Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het donkerste waterHet donkerste water
Sharon Bolton


Lacey Flint was al drie keer eerder het hoofdpersonage in een thriller van Sharon Bolton. Er zijn dingen gebeurd in de eerdere verhalen af en toe naar verwezen wordt, zonder dat je echt kennis hoeft te hebben van wat haar eerder overkomen is. Eerder was ze rechercheur bij de Londense politie, maar nu is ze bij de rivierpolitie en de straat weer opgegaan. Ze woont op een woonboot op de Theems, en een van haar hobby’s is zwemmen in de rivier, al wordt dat door velen afgeraden. Als zij een lijk vindt in het water, en daarna nog een, en iemand haar belaagt, denkt ze dat die personen wel eens gelijk kunnen hebben. Maar ze blijft op haar woonboot, mede omdat de man met wie ze een relatie heeft, Mark, haar zo makkelijker kan opzoeken.

 

Na de vondst van het lichaam raakt Lacey betrokken bij het onderzoek. Haar voormalige baas Dana Tulloch is daar blij mee, ze kan alle hulp gebruiken. Zeker als ze ontdekken dat er meer aan de hand is dan een eenvoudig moordonderzoek. Handel in jonge vrouwen uit Afghanistan lijkt een motief te zijn, maar het is vrij snel duidelijk dat het niet alleen dat is.


Voor de lezer is dat ook duidelijk, omdat we ook de verhaallijnen lezen van een paar van die vrouwen. Zoals ook het persoonlijke verhaal van Dana een flinke plek krijgt. Dat stoort aanvankelijk maar Sharon Bolton heeft wel degelijk een bedoeling met deze verhaallijn.  Aan het einde valt alles op zijn plek, zoals we gewend zijn van Bolton.


Qua thriller is dit een reuze geslaagd boek, je kunt niet stoppen met lezen. Steeds denk je als lezer te weten hoe het zit, en steeds word je weer op een heel ander spoor gezet. Speculeren is bij Bolton een verloren zaak...
De thematiek is boeiend: jonge vrouwen die op zoek zijn naar geluk, en voor het welzijn van de rijke westerse vrouw gebruikt worden.
Voor wie niet eerder een boek las met Lacey in de hoofdrol zal de figuur van Mark Joesbury onduidelijk zijn. Hij is er wel, maar had er net zo goed niet kunnen zijn. Dat zal misschien goed gemaakt worden in een volgend verhaal?


 Wat evenwel het meeste indruk maakt is de sfeerbeschrijving. Het donkere vervuilde water van de rivier is het terrein waar een moordenaar zich thuis voelt, iemand die onverwacht opduikt en je ineens vast kan grijpen. Iemand die andere rivierbewoners ongemerkt bespiedt.  De Theems zal nooit meer hetzelfde zijn. De stromingen, getijden, de onderwaterwezens en vooral de aanwezigheid van zijtakken, kreken en donkere riooltunnels, het kruipt onder je huid en dat ongemakkelijke gevoel laat je niet meer los.


ISBN 9789400505155 | paperback | 477 pagina's | Uitgeverij Bruna| januari 2018
Vertaald uit het Engels door Anda Witsenburg.

© Marjo, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven