Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De helden van New YorkDe helden van New York
Roger Jon Ellory


‘Frank is van de oude stempel. Hij raakt gefrustreerd door het systeem, zoals wij allemaal, maar hij heeft er meer last van dan anderen. Je hebt wel eens zaken die op niets uitlopen hoewel de feiten bekend zijn. Aanklachten worden ingetrokken, schuldige mensen gooien het op een akkoordje met het Openbaar Ministerie, zaken worden onderuitgehaald op grond van een vormfout, criminelen gaan vrijuit en kunnen op de oude voet doorgaan. Daar worstelt hij mee en eens in de zoveel tijd gaat hij buiten zijn boekje.’

 

Dit gaat over Frank Parrish, politieman in New York. Een veertiger met een eigen manier van werken, die zijn frustraties probeert te verdrijven met alcohol, zodat hij ook privé de nodige problemen heeft: een boze ex en een dochter die zijn goedbedoelde bemoeienissen niet wil. Door zijn eigenzinnigheid heeft hij, als dit verhaal begint, bepaalde beperkingen: hij heeft geen auto tot zijn beschikking, zijn salaris is gekort, hij moet iedere dag naar een psychologe en hij weet: een volgende misstap kost hem zijn baan.
Die baan is alles voor hem, zoals het dat voor zijn vader John Parrish ook was. Maar Frank weet dat zijn vader, door iedereen geprezen als een van de ‘Helden van New York’, niet zuiver op de graat was. Het zit hem vreselijk dwars, en hij doet er alles aan om niet op zijn vader te lijken, terwijl men hem juist graag vergelijkt met zo’n goede politieman.
Frank raakt betrokken bij de dood van een hem bekende kruimelcrimineel. Als hij diens flat onderzoekt, treft hij daar een zestienjarig meisje aan, gewurgd. Het is de eerste van een serie moorden op jonge meisjes, waarbij men nog geen link zag. Frank legt die link wel, en moet zich verdiepen in de goorste misdaad die men kan bedenken: pornografie.
Ook Ellory ontkomt niet aan clichés, dat is duidelijk. Maar al is Frank onder de fictieve speurders dan geen bijzondere man, het kost je je nagels als je aan dit boek begint. Het is superspannend.


Ellory draait verschillende verhaallijnen op een haast perfecte manier in elkaar: de relatie van Frank met zijn corrupte vader, waardoor de schrijver een doekje open kan doen over het politiesysteem in New York; het onderzoek naar de moorden; de verschillende relaties met verschillende vrouwen, om toch een beetje romantiek te kunnen verwerken, en vooral natuurlijk het karakter van de man zelf.
Ieder hoofdstuk begint met de therapeutische sessie, waarna we de dag doorlopen met Frank.
Ellory gebruikt alle trucs die nodig zijn om de lezer scherp te houden, en de enige aanmerking heb ik op het einde, als  alles ineens in een stroomversnelling komt. Daar had hij wel wat minder uitbundig mogen schrijven.
Maar het zij hem vergeven. Dit boek evenaart vrijwel het eerste dat ik van hem las: ‘een stil geloof in engelen.’


‘Soms verhult het zichtbare de waarheid, en soms zijn dingen precies wat ze lijken.’


ISBN 9789026128523 | Paperback | 456  pagina’s | De Fontein | november 2011
Vertaling uit het Engels door Ineke van den Elskamp

© Marjo, 13 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven