Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VuurkindVuurkind
S.K. Tremayne


Het leek wel een sprookje. Toen een wederzijdse vriend Rachel en David aan elkaar voorstelde, vielen ze als een blok voor elkaar. Binnen enkele maanden waren ze getrouwd. Hoewel Rachel en David een heel verschillende achtergrond hebben, lijken ze voor elkaar gemaakt te zijn. Allebei laten ze een zware tijd achter zich. Ze beginnen opnieuw. Samen.


Wanneer Rachel door de gangen van het imposante Carnhallow House in Cornwall dwaalt, kan ze nauwelijks geloven dat het enorme landhuis voortaan haar thuis is. Rachel groeide op in een achterbuurt. Armoede en angst beheersten haar leven. David stamt uit een steenrijke familie. Het landhuis kijkt uit over het gebied dat hen een deel van hun rijkdom verschafte: de mijnen. Toch kijkt ook David niet op een gelukkige jeugd terug. Zijn vader was een tiran en verkwistte bovendien een groot deel van het familiefortuin.


David werkt hard om het enorm landhuis in de familie te kunnen houden. Het pand moet grondig gerenoveerd worden, zodat het voor de volgende generaties bewaard zal blijven. Na de vroegtijdige dood van zijn eerste vrouw, Nina, kwam de renovatie stil te liggen. David en zijn zoontje Jamie waren intens verdrietig. Even kwam het huis op de tweede plaats.


Hoewel David overduidelijk zielsveel van haar houdt, weet Rachel best dat ze Nina nooit kan vervangen. Als Nina’s naam genoemd wordt, voelt ze zelfs een steekje jaloezie. Ze vermant zich. David is nu met haar getrouwd en Rachel zal de renovatieklus voortzetten. Ook zal ze haar uiterste best doen een goede stiefmoeder voor Jamie te zijn. Het is een aanbiddelijk kind maar zijn prachtige blauwe ogen weerspiegelen een groot verdriet.


Rachel moet wennen aan het rustige bestaan in Cornwall. David is alleen in het weekend thuis. Ze verkent de vele kamers in het huis en probeert te achterhalen waar Nina zich precies mee bezighield. Wat een werk heeft die vrouw in het huis gestoken! De bedragen die aan bijvoorbeeld meubels en stoffen zijn besteed, doen haar duizelen. Het maakt haar bovendien onzeker. Is ze wel geschikt voor de klus? Wat haar echter het meest bezighoudt, is het jongetje dat ze onder haar hoede heeft genomen. Jamie zit niet goed in zijn vel.


Nina is nog maar twee jaar geleden overleden. Jamie was nog maar zes jaar oud. Nina is in een mijnschacht gevallen en verdronken. Het was een vreselijk ongeluk. Het is logisch dat Jamie zijn moeder nog altijd mist maar toch is zijn gedrag ronduit verontrustend. Het lijkt soms wel of Jamie denkt dat zijn moeder nog leeft. En dan is er nog de vreemde waarschuwing van het jongetje. Op ernstige toon vertelt hij Rachel dat ze met kerstmis zal sterven.


Rachel probeert haar ongerustheid met David te bespreken maar hij reageert niet zoals ze had verwacht. Hij wordt boos en weigert hulp voor Jamie te zoeken. Rachel begrijpt er niks van. David ziet toch ook wel dat het niet goed met zijn zoon gaat? De eerste barstjes in hun relatie zijn een feit. Rachel beseft dat ze haar kersverse echtgenoot eigenlijk nauwelijks kent. Doemgedachten steken de kop op. Was de dood van Nina eigenlijk wel een ongeluk?


Volgens Wikipedia is S.K. Tremayne de schuilnaam van de Britse auteur  Sean Thomas (ook bekend onder het pseudoniem Tom Knox) maar diverse andere bronnen spreken dat tegen. Zo vermoedde het DWDD-boekenpanel na het lezen van De ijstweeling – het eerste boek van de auteur – dat het boek wel eens door Julian Barnes geschreven kon zijn. Achterin het boek bedankt de auteur schrijfster Sophie Hannah. Is dat misschien een aanwijzing?


Het verhaal kent een sluimerende spanning met enkele spanningspieken. Al snel rijst de vraag wat er gaande is in het huis. Waart er een geest door het statige pand of is Jamie ernstig in de war? En hoe zit het eigenlijk met Rachel? Ook zij hoort en ziet dingen die er niet zijn. De auteur weet de nieuwsgierigheid van de lezer goed te prikkelen.


Rachel en David zijn moeilijk te doorgronden. Hun karakters lijken om de haverklap te veranderen, wat ook de vermoedens van de lezer beïnvloedt. De ontknoping is verrassend en “over the top”. Geloofwaardig is het allemaal niet maar omdat het verhaal goed onderbouwd is, komt de auteur ermee weg. Daarnaast is het boeiend en aangrijpend om over het zware bestaan van de mijnwerkers te lezen. Vuurkind is geen bloedstollende thriller maar mysterieus is het wel!  


ISBN 9789044631869 | paperback | 349 pagina's | Prometheus | juni 2016
Vertaald door Lidwien Biekmann

© Annemarie, 23 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven