Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De hand van godDe hand van God
Deel 2 van de Scott Manson-reeks
Philip Kerr


Scott Manson, de coach van voetbalclub Londen City, heeft zijn handen vol aan zijn spelers. Sommige voetballers doen stralend wat hen opgedragen wordt, terwijl anderen zich als ware branieschoppers gedragen. De wereld van het profvoetbal is een wonderlijke wereld waarin de concurrentie altijd op de loer ligt om de beste spelers weg te kapen. Scott doet zelf ook regelmatig een duit in het zakje. Voetbalwedstrijden zijn er immers om gewonnen te worden.


Profvoetballers verdienen bakken met geld waardoor een aantal van hen zich steeds verwender gaat gedragen. Scott doet er alles aan om zijn spelers in het gareel te houden. Hij deelt complimenten maar ook uitbranders uit en hij treedt als bemiddelaar op wanneer ruzies uitgepraat moeten worden. Zo is binnen zijn team onenigheid ontstaan over een speler die hoogstwaarschijnlijk homoseksueel is. De een laat zijn afkeer duidelijk blijken, terwijl de ander het voor de talentvolle voetbalspeler opneemt. Scott moet het onderlinge gekibbel binnen de perken houden, wat eenvoudiger klinkt dan het is. Voetballers die miljoenen verdienen zijn niet altijd makkelijk in de omgang.


Voor een belangrijke wedstrijd reist het team van Scott naar Griekenland. Scott heeft zijn spelers opgedragen zich in Griekenland niet met drank en vrouwen in te laten. Er moet gevoetbald worden. De spelers moeten in topconditie zijn en blijven. Kort na de wedstrijd tegen het Griekse Olympiakos staat immers alweer een volgende wedstrijd op het programma. Het team van Scott moet presteren, presteren, presteren. Daar worden de spelers immers royaal voor betaald. Scott heeft zijn spelers vermanend toegesproken en kan er alleen maar het beste van hopen. Hij is immers niet hun kindermeisje, hoewel dat soms wel zo voelt.


Scott is een doorgewinterde coach. Er is weinig dat hem met verbazing of paniek vervult. Toch weet hij niet wat hij ziet wanneer sterspeler Bekim Develi tijdens de wedstrijd tegen Olympiakos een vreemde val maakt. De voetballer blijft onbeweeglijk op het veld liggen en al snel is een reanimatieteam ter plaatse. Het mag niet baten, Bekim Develi sterft op het veld. Het hart van de negenentwintigjarige voetballer is zomaar gestopt met kloppen.


Scott is een harde man. De dood van Bekim grijpt hem aan maar het leven gaat door. Het team zal de wedstrijd tegen Olympiakos overspelen om Griekenland vervolgens zo snel mogelijk te verlaten. Hij maakt zichzelf wijs dat Bekim het ook zo gewild zou hebben. Een ijverige politieman gooit echter roet in het eten. Er is een moordonderzoek ingesteld. Niet de dood van Bekim maar de moord op een prostituee, die in Bekims gezelschap verkeerde, wordt onderzocht. Het voetbalteam mag Griekenland niet verlaten.


Tot overmaat van ramp, is de financiële crisis in Griekenland in volle gang. Het volk is ontevreden en vrijwel iedereen lijkt te staken. Ook de lijkschouwers hebben het werk neergelegd, waardoor het politieonderzoek vastloopt. Scott voelt zich ronduit gestrest. Hoelang moeten ze nog in Griekenland blijven? Hij besluit op eigen houtje op onderzoek uit te gaan. Hij heeft al eens een moord opgelost, misschien lukt het hem nogmaals.


In De hand van god staat voetbal centraal. Zelf ben ik geen grote voetbalfan maar gelukkig heeft auteur Philip Kerr daar rekening mee gehouden. De voetbalperikelen zijn doorspekt met smeuïge gebeurtenissen en verrassende verhaalwendingen. Wie heeft de vermoorde prostituee als afgedankt vuil in het water gedumpt? Scott strooit royaal met briefgeld in het rond. Lieden die tegen de politie zwijgen, vertellen in ruil voor wat contanten maar al te graag hun verhaal aan Scott. Scott is de politie dan ook steeds een stapje voor, maar hij moet het spel slim spelen. Als hij de politie tegen zich in het harnas jaagt, kan hij een langdurig verblijf in Griekenlang tegemoetzien.


De hand van god is een echt mannenboek. Als vrouwelijke lezer trok ik dan ook af en toe een wenkbrauw op. De vrouwen in dit boek wachten thuis braaf op hun echtgenoten, terwijl de mannen in kwestie de bloemetjes buiten zetten met gewillige prostituees. Stoere vrouwen komen in dit boek niet voor. Toch is het de auteur redelijk gelukt ook mijn aandacht, op de voetbalscènes na,  tot het einde vast te houden. Philip Kerr schrijft nu eenmaal heel meeslepend.


ISBN 9789022572245 | paperback | 350 pagina's | Boekerij | september 2016
Vertaald door Jan Pott

© Annemarie, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven