Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het laatste offer
Simone van der Vlugt

Een archeoloog vindt in Karnak een verborgen crypte, en doet daar een bijzondere ontdekking. Maar een paar dagen daarna lijkt de man van de aardbodem verdwenen te zijn. Zijn zoon Jef doet pogingen om hem te vinden en komt erachter dat hij achtervolgd wordt. Wat is er aan de hand?


Noch de archeoloog, noch Jef zijn de hoofdpersoon van dit boek, dat weer eens het onterechte predicaat 'literaire thriller' heeft meegekregen. Ik noem het eerder een 'chick-thriller'.
De hoofdpersoon is Birgit, een jonge vrouw die in Alkmaar woont en werkt. Zij ontmoet Jef en het verhaal van hun liefdesrelatie vormt de chicklit-kant van het boek.
Het thrillerverhaal is veel interessanter, omdat Simone van der Vlugt daar haar sterke kant kan laten zien: ze doet voor de historische jeugdboeken altijd gedegen onderzoek naar de feiten, en dat heeft ze hier ook gedaan. Veel informatie over het oude Egypte, over archeologie. Maar ze begeeft zich hier ook op een zijpad, dat van pseudowetenschappers als Von Däniken. Jammergenoeg is er geen index met boeken waar uit blijkt waar ze de informatie vandaan heeft gehaald.
Ze haalt er theorieën over Atlantis bij, en verklaringen over de wonderen van de oudheid, die niet bewezen kunnen worden. Op zich is dat helemaal niet erg, het is tenslotte een roman, en ik vind het persoonlijk nog wel leuk ook. Maar ze zal er ook lezers mee afstoten.
Het verhaal is redelijk spannend, maar het gaat allemaal te gladjes, te makkelijk ontsnappen de twee geliefden steeds aan hun achtervolgers. Leuk als tussendoortje, als je even helemaal niet na wil denken.


Paperback | 312 Pagina's | Anthos ISBN10: 9041409688 | ISBN13: 9789041409683

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven