Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bewijs het maarBewijs het maar
Rudy Soetewey

 

Alberta, een dame op leeftijd, gelooft niet dat haar petekind Kevin zelfmoord heeft gepleegd. Het politieonderzoek is afgesloten maar Alberta is het gewoonweg niet met de bevindingen van de politie eens. Ze weet zeker dat Kevin nooit vrijwillig een einde aan zijn leven zou hebben gemaakt. Ze biedt freelance journalist Mathias De Wolf een royaal geldbedrag om de dood van Kevin te onderzoeken. Mathias twijfelt. Kan Alberta de gruwelijke dood van Kevin gewoonweg niet verwerken? De vastberadenheid van Alberta wekt echter ook Mathias’ nieuwsgierigheid. Hij besluit de opdracht aan te nemen.


Alberta, die haar eigen achternaam niet noemt, onthult na enig aarzelen de achternaam van Kevin. Kevin heet voluit Kevin Braeckelandt. De zaak wordt steeds interessanter voor Mathias want Braeckelandt is geen onbekende naam in België. De Braeckelandts behoren tot een vooraanstaande, invloedrijke en welgestelde familie die hun privéleven angstvallig voor de buitenwereld verborgen houdt. Kevin zelf woonde in een eenvoudig appartement. Was hij het zwarte schaap van de familie?


Kevin woonde samen met ene Saskia Mertens. De voormalige buren van het stel laten zich niet positief over de dame in kwestie uit. De naam Saskia roept nostalgische gevoelens bij Mathias op. Zijn eerste grote liefde heette ook zo. Hij is haar nooit vergeten en heeft, twintig jaar na dato, nog altijd een foto van haar in zijn portemonnee. Saskia Mertens leeft niet meer. Net als Kevin is ze veel te jong gestorven. Het is opvallend dat twee jonge mensen die samen een paartje vormden korte tijd na elkaar zijn gestorven.


Saskia was ziek. Ze leed aan een mysterieuze allergie en zwol op als een ballon. Haar eens zo prachtige lijf raakte verminkt door tal van vreemde huidaandoeningen. Daarnaast kwam ze schrikbarend veel aan. De laatste dagen van haar leven sleet Saskia in het ziekenhuis waar haar hart het uiteindelijk begaf. Kevin voelde zich verantwoordelijk voor de dood van Saskia. Haar klachten begonnen nadat Kevin haar een zelfgemaakte maaltijd voorzette. Kipkroketten om precies te zijn. Gekregen van de buurvrouw. Is Kevin na de dood van Saskia door schuldgevoelens overmand geraakt? Heeft hij zichzelf daarom voor de trein gegooid? Mathias vindt het maar een vreemde zaak. Kan iemand werkelijk sterven door het eten van kipkroketten? Is er sprake van een voedselschandaal?


Mathias ontdekt dat Kevin de herkomst van de kipkroketten onderzocht. Kevin leek overtuigd van het feit dat de mysterieuze ziekte van Saskia door de kipkroketten was ontstaan. Mathias is sceptisch maar wanneer hij tijdens zijn onderzoek op een muur van verzet stuit, bijt hij zich in de zaak vast. Was Kevin iets op het spoor gekomen? Heeft Alberta soms gelijk en heeft haar petekind daadwerkelijk geen zelfmoord gepleegd? Maar… wat is er dan wel gebeurd? Ieder ander had zich misschien laten ontmoedigen door het stilzwijgen van de mensen in Kevins voormalige omgeving maar journalist Mathias geeft niet snel op.


Van auteur Rudy Soetewey las ik eerder al het prijswinnende boek Getuigen. In Getuigen is een man getuige van zinloos geweld met dodelijke afloop. In Bewijs het maar heeft Soetewey voor een heel ander onderwerp gekozen maar toch is er een overeenkomst. In beide boeken raken doodnormale mensen verzeild in een situatie die ze niet meer onder controle kunnen houden. Mathias maakt kennis met een wereld waarin keihard met bemoeiallen wordt afgerekend. Stoppen met het onderzoek is geen optie voor Mathias. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet meer beteugelen, ook al beseft hij maar al te goed dat zijn bemoeienissen levensgevaarlijk zijn. En dan is er nog Saskia. Ze blijkt verrassend veel met zijn eerste grote liefde gemeen te hebben gehad.


Rudy Soetewey weet een gebeurtenis in het leven van een alledaags persoon uit te bouwen tot een verhaal dat juist door de eenvoud ervan zo indringend is. Het is herkenbaar. Ook ik ben nieuwsgierig van aard en net als Mathias zou ik geen genoegen kunnen nemen met de halve waarheid. Mathias neemt het op tegen mensen met macht. Kan één enkele burger de strijd tegen een gigant wel winnen? Hoe ver is Mathias bereid te gaan om de waarheid te achterhalen? Bewijs het maar fascineert van begin tot eind!


ISBN 9789462420274 | paperback met flappen | 339 pagina's| Kramat | maart 2015

© Annemarie, 15 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven