Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De memoires van Sherlock HolmesDe memoires van Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle


Enkele dagen geleden schreef ik enthousiast over de verhalenbundel De avonturen van Sherlock Holmes waarin de wereldberoemde avonturen van de briljante detective door zijn trouwe assistent dokter Watson worden beschreven. De verhalen smaakten naar meer en gelukkig is er meer: in De memoires van Sherlock Holmes staan nog eens elf verhalen.


Het eerste verhaal gaat over het vermiste paard Silver Blaze. Hoe kan het geliefde renpaard zomaar uit zijn stal verdwenen zijn? Is de mysterieuze man die plotseling bij de stallen opdook soms de dief? Kolonel Ross, de eigenaar van Silver Blaze, hoopt dat Sherlock het mysterie op kan lossen. De zaak is behoorlijk ingewikkeld want niet alleen is Silver Blaze verdwenen, zijn trainer John Straker is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Voor Sherlock is het al snel zo klaar als een klontje en hij weet precies waar Silver Blaze zich bevindt. En wie de trainer heeft omgebracht? Voor Sherlock is het overduidelijk: de dader is… dát verklap ik natuurlijk niet!


In Het gele gezicht liegt een vrouw tegen haar geliefde echtgenoot en in De klerk van de effectenmakelaar krijgt een klerk een wel heel goede betrekking aangeboden. Zit er een addertje onder het gras? Een ander boeiend verhaal heet De kromme man en gaat over een mysterieus sterfgeval en een verdwenen sleutel. De elf verhalen in dit boek hebben me stuk voor stuk weten te boeien.


In het verhaal De Griekse tolk maakt de lezer kennis met Mycroft Holmes, de broer van Sherlock Holmes. Hij is zeven jaar ouder dan Sherlock en minstens even intelligent. Mycroft is echter niet bijster geïnteresseerd in detectivewerk. Wat mij opviel is dat Mycroft in veel series en films over Sherlock Holmes een vrij grote rol inneemt terwijl hij in deze bundel slechts een bescheiden aantal woorden opeist. Hetzelfde geldt voor de misdadiger Moriarty, de vijand van Sherlock, die alleen in het laatste verhaal voorkomt.


Ook nu staan de twee hoofdrolspelers uit de Britse televisieserie Sherlock op de cover van het boek en zijn de verhalen opnieuw vertaald. Het voorwoord in deze bundel is geschreven door Steve Thompson die onder andere scenario’s voor bovengenoemde serie schreef. Hij vertelt hoe hij als tienjarig jongetje, in 1977, dankzij de Britse televisiezender BBC Two voor het eerst kennismaakte met Sherlock Holmes. Elke avond werd er een Sherlock Holmes-film uitgezonden. Hij schrijft onder andere:


“Ik herinner me levendig dat ik rillend op de bank zat te kijken naar Sherlock Holmes Faces Death, de thriller gebaseerd op het vijfde verhaal in deze verzameling, ‘Het Musgrave-ritueel.’


Ook schrijft Steve Thompson over de fouten in de teksten. Zat de oorlogswond van Sherlock nu op zijn schouder of op zijn been?


Ik heb wederom genoten van de verhalen over Sherlock Holmes en Watson. Sherlock heeft weinig vrienden en praat zelden over zijn familie maar de vriendschap tussen hem en zijn “sidekick” Watson is uniek. Een echte mannenvriendschap is het ook, over gevoelens wordt niet gepraat hoewel Sherlock uiteraard steeds raadt wat Watson denkt. Wil jij weten waarom auteur Sir Arthur Conan Doyle postzakken vol scheldbrieven van Sherlock Holmes-fans ontving? Het antwoord vind je in deze vermakelijke verhalenbundel!


ISBN 9789022572702 | paperback | 300 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Paul Heijman

© Annemarie, 12 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven