Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

NegenNegen
Stefan Ahnhem


Een minister van Justitie verdwijnt niet zomaar. Toch is Carl-Eric Grimås, enkele ogenblikken nadat hij het parlementskantoor verliet, in het niets opgelost. In een afluisterveilige kubus van de Zweedse veiligheidsdienst hoort rechercheur Fabian Risk het verhaal aan. Het is pijnlijk duidelijk dat de beveiliging van Grimås niet toereikend was. Er wordt om een discrete samenwerking verzocht. De verdwijning van de minister mag niet openbaar gemaakt worden.


Samen met technisch wonder Niva brengt Fabian de gangen van de minister in kaart. De mobiele telefoon van Grimås is gedumpt maar hij blijkt ook over een geheim exemplaar te beschikken. Ook deze telefoon is niet meer actief maar Niva weet de laatste positie van het apparaatje te achterhalen. Fabian en zijn hoogzwangere collega Malin Rehnberg - die eiste bij de geheimzinnige activiteiten van Fabian betrokken te worden – belanden in een slooppand waar ze op een ruimte met een vreemde tafel met een gat in het midden en riemen aan de zijkanten stuiten. Waar is of wordt deze tafel voor gebruikt? Wanneer Malin in een schacht de kleding van de minister vindt, is zij ervan overtuigd dat de minister in het pand is geweest. Fabian twijfelt. Hij heeft het idee dat er iets anders gaande is.


De beelden die door de bewakingscamera van het parlementskantoor zijn gemaakt, worden nauwgezet bekeken. Het scherm toont hoe de minister het gebouw verlaat en in een sneeuwbui verdwijnt. Het zijn doodgewone videobeelden maar Fabian laat zich niet voor de gek houden. De man die het gebouw verlaat, is de minister niet. Carl-Eric Grimås is linkshandig en dat is de man op de bewakingsbeelden niet. Heeft de minister het pand überhaupt wel verlaten?


In Denemarken wacht de angstige Karen Neuman op haar man. Ze is extreem bang in het donker en vindt het vreselijk om alleen thuis te zijn. Het is dan ook geen pretje dat haar echtgenoot Aksel in de avonduren een televisieprogramma presenteert en niet altijd thuis overnacht. Karen weet wel dat haar angst overdreven is maar ze kan het niet helpen. De hele avond heeft ze al het gevoel dat er iets niet in orde is. De angst borrelde al op toen ze bij thuiskomst zag dat er een onbekende auto in de straat geparkeerd stond. Tot overmaat van ramp weigerde de tuinverlichting dienst.

 

Eenmaal binnen heeft Karen het gevoel dat ze niet alleen is. Ze belt Aksel en smeekt hem naar huis te komen maar Aksel kan zijn werk niet zomaar verlaten. Zijn show staat op het punt te beginnen. Dan ziet Karen het folie. Iemand heeft de hal met een beschermfolie bedekt. Ook de slaapkamer is van een laag plastic voorzien. Karen beseft dat haar angst dit keer gegrond is. De deuren van haar kledingkast gaan open en een onbekende neemt haar angst voorgoed weg. Niet veel later buigt rechercheur Dunja Hougaard zich vol afschuw over het lichaam van Karen. Iemand is haar met een bijl te lijf gegaan.

 

De zaak van de minister staat niet op zich. Ook een diplomatenzoon wordt vermist en Fabian vermoedt dat het om dezelfde dader gaat. Ook Karen Neuman maakt deel uit van een patroon. Dunja verdenkt een serieverkrachter die zijn slachtoffers steeds gruwelijker toetakelt. Beide verdachten laten zich echter niet zomaar grijpen. Beide politiemensen kampen bovendien met hetzelfde probleem: ze zijn niet helemaal zeker van hun zaak.


Negen is het tweede deel in de Fabian Risk-reeks. Het gaat echter niet verder waar het eerste verhaal – Zonder gezicht – eindigde. Het gaat aan het eerste verhaal vooraf. In Zonder gezicht vlucht Fabian naar zijn geboortestad in de hoop dat daar de angstkreten van zijn collega’s niet langer door zijn hoofd zullen galmen. In Negen doet Stefan Ahnhem uit de doeken wat er precies is gebeurd.


Met deze bijzondere volgorde schiet Ahnhem in de roos. Het voegt een extra dimensie aan het verhaal toe. Als lezer weet je dat er iets rampzaligs staat te gebeuren maar je weet niet wat dat zal zijn, laat staan waar of wanneer het zal plaatsvinden. Gebeurtenissen die in Zonder gezicht een hoofdrol spelen, beginnen in Negen al te broeien en wat in Negen de boventoon voert, smeult in Zonder gezicht na. De spanning wijkt geen moment.


Negen vertelt een wrang liefdesverhaal. Wie is de onbekende die aan het begin van het verhaal met zijn eigen bloed een liefdesbrief schrijft? Waarom moest Karen sterven en waarom kiest een ontvoerder voor zo’n moeilijk doelwit? De briljant uitgedachte plot van deze fantastische thriller is niet geschikt voor lezers met een zwakke maag!

ISBN  9789041425324 | paperback | 480 pagina's|  Ambo|Anthos | september 2015
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 21 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven