Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Sluit mijn ogen
Sophie McKenzie

Geniver Loxley mist haar dochter Beth nog elke dag. Het is alweer acht jaar geleden dat haar kind kort voor de geboorte overleed  maar het verlies van Beth voelt nog altijd als een allesoverheersend verdriet. Geniver denkt dagelijks aan haar kind en heeft moeite haar leven weer op de rit te krijgen. Al acht jaar lang lukt het haar niet om haar werk als schrijfster weer op de pakken. Gelukkig kunnen ze riant leven van het inkomen dat haar man Art met zijn succesvolle bedrijf verdient.

Voor Geniver heeft de tijd stilgestaan maar de levens van de mensen in haar omgeving zijn veranderd. Vriendinnen hebben kinderen gekregen of zijn zwanger. Gesprekken vallen stil als Geniver zich bij hen voegt en ze voelt zich buitengesloten. Zelf heeft Geniver inmiddels zes mislukte ivf-pogingen achter de rug en Art dringt aan op een zevende poging. Geniver doet haar best om blij te zijn voor haar vrienden maar het verdriet in haar ogen verraadt steeds haar ware gevoelens. Extra moeilijk is het wanneer blijkt dat Genivers beste vriendin Hen voor de tweede keer een kind verwacht. Het eerste kind van Hen is slechts een week voor de sterfdag van Beth geboren.

Dan brengt een onverwachte bezoeker verpletterend nieuws. Zomaar uit het niets staat er een wildvreemde vrouw voor Genivers deur. Ze stelt zich voor als Lucy O’Donnell. Lucy vertelt Geniver dat  haar onlangs overleden zus Mary heeft geholpen bij de keizersnee die Geniver acht jaar geleden onderging. Op haar sterfbed biechtte Mary op dat ze heeft geholpen om het levende kind van Geniver weg te sluizen. Beth is niet dood, Beth leeft. De verbijstering van Geniver maakt al snel plaats voor woede. Wat bezielt de vrouw om haar op deze manier lastig te vallen? Geniver heeft haar kind nooit mogen zien omdat het ernstig mismaakt was maar haar echtgenoot Art heeft de baby wél gezien. Beth is acht jaar geleden gestorven en dat is de waarheid.  

Voordat Lucy zich uit de voeten maakt zegt ze nog dat ze een uur lang in het café op de hoek zal wachten. Mocht Geniver toch met haar willen praten dan kunnen ze elkaar daar ontmoeten. Geniver is hevig ontsteld door het vreemde bezoekje en belt Hen. Volgens Hen is de vrouw een bedriegster, iemand die op geld uit is of haar wil beroven. Maar Geniver twijfelt. Het verhaal van Lucy kan niet waar zijn maar Geniver heeft het idee dat Lucy het zelf wel gelooft. Op het nippertje meldt Geniver zich in het café. 

Nadat Lucy haar verbazingwekkende verhaal heeft gedaan staat Genivers leven volledig op zijn kop. Ze wordt verscheurd door twijfel en deelt haar gevoelens met Hen en Art. Beide verklaren haar voor gek. Ze beweren dat Geniver labiel is en dat het belachelijk is dat ze het verhaal van Lucy na wil trekken. Is het waar wat ze zeggen? Is Geniver de kluts kwijt? De pittige gesprekken met Art en Hen maken dat Geniver twijfelt aan haar eigen verstand. Toch is ze vastbesloten de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Het kleine beetje twijfel maakt al snel plaats voor grote vertwijfeling. Kent ze Art eigenlijk wel door en door? En zijn de motieven van Hen wel zo oprecht? Wat is er werkelijk gebeurd acht jaar geleden? Is Beth gestorven zoals haar verteld is of is er toch een kleine kans dat ze nog leeft? Even denkt Geniver dat ze er alleen voor staat maar dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Maar…is deze helpende hand wel zo betrouwbaar?

Sluit mijn ogen is een enorm spannend verhaal. Ik was al snel net zo nieuwsgierig naar de waarheid als Geniver. Heeft ze haar verstand verloren of is ze op gruwelijke wijze bedrogen? Maar waarom zou iemand haar kind stelen en kosten nog moeite sparen om de kinderroof te verbloemen?

Auteur Sophie McKenzie is geen onbekende in schrijversland. Haar young-adult boeken vielen meerdere malen in de prijzen. Sluit mijn ogen is de eerste thriller die ze voor volwassen schreef en ik ben blij dat ze de stap heeft durven wagen.  Het verhaal leest als een trein en is spannend van begin tot eind. De gebeurtenissen in het boek zijn wat vergezocht maar alles is tot in de puntjes onderbouwd. Nadat ik begon met lezen heb ik dit boek niet meer weg kunnen leggen. Een heerlijke thriller.

ISBN 9789400502536 | paperback | 344 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | maart 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 7 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven