Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Zwarte weduweZwarte weduwe
Ross & Hartman


Het is een chaos in Europa. Vluchtelingen wachten bij gesloten grenzen wanhopig op hulp, terwijl rechtse politici fanatiek zieltjes winnen. De Europese Unie wankelt. Bloederige aanslagen eisen steeds meer slachtoffers op en angst lijkt wel te zijn uitgegroeid tot een collectieve gemoedstoestand.


Ook in Amsterdam wordt een aanslag gepleegd. Weer zijn onschuldige mensen om het leven gekomen. De dader is een jonge vrouw. Ze is te zien op beelden die door beveiligingscamera’s zijn gemaakt. Ook Carrie Montevagio is geschokt wanneer ze het nieuws verneemt. Sinds kort woont ze in Venetië, maar daarvoor was ze in Nederland woonachtig. Wie is de jonge vrouw die zichzelf opblies om dood en verderf te zaaien? Wat heeft haar tot deze afschuwelijke daad aangezet?


De aanslagen zijn koren op de molen van de rechtse politici. Ze schreeuwen moord en brand en krijgen steeds meer aanhangers. De komst van vluchtelingen wordt door steeds minder mensen getolereerd. Voor Carrie en haar collega’s is de situatie echter minder zwart-wit. Samen met collega Adam Kaplan, die ze nog altijd niet heeft kunnen doorgronden, onderzoekt Carrie de toedracht van de aanslagen. Dat de vrouw niet op eigen houtje heeft gehandeld, staat vast. Wie heeft haar tijdens de voorbereidingen geholpen?


Na de aanslag in Amsterdam is Edmund Schneider een tevreden man. Jina was als was in zijn handen. Na een aantal sessies heeft ze gewillig gedaan wat hij haar opgedragen heeft. Jina was een gebroken vrouw. Een vluchteling die haar kind was verloren. Edmund heeft haar verdriet gebruikt om haar zijn wensen op te dringen. Het was kinderspel. Zijn fantastische moeder zal trots op hem zijn. Edmund staat op het punt een nieuw tijdperk in te luiden.


Ondertussen stuurt Charles Cavendish, hoofd van de veiligheidsdienst van de NAVO, zijn team zo goed mogelijk aan. Carrie en Adam zijn echte professionals. Toch vreest hij voor hun veiligheid, vooral nu hij vermoedt dat iemand geheime informatie lekt. Charles kan het nauwelijks geloven. Hij vertrouwt al zijn collega’s volledig. Toch lijkt het of de onbekende vijand hem steeds een stapje voor is. Alsof iemand precies weet waar de leden van zijn team zich bevinden en waar ze zich mee bezighouden. Ook maakt Charles zich zorgen om zijn lieve vrouw Sarah. Ze is ronduit vergeetachtig en komt verward op hem over. Ze is toch niet ziek?


Carrie en Adam hebben inmiddels de identiteit van de vrouw die de aanslag in Amsterdam pleegde achterhaald. Het gaat om een vluchteling met de naam Jina. Volgens de mensen die haar in een vluchtelingenkamp hebben ontmoet, was ze een zachtaardige vrouw. Niemand kan zich voorstellen dat zij werkelijk een aanslag heeft gepleegd. Toch liegen de beelden er niet om. Jina heeft een bomgordel omgedaan, waarna ze zichzelf heeft opgeblazen. Er is meer. Twee mensen hadden Jina onder hun hoede genomen. Ook een andere vrouw is op dezelfde wijze uit beeld verdwenen. Wie waren deze behulpzame lieden? Hadden zij het werkelijk goed met de vrouwen voor?


In Zwarte weduwe schetsen Tomas Ross en Corine Hartman een ontluisterend, grimmig beeld van het hedendaagse Europa. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Carrie en Adam dragen vluchtelingen een warm hart toe maar dat kan niet over iedereen in het boek beweerd worden. De rechtse politici lijken een front te vormen, een uiterst lugubere club.


Dit maatschappijkritische verhaal is messcherp geschreven. Het is een tik op de vingers voor mensen die enkel naar de grootste schreeuwers luisteren. Zijn extremistische moslims werkelijk de enigen die baat bij de aanslagen hebben? De enigen die ze plegen? Wordt de burger als speelbal voor een groter plan gebruikt? Carrie en Adam doen hun uiterste best het brein achter de aanslagen te vinden maar hun tegenstanders zijn vooralsnog een maatje te groot.


Zwarte weduwe is het tweede boek van Tomas Ross en Corine Hartman. Nu al vormen ze een uitstekend op elkaar ingespeeld schrijversduo dat actuele thema’s zonder terughoudendheid onder de loep neemt.


ISBN 9789023498971 | paperback | 344 pagina's| Cargo | juni 2016

© Annemarie, 27 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven