Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een stil geloof in engelenEen stil geloof in engelen
Roger Jon Ellory


Dit lijvige boek - 430 pagina's - wordt omschreven als een thriller. Een literaire thriller. Het gaat inderdaad om een seriemoordenaar, maar het boek is niet geschreven als een zoektocht naar de dader. Het is meer de spil waar het verhaal over de hoofdpersoon - die ook de verteller is - omheen geweven is. En dan is het meer een ontwikkelingsroman tegen een gruwelijke achtergrond. Literair? Ja zeker!


De verteller is Joseph Vaughan, een man die terugkijkt op zijn leven, vanaf 1939, toen zijn vader stierf. In cursieve tekst worden we af en toe teruggeroepen in het heden, waarin hij tegenover een man zit, die hij zojuist vermoord heeft.
Om duidelijk te maken waarom hij dat gedaan heeft gaan we terug in de tijd, hij was twaalf jaar oud en bleef met zijn moeder achter in het grote huis in een dorp in Georgia. Hij gaat naar de dorpsschool, waar Alexandra Webber zijn juf is, en waar Alice Ruth Van Horne naast hem zit. Zij zal het eerste slachtoffer worden van een seriemoordenaar die zich vergrijpt aan kleine meisjes, en die hen in stukken gesneden achterlaat. Als hij veertien is, vindt Joseph een van de slachtoffers, en hij richt met zijn vrienden 'the Guardians' op. Zij zweren dat zij de meisjes zullen beschermen. Joseph belooft dat nog eens speciaal aan zijn Duitse buurmeisje.
Maar er breekt brand uit bij de buren en het meisje komt om. Is het vuur aangestoken door dorpelingen die denken dat de Duitser vast en zeker de moordenaar is? Immers, Duitsers zijn slecht, dat zie je wel aan de oorlog die in Europa woedt. Of heeft de Duitser het zelf gedaan om zijn schuld te verdonkeremanen? Hij verlaat het dorp, met zijn vrouw en overgebleven kinderen.
En de moorden gaan door...
Joseph vertelt over zijn moeder, over school, over de weinige mensen met wie hij contact heeft. Zijn leven is onlosmakelijk verbonden met de meisjes, het legt een stempel op zijn eerste liefde, op zijn toekomst.


Het is ontzaglijk mooi geschreven verhaal, R J Ellory weet er de spanning meesterlijk in te houden, hij viert de teugels, trekt ze weer stevig een, en speelt met de lezer. Alleen het feit dat je weet dat er nog een bepaald aantal bladzijdes te gaan zijn, wijst er op dat er nog meer moet gebeuren, maar je denkt regelmatig: nu zijn we er. Niet dus. Het is een boek dat je niet weglegt, en niet alleen omdat het spannend is, maar ook en vooral omdat het mooie proza is! Ellory beschrijft de figuren in het boek zo dat je ze voor je ziet. Hij past zijn stijl zelfs aan als Joseph een tijdlang in Brooklyn, New York woont.
Adembenemend...


"Jaren later, toen er een eind aan alle ellende gekomen leek te zijn, geloofde ik dat dat het moment was waarop de duisternis intrad. Een lijkwade, een gewicht, een voile, een schaduw ver weg in mijn hoofd had
voldoende voedsel gevonden om te groeien"


"misschien komen sommigen van ons terug... Misschien hebben sommigen van ons genoeg geleerd om verschil te maken, dingen ten goede te keren... Af te wachten en te kijken... tot het moment daar is.
En ondanks alle schijn, ondanks alles wat op het tegenovergestelde leek te wijzen, ondanks zwijgzaamheid uit angst over wat anderen zouden denken, voelde ik nog steeds dat we dit stille geloof allemaal bezitten.
Een stil geloof in engelen."

 

ISBN 9789026157213 Paperback 431 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2009
'Quiet belief in angels' vertaald door Kris Eikelenboom

Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier

Recensies

Boven