Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Goede burenGoede buren
Ruth Rendell


In Lichfield House wonen mensen  van allerlei slag:
Olwen Curtis is een alleenstaande oudere dame. Nou ja, dame? Ze is nogal aan het verslonzen omdat ze zich vast voorgenomen heeft dat ze zich dood gaat drinken. Fatsoenlijk eten doet ze ook niet meer, zodat ze ook verzwakt en medebewoners moet vragen om drank voor haar te halen. Daar neemt ze een groot risico mee.
Aanvankelijk doet huismeester Wally Scurlock de boodschappen, maar hij vindt het prima als Sophie het van hem overneemt; hij houdt zich liever bezig met andere dingen.
Sophie woont met Molly en Noor samen in een flat. Zo is het voor haar betaalbaar. Maar Noor vindt een rijke vriend, en aangezien haar vader de eigenaar van de flat is, moeten de andere twee iets anders zoeken. Voor Sophie blijft maar één uitweg open. Molly heeft een vriend, bij wie ze in kan trekken, maar die loopt veel te hard van stapel, en bovendien is zij meer gecharmeerd van Stuart Font, een andere bewoner van Lichfield House.
Stuart is een beetje de spil waar het verhaal om draait - dit is tenslotte een thriller en dan is het gebruikelijk dat er een dode valt - maar er is ook nog een echtpaar, een dokter en zijn vrouw; twee vrijgezellen die elkaar al eerder blijken te hebben ontmoet, en er is de overbuurman, een ex-politieman, later automonteur, die graag alle buurtbewoners observeert, en die vooral interesse heeft in zijn geheimzinnige Aziatische buren.
Stuart is een charmeur, een ijdeltuit. Hij heeft een relatie met een getrouwde vrouw. Als hij een welkomstfeestje geeft waarvoor de andere bewoners plus zijn maîtresse uitgenodigd zijn, stormt Freddy, de echtgenoot van zijn geliefde binnen. Voor ieders ogen slaat hij met een knuppel op Stuart in, en bedreigt hem.
Nu had Stuart al enigszins genoeg van Claudia, hij ziet meer in dat mooie meisje van de overkant, maar het lukt hem niet contact met haar te krijgen, en van het gaan en komen van de bewoners van dat huis krijgt hij geen hoogte. Claudia laat hem echter niet met rust. Ook Molly draait alsmaar om hem heen.
Tenslotte slaagt hij er in een afspraak te maken met ‘Tigerlily’ zoals hij haar noemt zolang hij haar niet kent, maar zij komt niet opdagen. Iemand anders wel…


Het duurt vrij lang voor het verhaal echt op gang komt, zoals we dat gewend zijn van Ruth Rendell. Zij bouwt heel rustig haar verhaal op, tot er iets gebeurt waardoor alles in een versnelling komt.
Haar personages zijn als de mensen die je zelf om je heen bezig kunt zien. Hun karakters worden dusdanig uitgediept dat hun gedrag heel logisch overkomt. Het verhaal wordt uit steeds wisselend gezichtspunt verteld, waardoor je bijna in een film lijkt te zitten.
Ook de setting van het verhaal is in feite heel gewoon. Maar Rendell zou Rendell niet zijn, als ze er niet opnieuw een boeiend geheel van weet te maken.
Heerlijke psychologische thriller.


ISBN 9789400500389 | paperback | 219 pagina's | Bruna | maart 2012
Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel

© Marjo, 9 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven