Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

KoekoeksjongKoekoeksjong
Robert Galbraith


Als John Bristow binnenstapt bij de detective Cormoran Strike en met een bundel geld zwaait, moet Strike zijn opdracht wel aannemen, al vindt hij die zinloos. Strike zit namelijk op dat moment zwaar aan de grond, hij is dakloos omdat hij net weggegaan is bij zijn vriendin en ‘woont’ nu op zijn kleine kantoortje. Het is toch al zijn dag niet. Eerder was er een nieuwe secretaresse gearriveerd, gestuurd door het uitzendbureau, die hij eigenlijk helemaal niet kan betalen.
Maar Robin Ellacott is juist blij verrast! Dit was altijd al haar droom! Detectivewerk!


Strike, gehandicapt door een ongeval in de Afghaanse oorlog, ziet haar al snel als het enige lichtpuntje: ze is efficiënt, discreet en slim. Wat jammer dat ze weg moet... Maar dat is van later zorg: eerst maar eens onderzoeken wat John Bristow eigenlijk van hem wil. Diens zus, het model Lula Landry, is een paar maanden eerder onder haar balkon op straat gevonden, en men neemt aan dat het zelfmoord is. Lula was depressief en zat onder de medicijnen. Lula is de geadopteerde dochter van Lady Bristow, en ze was de maanden voor haar dood op zoek naar haar echte ouders. Omdat ze zo beroemd is, is ze natuurlijk ook doelwit van de paparazzi, er was weinig privé in haar leven. Haar pleegbroer, John dus, is er van overtuigd dat het moord was. Strike begint met het onderzoek, geholpen door Robin, en natuurlijk ontdekt hij dat er toch een paar dingen niet helemaal duidelijk zijn.
Als er nog een dode valt wil eindelijk ook de politie wel naar hem luisteren, al is het met tegenzin.


Naast dit vrij ingewikkelde, maar duidelijk beschreven plot, is er ook het een en ander gaande in de privésfeer van Strike en Robin. De laatste vertrekt natuurlijk niet na een week. Voor ze een vaste baan aanneemt, heeft ze nog wel tijd om mee te speuren. Vooral Strike is een type waar je als schrijver mee vooruit kunt, maar Robin belooft ook wat. Ik hoop dat er meer verhalen met deze twee in de hoofdrol verschijnen.
Het boek is geschreven in de sfeer van de boeken van Elisabeth George, en - eerlijk, ik wist het niet - ik lees nu pas dat Robert Galbraith niemand anders is dan J K Rowling! Geen wonder dat het een heerlijk boek is, waar je je helemaal in verliest. 


ISBN 9789022569122 | paperback | 432 pagina's | Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Marjo, 9 februari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven