hun minder belangrijke vijanden natuurlijk wel die kogel opvangen. Dat vind ik jammer, want de achtergrond blijft interessant. Je merkt dat Berry zich terdege heeft verdiept in de geschiedenis en in dit geval ook in de werking van virussen. Misschien zou hij eens andere personages kunnen laten opdraven? En het net iets minder ingewikkeld maken?
Maar natuurlijk zijn er volop liefhebbers die helemaal niet willen dat er iets verandert!

Andere boeken van Steve Berry zijn:
De erfenis van de Tempeliers
De Romanov voorspelling
De Amberzaal
De Alexandrië-connectie
Het derde geheim

Isbn 978 90 261 2478 5 Paperback 472 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2009
Vertaald door Hugo Kuipers

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


Recensies

Boven