Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Aanslag op de DamAanslag op de Dam
15. Anne Kramer
Joop Van Riessen


In de nacht voorafgaand aan 4 mei 2022 zijn Samantha en haar partner Marit op stap in Amsterdam: Marit is de dochter van Anne Kramer, de welbekende chef Recherche.
Als zij belaagd worden door een groepje donken mannen is duidelijk dat Marit haar mannetje staat.


‘Nah? Eine Lesben Schlampe? ‘Hij lalde en zijn adem stonk naar drank. ‘Hé, Schlampe. Soll ich dich mahl…’
‘Afblijven.’ Marit deed een stap naar voren zodat ze voor haar vriendin kwam te staan. ‘Ik zei: afblijven!’
Hij rochelde en spuugde richting Samantha’s hoofd, maar de klodder miste haar.
Tijd voor een tweede poging kreeg hij niet. Toen hij zijn arm nogmaals uitstrekte om Samantha beet te pakken, haalde Marit uit.’


Een voorval zoals wel vaker voorkomt in het uitgaanswereldje van Amsterdam, maar nu zal het een staartje krijgen.
De middag van dezelfde dag krijgt Anne Kramer bericht over een anonieme melding waarvan de chef van de Inlichtingendienst vindt dat ze het serieus moet nemen. Er zal een aanslag gepleegd worden op de Dam, diezelfde avond tijden de kranslegging. Doelwit: het koningspaar.
De tijd dringt. Moet ze de officiële wegen bewandelen waarvan ze weet die die log en traag zijn en het risico nemen dat er niet tijdig maatregelen getroffen kunnen worden?
Maar als ze de Driehoek (de hoofdcommissaris, de burgemeester en de hoofdofficier) passeert, zal ze het daarna flink te verduren krijgen.
Het is een moeilijke zo niet onmogelijk beslissing. Moet ze de Herdenking afgelasten?
Dat kan ze niet maken toch? Maar wat dan?

Dit verhaal over een mogelijke aanslag op de Koning is gebaseerd op een waargebeurde ervaring van Joop van Riessen, uit de tijd dat hij commissaris was. In 2000 kreeg hij een ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst over een aanslag die gepland zou zijn door een Molukse groepering. Toen was koningin Beatrix het doelwit.


Het verhaal in deze thriller is anders. Het is een fictief verhaal gebaseerd op de werkelijkheid, met ook rollen voor bekende hooggeplaatste personen.
Van Riessen laat Anne Kramer worstelen met een gruwelijk dilemma: haar meerderen negeren en zelf de beslissingen nemen die ze nodig acht. Het kan haar haar baan kosten. Daar lijkt het dan ook op als we lezen hoe die hoger geplaatsten zich druk maken om hun eigen hachje en veel moeite doen om eventuele verantwoordelijkheid voor het geval het fout gaat op andermans bordje te schuiven.
Ook dit is schokkend: het achterbakse gekonkel van deze mensen.


De belangrijkste vraag kan lange tijd niet beantwoord worden: is dit een fakebericht of is er echt sprake van een dreiging?
Van uur tot uur volgen we de gebeurtenissen en naarmate de tijd verder verstrijkt neemt de spanning toe. Hoe gaat dit aflopen?


Naast deze spannende plot is er ook nog het verhaal over Marit en Samantha, die op de Dam de herdenking bijwonen. En natuurlijk krijgt de pers er lucht van, een complicerende factor.
De vijftiende Anne Kramer is misschien wel de spannendste van de hele serie. Waarvan de delen afzonderlijk te lezen zijn.

Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). De tv-rechten op de Anne Kramerreeks zijn verkocht.

ISBN 9789462972643 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij De Kring | april 2023

© Marjo, 14 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven