Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

X manieren om te sterven
5. Fabian Risk
Stefan Ahnhem


Dit boek is het vervolg op Motief X waarin onder andere een moordenaar voorkomt die gefascineerd is door dobbelstenen en alles hierdoor laat bepalen, de plaats van de moord, het slachtoffer en de manier waarop deze om het leven gebracht moet worden.

Deze moordenaar, die we maar even X zullen noemen, omdat hij zowel aan het einde van ‘Negen’, als aan het einde van ’18 graden onder nul’ voorkomt in een hoofdstuk X.
Aan het einde van ‘Negen’ ontsnapt een man uit een werkkamp in China, waar mensen gevangen worden gehouden, die gebruikt zullen worden om organen te oogsten. De man reist naar Helsingborg. Aan het einde van ’18 graden onder nul’ komen we deze man weer tegen, als hij met behulp van dobbelstenen een moord plant. In dit boek komt ook nog een dode krantenbezorgster voor, die een broer heeft die verdwenen is en een hele verzameling dobbelstenen en een stukgelezen exemplaar van het boek ‘De dobbelman’ van Luke Rhinehart achter heeft gelaten.


Fabian Risk is ook nog steeds bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal tegen technisch rechercheur Molander, die hij er van verdenkt achter verschillende moorden te zitten, waaronder die op z’n oud-collega Elvin, die als zelfmoord is weggezet. Andere moorden zijn toegeschreven aan andere moordenaars en een is weggezet als een noodlottig ongeval. Als technisch rechercheur is Molander natuurlijk heel goed in staat om bewijsmateriaal te manipuleren en het juiste materiaal achter te laten.


Daarnaast zijn er nog steeds de nodige problemen in het privéleven van Fabian Risk. Z’n huwelijk staat misschien niet meer op springen, maar de relatie met z’n zoon Theodor komt zwaar onder druk te staan. Hij heeft een scheve schaats gereden en is betrokken geraakt bij een groepje jongeren dat gruwelijke dingen heeft gedaan. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de dood van een zwerver in het boek ’18 graden onder nul’.
Theodor heeft niet meegedaan, maar maakte wel deel uit van de groep en heeft zich uiteindelijk door z’n vader laten overtuigen om tegen de anderen te getuigen. Dit gebeurt in Denemarken en als Theodor daar met z’n vader aankomt wacht hen een onaangename verrassing, die de verhouding tussen vader en zoon op scherp zet.


En dan is er Kim Sleisner, die een leidinggevende positie bij de politie in Kopenhagen heeft. Hij zint nog steeds op wraak op Dunja Hougaard, die hij haat, omdat zij z’n falen in een andere zaak aan het licht heeft gebracht. Hij heeft nog wel wat vrienden op hoge posities, die hem kunnen helpen. Hij wil Dunja echt vernietigen, vermoedelijk ook omdat ze een vrouw is, maar hij kan haar niet meer vinden. Ze lijkt volkomen van de radar verdwenen te zijn.


Een ander object van z’n haat is Fabian Risk en ik sluit niet uit dat hij ook aan wat touwtjes heeft getrokken om er voor te zorgen dat Theodor niet alleen als getuige, maar ook als verdachte behandeld wordt en in de gevangenis belandt. Hij probeert Fabian Risk op alle mogelijke manieren te dwarsbomen, zelfs als dit betekent dat een moordenaar langer op vrije voeten blijft. Hij hecht meer belang aan hoe hij overkomt, dan op het vangen van een moordenaar en haast zich dan ook niet, als men weet waar deze zich bevind, omdat hij dan bezweet aan zou kunnen komen.


Eerlijk gezegd is Kim Sleisner wel een van de figuren waar ik de grootste hekel aan heb, juist omdat hij geen echte misdaden begaat, maar gewoon z’n eigen incompetentie probeert af te wentelen op anderen.


Het is weer een spannend boek geworden en ik kijk uit naar het volgende boek uit de serie. Het privéleven van Fabian Risk speelt een belangrijke rol in de boeken maar raakt ook de misdrijven die hij onderzoekt. Het boek begint overigens met een beknopt overzicht van de gebeurtenissen in het voorgaande boek. Vreemd genoeg volgt er na het dankwoord aan het einde van het boek nog een hoofdstuk over Dunja Hougaard

ISBN 978 90 443 5984 8 | Paperback | 509 pagina’s | House of Books | juni 2021
vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Renate 2 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven