Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Erfgenaam van vuurErfgenaam van vuur
Deel 3 van de Glazen troon
Sarah J. Maas


Celaena Sardothien heeft tien vreselijke jaren achter de rug. Na de brute moord op haar ouders is haar leven ingrijpend veranderd. Inmiddels heeft ze niet alleen haar lieve vader en moeder maar ook andere dierbaren, waaronder haar beste vriendin Nehemia, verloren. Het hart van Celaena is gevuld met woede en met angst. Celaena vreest het onmetelijke verdriet dat in haar lichaam huist. Ze vreest haar eigen gevoelens. Ze verdringt ze. Celaena heeft het gevoel dat de gevolgen niet te overzien zijn, als ze haar emoties toelaat.


De moordenaar van haar ouders weet niet dat hun dochter zich onder zijn neus bevond. Ze heeft het bed met zijn zoon Dorian, de kroonprins, gedeeld en is verliefd geworden op Chaol, de kapitein van zijn leger. Celaena heeft voor de koning van Ardarlan gevochten en gemoord. Ze is zijn kampioen. Als de koning zou ontdekken wie zijn favoriete sluipmoordenaar werkelijk is, zou hij haar onmiddellijk doden. Daarom heeft Chaol ervoor gezorgd dat ze voor een belangrijke opdracht weggestuurd is. Hij heeft hun relatie opgeofferd om haar te beschermen.


Celaena werkt nog altijd voor de koning maar haar gedachten zijn bij de belofte die ze Nehemia heeft gedaan. Ze heeft beloofd Eyllwe, het land van Nehemia, te bevrijden. De koning van Ardarlan heeft de magie in alle omringende rijken tot stilstand gebracht en dood en verderf gezaaid. Celaena aast op een belangrijk onderdeel van zijn macht: de Wyrdsleutels. Als de koning ze allemaal in handen krijgt, zal zijn macht niet meer te overtreffen zijn. In de juiste handen vormen de Wyrdsleutels echter een kans op een nieuw begin.


Een onverwachte ontmoeting biedt nieuwe hoop. Celaena is door de koning naar een verre stad gestuurd om een belangrijke vijand te doden. Terwijl ze haar vijand observeert, wordt ze door een onbekende man benaderd. Hij is een Fae, een oud wezen met een uitzonderlijke kracht. Celaena is door niemand minder dan koningin Maeve ontboden. Weigeren is geen optie.


Maeve ontvangt haar aan de rand van haar rijk. Ze doet Celaena een vreemd voorstel. Maeve is bereid haar informatie over de Wyrdsleutels te geven. Deze informatie zal ze echter alleen in haar rijk Doranelle onthullen. Een land waar stervelingen niet welkom zijn. Heel soms worden halfbloeden toegelaten maar alleen als zij bewijzen dat ze over het juiste talent en de juiste waardigheid beschikken. Volgens Maeve is het tijd dat Celaena haar ware identiteit onthult. Ze is Aelin Galathynius. Prinses Aelin. Ze is bovendien een half-Fae.


Tien jaar geleden wist Celaena de moordenaar van haar ouders ternauwernood te ontvluchten. Sindsdien heeft ze geprobeerd te vergeten wie ze is. Maeve wil echter dat ze haar ware identiteit erkent. Celaena begrijpt niet waarom. Maeve is een harde, gevaarlijke vrouw. Rowan, de Fae die haar naar Maeve heeft gebracht, wordt als haar trainer aangewezen. Pas als Rowan vindt dat Celaena haar krachten voldoende beheerst, zal ze toestemming krijgen naar Doranelle te reizen. Celaena heeft geen keus. Ze heeft de informatie over de Wyrdsleutels nodig. Ze zal met Rowan trainen maar speciale krachten heeft ze niet. Dat deel van haarzelf is voorgoed verloren gegaan.


Erfgenaam van vuur is meer dan een spannend en mystiek fantasieverhaal. Dit verhaal gaat over een verdriet dat zo groot en ondraaglijk is, dat het een volledig persoonlijkheid heeft verwoest. Rowan maakt het Celaena niet makkelijk. Celaena zet zich maximaal in maar toch verlopen de trainingen moeizaam. Om haar kracht terug te vinden, zal Celaena een deel van haar ziel moeten openen. Ze zal haar verdrongen herinneringen toe moeten laten en haar grootste angsten onder ogen moeten zien.


Dit derde deel in de reeks over Celaena is het beste deel tot nu toe. Ik ging volledig in het verhaal op. Het ontroerde me zelfs.  Ook de andere verhaallijnen zijn boeiend. Zo keert Chaol zich in het geniep tegen zijn koning en valt Dorian op een genezeres. De koning zelf zit ook niet stil. In het grootste geheim stelt hij een afschuwelijk leger samen. Een leger dat niet alleen vanaf de grond maar ook vanuit de lucht aan zal kunnen vallen.


In Erfgenaam van vuur staan macht en vrijheid lijnrecht tegenover elkaar. Ik krijg maar geen genoeg van deze reeks. In september verschijnt de Engelstalige versie van alweer het vijfde deel van deze reeks. Ikzelf kijk reikhalzend naar de Nederlandstalige versie van deel vier uit!


ISBN  9789022574607 | paperback | 506 pagina's | Boekerij | juli 2016
Vertaald door Gerdien Beelen

© Annemarie, 10 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven