Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De avonturen van Sherlock HolmesDe avonturen van Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle


Bijna iedereen kent de wereldberoemde, fictieve detective Sherlock Holmes wel. De verhalen die auteur Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) over hem schreef zijn wereldberoemd en meerdere malen verfilmd. Holmes was een briljante maar ook excentrieke man. Vaak werd hij tijdens zijn onderzoeken geassisteerd door zijn trouwe vriend dokter Watson. Watson is de verteller van de verhalen in de verhalenbundel De avonturen van Sherlock Holmes.


Sherlock Holmes is vermoedelijk geboren op 6 januari 1854. Hij was vrijgezel en woonde in een rommelig ogend appartement – het was volgens Sherlock echter een geordende chaos - op het beroemde adres Baker Street 221B. Voor dokter Watson in het huwelijk trad, was hij de huisgenoot van Holmes. Na zijn huwelijk werd hij een graag geziene gast. Holmes wordt vaak afgebeeld met hoofddeksel en pijp. Naast pijp rookte hij echter ook sigaretten en gebruikte hij cocaïne.


Holmes werkte voor de gewone burger maar hielp ook vaak rijke lieden uit de brand. Volgens de verhalen in deze bundel heeft hij zelfs het Nederlandse koningshuis uit de penarie geholpen. Het boek bevat twaalf verhalen. Het eerste verhaal heet Een schandaal in Bohemen en het gaat over een vrouw die door Sherlock de rest van zijn leven dé vrouw is genoemd: Irene Adler. De zeer bevallige dame in kwestie was in het bezit van een foto waarop ze met de koning van Bohemen stond. De koning stond op het punt te gaan trouwen – niet met Irene Adler - en wilde de foto graag terug voor het hem in de problemen zou brengen. Sherlock bedacht een uitgekookt plan maar de knappe Irene Adler was hem te slim af. Sherlock was zowel met stomheid geslagen als verrukt over de gewiekstheid van deze vrouw.


Het leukste verhaal in het boek vind ik het tweede verhaal. Het heet De Bond van roodharigen en gaat over een winkelier die een zeer goed betalende bijbaan bemachtigde. Alleen sollicitanten met rood haar kwamen voor de baan in aanmerking. De winkelier was dolblij met zijn royale neveninkomsten maar op een dag stond hij voor een dichte deur en bleek De Bond van roodharigen opgeheven te zijn. Hij schakelde Sherlock in die zich uitstekend vermaakte met het oplossen van deze zaak.


Naast ingenieus uitgedachte verhalen bevat dit boek ook een vleugje humor. Ik heb genoten van de gemoedelijke maar ook raadselachtige stijl van de verhalen. Sir Arthur Conan Doyle beschikte over een onmetelijke fantasie. Wat zo leuk is aan Sherlock Holmes, is dat hij aan de hand van uiterlijkheden of een klein detail met een schat aan informatie op de proppen komt. Een versleten hoed is bijvoorbeeld niet slechts een versleten hoed maar een hoed van een man die eens goed verdiende maar het nu financieel behoorlijk krap heeft, niet vaak naar buiten gaat en onlangs bij de kapper is geweest. De opmerkingsgave van Sherlock doet dokter Watson keer op keer versteld staan en voor de lezer is het reuze vermakelijk om te lezen.


Op de cover van de bundel staan twee acteurs die in de succesvolle Britse televisieserie Sherlock spelen. Het voorwoord in deze bundel is van de Brit Mark Gatiss. Gatiss heeft meegeschreven aan het script voor de bovengenoemde televisieserie (waarin hij zelf ook speelt) en beschrijft in het voorwoord zijn liefde voor de verhalen van Sherlock. Deze bundel bevat een gloednieuwe vertaling van de klassieke verhalen. De woorden en de zinsbouw zijn gemoderniseerd terwijl de authentieke stijl toch goed bewaard is gebleven. Knap gedaan! Dankzij de nieuwe vertaling zijn de verhalen nog altijd geschikt voor een groot lezerspubliek en blijft de liefde voor Sherlock Holmes bewaard! Ik heb de verhalen in deze bundel dan ook met heel veel plezier gelezen. Wie meer verhalen wil lezen kan zich aansluitend storten op de bundel De memoires van Sherlock Holmes.


ISBN 9789022572320 | paperback | 350 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Gert van Santen en Fanneke Cnossen

© Annemarie, 8 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven