Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VergeldingVergelding
Steffen Jacobsen


Politie-inspecteur Lene heeft geen tijd om zich over het telefoontje van Ain te verbazen. De jonge vrouw klinkt angstig en beweert dat ze achtervolgt wordt. Lene probeert de huilende vrouw gerust te stellen maar de paniek van Ain heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een angstaanjagende berusting. Ain bevindt zich op metrostation Nørreport en weet wat komen gaat. Ze zal sterven. Lene hoort door de telefoon een metro naderen. Een harde gil weerklinkt, al snel gevolgd door het gegil van meerdere mensen. Er is paniek uitgebroken.


Ain is inderdaad gestorven. Ze is voor de metro gesprongen. Ain was al lange tijd depressief en belde regelmatig naar de Levenslijn, een telefonische hulpdienst voor suïcidale mensen. Regelmatig vertrouwde ze Lene – die zich na de dood van haar dochter Josefine als vrijwilligster had aangemeld – toe dat ze met een immens schuldgevoel kampte. Dat ze verantwoordelijk was voor de dood van meer dan 1000 mensen. Vreemd genoeg heeft Lene moeite te geloven dat Ain daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ook al dacht het meisje regelmatig aan de dood, toen ze haar laatste telefoontje pleegde wilde ze duidelijk niet sterven.


Niemand deelt Lene’s mening. Een suïcidale vrouw heeft zelfmoord gepleegd. De zaak is zo klaar als een klontje en wordt niet verder onderzocht. Lene laat zich echter door niets of niemand weerhouden de dood van Ain nader te onderzoeken. Lene is in heel Kopenhagen beroemd en berucht om haar eigenwijsheid en ook nu doet ze haar reputatie eer aan. Gelukkig krijgt ze hulp van een oude vriend. De geharde privédetective Michael Sander is bereid naar haar te luisteren.


Ain werkte in een restaurant, niet ver van het beroemde attractiepark Tivoli. Werkte ze er ook op 17 september, toen de meest gruwelijke aanslag uit de geschiedenis van Denemarken werd gepleegd? Een zelfmoordterrorist blies zichzelf in het park op. Met hem kwamen ruim 1200 mensen om het leven. Met hun dood kwam ook een eind aan het geluk van hun vrienden en familie. Er kwam een eind aan de onbevangenheid van de Deense burgers. Moeten zij een nieuwe aanslag vrezen?


Heeft het schuldgevoel van Ain met de aanslag in Tivoli te maken? Lene kan zich nauwelijks voorstellen dat de vriendelijke, gevoelige vrouw iets met de aanslag te maken had. Ook Nazeera, Ains beste vriendin, spreekt enkel vol lof over de overleden vrouw. Volgens Nazeera kampt iedereen die op die bewuste dag in de buurt van het Tivoli was, met een soortgelijk schuldgevoel. Mensen voelen zich schuldig omdat anderen stierven en zij in leven bleven. Is het echt zo eenvoudig? Wanneer Lene een kijkje in Ains huis neemt en door onbekenden wordt overmeesterd, is haar achterdocht pas echt gewekt. Er klopt iets niet. Hield Ain iets voor haar verborgen? En weet Charlotte Falster, Lene’s baas, soms meer dan ze laat blijken?


Vergelding gaat over een onderwerp dat tegenwoordig het gesprek van de dag is: de angst voor terroristische aanslagen. Wordt er op het moment dat wij gezellig aan het avondeten zitten, boodschappen doen of nietsvermoedend een ommetje met de hond maken een aanslag beraamd? Is het nog wel veilig om een pretpark, winkelcentrum of evenement te bezoeken? Zijn we opgewassen tegen mensen die de dood niet vrezen? Die het een eer vinden hun leven te geven? Die vechten voor een doel dat wij niet goed begrijpen? Na een aanslag lijkt de aarde even stil te staan om daarna weer in beweging te komen. Het leven gaat door maar… wat gebeurt er op de achtergrond?


Hoewel het messcherp geschreven Vergelding over terroristen gaat, gaat het verhaal niet puur over een dappere agente en haar maatje die jacht op de slechteriken maken. Ook het verhaal van de terroristen komt aan bod. Steffen Jacobsen zet overtuigend maar zonder iets goed te praten uiteen hoe deze mensen tot hun daden komen. Hoe ze in hun thuislanden vreselijke dingen meemaakten. Hoe de rest van de wereld wegkeek…


Vergelding biedt een loeispannend, diepgaand en sensationeel verhaal maar houdt de lezer ook een spiegel voor. Wordt het niet eens tijd dat we ons meer om het lot van een ander bekommeren? Dat we eindelijk eens allemaal verder dan de grenzen van ons eigen land kijken? Vergelding is het tweede boek van Steffen Jacobsen. Zijn debuut – Trofee – heb ik niet gelezen en daar heb ik nu behoorlijk veel spijt van.


ISBN  9789023494393 | Paperback | 445 pagina's | Cargo | februari 2016
Vertaald door Carla Joustra

© Annemarie, 12 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven