Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDodemansrit
Roy Grace Deel 7
Peter James

Het verhaal begint met een ernstig ongeluk, waarbij een personenauto, een vrachtwagen, een fietser en een minibusje - dat doorrijdt - betrokken zijn. De fietser komt om het leven.
Die jongen blijkt de kleinzoon van een Amerikaanse maffiabaas! En moeder is ontzettend boos, en – dat wordt flink benadrukt – heeft een heel andere kijk op hoe de wereld in elkaar steekt, dan de Engelse betrokkenen.
Dat heeft de nodige gevolgen: iedereen die iets met het ongeluk te maken had, blijkt zijn leven niet meer zeker. Als de politie, geleid door Roy Grace, doorheeft hoe het allemaal zit, is de chauffeur van de personenauto de enige die nog leeft. Zullen ze kunnen voorkomen dat ook zij het leven moet laten?


Dit is heel kort door de bocht het verhaal van de spannende thriller die Peter James voor ons schreef.
De manier waarop hij dat doet werkt sterk spanningverhogend: korte hoofdstukken met wisselend perspectief.
Als het auto-ongeluk nog moet gebeuren, schetst hij in het kort de levens van de betrokkenen. De lezer begrijpt snel waar het naar toe moet leiden, maar weet natuurlijk nog niet hoè het allemaal zal gebeuren. Nog minder wat dan de rest van het boek gaat vertellen, want we zijn nog maar zo’n zeventig pagina’s ver.
Tegen de tijd dat de politie-inspecteur op het toneel verschijnt, maken we evenwel ook kennis met een huurmoordenaar. En daar draait dan de rest van het boek om. Zal de moordenaar slagen in zijn opdracht? Of kan de inspecteur, met zijn steeds maar uitdijende team, daar een stokje voor steken?


Het is een spannend verhaal, dat zeker, maar niet superspannend. Dat komt door een aantal dingen die niet consequent zijn. Als de moordenaar in staat is om iedereen die hij wil uitschakelen dat voor elkaar krijgt met een makkelijke nekslag, waarom lukt dat dan ineens niet meer op het moment suprème?
Bovendien is hij op dat moment niet meer zo doortastend en snel als hij eerder was, en steekt zodoende de politie een handje toe.
Dat maakt het verhaal net iets minder geloofwaardig, je weet hoe het af zal lopen. En er blijven losse eindjes, maar ik heb dus al begrepen dat er meer thrillers zijn met Roy Grace in de hoofdrol. Leuk voor de lezers die nog meer willen vertoeven in Brighton, en willen weten hoe het hem privé verder zal gaan.


ISBN 9789026129261|paperback|384 pagina's | De Fontein | oktober 2011

© Marjo, 29 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven