Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bekraste zielenBekraste zielen
Roger Jon Ellory


Verbijsterend verhaal!
Alleen vanwege de twee slotpagina’s krijgt deze thriller van mij geen tien, maar gaat er aan half puntje af. En dat nadat ik aanvankelijk dacht dat dit boek niet naar mijn smaak zou zijn: vanaf de eerste pagina krijgt de lezer te maken met geweld, hetgeen alleen maar toeneemt en erger wordt.


Het is het opvallendste bestanddeel in het verhaal over de twee halfbroers, Elliot - ‘Digger’ - Danzinger en de anderhalf jaar jongere Clay Luckman. Hun moeder wordt voor hun ogen vermoord, de vader opgepakt, en zo belanden ze in het weeshuis. Als Digger door een vervelend voorval maar eigenlijk onterecht in een jeugdgevangenis geplaatst wordt, gaat Clay met hem mee. De broers lijken onafscheidelijk, ze hebben immers alleen elkaar. Maar op de dag dat een ter dood veroordeelde misdadiger een nacht moet verblijven in de jeugdinrichting verandert alles. Earl Sheridan, moordenaar en psychopaat, weet te ontsnappen, en neemt de broertjes, dan 17 en 19 jaar,  mee als gijzelaars.
Dan blijkt dat Digger de verleiding van het geweld niet kan weerstaan. Hij valt voor de macht van het geweld, en ziet Earl als zijn grote voorbeeld. Overvallen, moorden, het wordt maar erger.

Clay volgt zijn broer niet in diens adoratie, en weet te ontkomen aan de gruwel die hen in handen heeft. Earl is evenwel gemener dan je denken kan. Het boek is als een roadmovie, twee zelfs, die tegelijkertijd langs ongeveer dezelfde route door Californië en Texas leiden. Digger en zijn gezelschap hebben een auto ter beschikking (vraagje: hoe kan het dat een jongen die alleen maar in inrichtingen heeft gezeten auto kan rijden? Leren ze dat daar?)
Clay heeft met zijn metgezel alleen de mogelijkheid om te lopen en te liften.

Natuurlijk komen hun wonderbaarlijke en gewelddadige reizen bij elkaar in een superspannende ontknoping. Laat het maar aan R J Ellory over om je aanvankelijke aversie om te zetten in een gefascineerd lezen. Je wil door, net als de reizigers. Ondanks de gruwel. Dat heeft zeker te maken met de manier waarop de karakters beschreven worden. Je kunt niet anders dan proberen te begrijpen waarom de jongens doen wat ze doen. En niet alleen de jongens volgen we: er zijn natuurlijk ook politiemensen bij betrokken. Ook daar twee lijnen: de ‘gewone’ politieman, en de FBI.
Werkelijk, Ellory overtreft bijna zijn eerste thriller…


ISBN 9789026133589 | paperback | 430 pagina's|  Fontein | februari 2013
Vertaald uit het Engels door Kris Eikelenboom

© Marjo, 17 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven