Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Asta's boek
Ruth Rendell

 

Volgens de achterflap.
Het is 1905. Asta en Rasmus zijn met hun twee zoontjes van Denemarken naar Londen geëmigreerd. Terwijl Rasmus meestal voor zaken in het buitenland is, probeert Asta via haar dagboeken haar isolatie en eenzaamheid te verdrijven in dat vreemde huis in dat vreemde land. Deze dagboeken zullen meer dan zeventig jaar later met enorm succes worden gepubliceerd en, door toeval, de waarheid onthullen over een nooit opgeloste misdaad en nog vele andere mysteries.
Wanneer Asta's kleindochter de dagboeken leest, ontdekt ze onvermoede facetten van een vrouw die ze dacht te kennen. Een passage verwijst naar ene Mrs. Roper, een van Asta's buren destijds in Londen. Op datzelfde moment wordt er een documentaire gemaakt over een nooit opgeloste moord aan het begin van de eeuw - de moord op Lizzy Roper, wier dochter daarop spoorloos verdween. Kan dit dagboekfragmentje uitkomst brengen in een van de meest geruchtmakende rechtszaken van deze eeuw? Kan het ook licht werpen op het raadsel van de ware achtergrond van Asta's dochter Swanny?


Mijn mening.
In het begin had ik enorm veel moeite om het boek te volgen. Er komen zoveel namen, personen en generaties in voor dat ik soms gewoon de draad kwijtraakte.
Het boek kan verdeeld worden in 3 stukken ( zelfs 4 zou ik zo zeggen)
Stuk 1 zijn de dagboeken van Asta (de grootmoeder)
Stuk 2 wordt vertelt door Ann, de kleindochter
Stuk 3 gaat over een moord die gepleegd is.
Stuk 4 is een zéér onverwachtte wending in het verhaal.
In het begin heb ik zeer dikwijls gedacht om het boek terug naar de bieb te dragen. Door al die generaties en namen was het zo verwarrend dat het verhaal niet uit de verf kwam. Er waren teveel personen, teveel straatnamen, er werd teveel gepraat over lang vervlogen generaties,…. Je kent het wel, je spreekt soms tegen mensen die dan bezig zijn van de nicht van vader van moederskant….. Tegen de tijd dat je weet over wie ze het nu hebben zijn ze al twee verhalen verder.
Maar plots is al die familiegeschiedenis minder van belang en wordt je het verhaal ingezogen. Er zijn opeens zoveel verschillende onvoorziene wendingen dat het steeds intrigerender wordt. Je begint je dingen af te vragen. Je leest stukken opnieuw om te zien of je iets gemist hebt. Je probeert zelf achter de oplossing te komen. En van dat moment af kun je het boek niet meer wegleggen. En zo hoort een spannend boek ook te zijn.
Ik heb me ook heel de tijd afgevraagd of de dagboeken van Asta echt gepubliceerd zouden zijn. Ik heb op het internet al gezocht maar vind daar niets terug.
Ik moet zeggen een echt heel goed boek. Alleen jammer dat je je eerst door dat begin moet worstelen.


Pocket | 434 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | 2005 ISBN: 9046111253

© Inge

Reageren? Klik hier!

 

Recensies

Boven