Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bureau RaampoortBureau Raampoort
Simon de Waal


‘Ja, die lijkt me inderdaad behoorlijk dood’, constateerde Van Opperdoes.


Het slachtoffer in kwestie sterft ongelukkigerwijs precies op het moment dat Van Opperdoes, na bijna vierentwintig uur in touw te zijn geweest, naar huis fietst. Het is drie uur ’s-nachts en de straten van Amsterdam zijn verlaten. Zelfs de grootste herrieschoppers liggen op één oor. Ondanks de vermoeidheid geniet Van Opperdoes van de stilte. Aan het eind van de Tweede Leliedwarsstraat ziet hij echter iets verontrustends. Er staat een auto dwars over de weg geparkeerd.


Gelukkig wordt Van Opperdoes niet door een mogelijke belager opgewacht. Het is zijn jonge collega Jacob Holm die hem de pas afsnijdt. Er is zojuist een moord gepleegd. Het lichaam van het slachtoffer, een twintiger, ligt in een plas bloed onder de spoorbrug van de Korte Prinsengracht. De bovenstaande opmerking van Van Opperdoes is overbodig. Iedereen kan zien dat het slachtoffer niet meer leeft. De nog onbekende man is doodgeschoten en Jacob meent dan ook dat het om een liquidatie moet gaan. Hij wil het team van de DRR inschakelen, wat standaardprocedure bij een afrekening in het criminele circuit is. Van Opperdoes is het echter niet met hem eens. Hij is van mening dat eventuele andere motieven nog niet uitgesloten mogen worden. De welverdiende nachtrust van de twee politiemannen zal nog even op zich moeten laten wachten.


In het mortuarium moet eerst een brutale vleermuis verjaagd worden. Kort nadat het dier het pand uit is gefladderd, buigt schouwarts Cathelijne zich samen met de politiemannen over het zojuist binnengebrachte lijk. Van Opperdoes fronst zijn wenkbrauwen. Hij kent het slachtoffer. Het is Romeo van Sol. De vader van Romeo is een aantal jaar geleden doodgeschoten. Van Opperdoes wist de dader in de kraag te vatten waarna deze het gevang in ging. Is het toeval dat zowel vader als zoon doodgeschoten zijn?


Bij een moordonderzoek moet tunnelvisie absoluut voorkomen worden. Van Opperdoes en Jacob houden daarom alle mogelijkheden open. De moordenaar van Romeo’s vader is weer op vrije voeten dus hij wordt uiteraard stevig aan de tand gevoeld. De getuige die de politie belde nadat hij schoten hoorde, is toevallig een bekende van de politie. Weet hij soms meer dan hij laat blijken? Ook duikt er een ex-vriendinnetje op. Het vriendelijke meisje blijkt het zusje van een bijzonder onbetrouwbaar sujet te zijn. Volgens een getuigenverklaring gingen er harde worden aan de moord vooraf. Het leek om een ruzie tussen twee bekenden te gaan. Maakt dat Erik van Sol, de jongere broer van Romeo, ook tot een verdachte? Een nieuwe schokkende gebeurtenis maakt de zaak nóg ingewikkelder.


Bureau Raampoort is het eerste deel van een gelijknamige, nieuwe reeks. Helemaal nieuw is de reeks niet, want de lezer kent Van Opperdoes en Jacob al uit de De Waal & Baantjer-reeks die aan deze reeks voorafgaat. Tegelijk met dit boek is de gelijknamige televisieserie van start gegaan waarin Thomas Acda de rol van Van Opperdoes voor zijn rekening neemt en Tim Haars in de huid van Jacob kruipt. Het boek en het tv-scenario zijn geschreven door Simon de Waal die nog altijd als rechercheur bij de Amsterdamse politie werkt. Parttime weliswaar, ook de politie gaat met de tijd mee.


Van Opperdoes en Jacob hebben mijn hart lang geleden al veroverd en nog altijd geniet ik van de boeken over dit gewiekste tweetal. Ze zijn langzaam naar elkaar toegegroeid en vormen nu een stabiel duo. Het enthousiasme van de jongere Jacob en de ervaring van Van Opperdoes gaan uitstekend samen. Tel daar het unieke sfeertje van De Jordaan bij op en een heerlijk boek is geboren. Bureau Raampoort doet zeker niet onder voor de De Waal & Baantjer-reeks. Simon de Waal heeft immers al lang bewezen dat hij het uitstekend alleen af kan. Het is dan ook meer dan terecht dat hij in 2016 het geschenk van de Maand van het Spannende Boek voor zijn rekening mag nemen.


ISBN  9789048827435 | paperback | 168 pagina's|  Lebowski | september 2015

© Annemarie, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven