Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

TweedrachtTweedracht
Nicolet Steemers


Men beweert vaak dat tweelingen onafscheidelijk zijn maar wat Lucy van Alphen betreft had haar tweelingzus Danielle weg mogen blijven. Voorgoed. Een aantal jaar geleden heeft ze met Danielle gebroken. Danielle woonde samen met een verkeerde man, was verslaafd en dreef haar familie, zonder enige wroeging te voelen, naar de rand van de afgrond. Het was genoeg geweest. Gelukkig vertrok Danielle uiteindelijk naar het buitenland. Lucy en haar ouders praten nooit meer over haar. Proberen haar te vergeten. Lucy’s vriend Martin, met wie ze al drie jaar een relatie heeft, weet niet eens dat Danielle bestaat.


Danielle duikt echter weer op. Schaamteloos neemt ze haar intrek in het huis van hun ouders die op vakantie zijn. Lucy is ontzet. Volgens Danielle vinden hun ouders het geen enkel probleem maar Lucy weet haar toch het huis uit te loodsen. Binnen de kortste keren logeert Danielle bij Lucy. Wanneer hun ouders van vakantie terugkeren, zijn ze tot Lucy’s grote verbazing dolblij dat Danielle terug is. Haar vader biecht haar zelfs op dat ze altijd contact met Danielle hebben gehouden en haar zelfs stiekem in het buitenland bezocht hebben.


Moeiteloos windt Danielle iedereen om haar vingers. Lucy kijkt met lede ogen toe. Ze weet precies wat er gaat gebeuren. Zo is het altijd gegaan. Het is alsof Danielle nooit weg is geweest. Danielle krijgt wat Danielle wil, of dat nu een ander schaadt of niet. Vaak is Lucy de klos en wordt ze zonder pardon opzij geschoven om Danielle meer ruimte te kunnen geven. Dit keer is ze niet van plan toe te geven maar is dat wel zo eenvoudig? Gelukkig toont Danielle geen interesse in Lucy’s baan als lichttechnicus maar haar beginnende carrière als cabaretière én Martin trekken wel haar aandacht.


De thriller Tweedracht bestaat niet alleen uit twee zussen maar ook uit twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn staat hierboven beschreven en vindt in het recente verleden plaats. De tweede verhaallijn speelt zich in het heden af. Lucy en Danielle worden door de politie ondervraagd. Er is een moord gepleegd en de politie vermoedt tot Lucy’s grote verbazing dat de tweeling daar meer over kan vertellen.


Het slachtoffer heet Clarice Woltering. Lucy is verbaasd. Ze vertelt de politie ietwat ongeduldig dat ze Clarice Woltering al jaren niet heeft gezien. Ze heeft zelfs nooit meer aan haar gedacht. Clarice is iemand uit het verleden. Ze werkte als psychologe bij het NMI (Nederlands Meerlingen Instituut) waar de twee zusjes in hun kindertijd regelmatig kwamen. Danielle blijkt nare herinneringen aan die tijd te hebben maar Lucy heeft dat helemaal niet. Ze hebben het instituut jarenlang met grote regelmaat bezocht maar het heeft allemaal weinig indruk op Lucy gemaakt. Stelt Danielle zich weer eens aan?


Volgens een getuige heeft het busje van Lucy op de dag van  de moord voor het huis van de psychologe gestaan. Lucy begrijpt er niks van. Ze heeft die dag samen met haar collega Harry gewerkt en haar bus stond op een parkeerplaats. Hoe kan haar bus dan bij het huis van  Clarice Woltering zijn gezien? Kan iemand haar sleutel hebben gepakt? Weet Danielle meer dan ze toegeeft? Vervelende zus of niet, Lucy houdt haar poot stijf. Ze is niet van plan om Danielle in de problemen te brengen. Familie is nog altijd familie.


Tweedracht biedt niet alleen een spannend verhaal, het is ook nog eens heel interessant om te lezen vanwege de mooi uitgediepte personages. Concurrentie tussen broers en zussen is een bekend fenomeen maar bijna niemand staat er bij stil dat ook tweelingen een concurrentiestrijd kunnen voeren. Lucy voelt zich altijd overschaduwd door Danielle. Danielle manipuleert en konkelt om haar zin te krijgen. Lucy ziet het keer op keer gebeuren en weet dat ze het onderspit zal delven. Lucy is maar een paar minuten ouder dan Danielle maar heeft het gevoel dat ze al haar hele leven over haar zusje moet moederen. En nu zijn de zusjes betrokken bij een moordonderzoek. Is Lucy bereid haar zusje ook nu in bescherming te nemen?


Met het boek Tweedracht heeft schrijfster Nicolet Steemers mijn aandacht getrokken. Het verhaal is krachtig, boeiend en goed onderbouwd en de personages zijn intrigerend. Deze sterk geschreven thriller smaakt naar meer!


ISBN 9789044534986 | paperback | 254 pagina's| Uitgeverij De Geus | juni 2015

© Annemarie, 5 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven