Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het woudHet woud
Nele Neuhaus


De vlammen steken helder tegen het duister van de nacht af. Pas wanneer de brand een felle explosie veroorzaakt, schiet Felicitas Molin wakker. Het duurt even voor ze in de gaten heeft dat ze zich in het vredige huis van haar zus bevindt. Het huis in het bos waar ze mag logeren nadat ze door haar tweede echtgenoot is kaalgeplukt en verlaten. Felicitas zwalkt naar het raam. Ze is nog altijd beneveld door de vele drank die ze voor het slapengaan heeft genuttigd. Door een verrekijker tuurt ze naar buiten. Er staat een caravan op de nabijgelegen camping in brand. Bibberend van schrik belt Felicitas de hulpdiensten.


De nachtelijke oproep veroorzaakt een praktisch probleem voor hoofdinspecteur Olivier von Bodenstein. Omdat hij zijn zevenjarige dochter Sophia niet alleen thuis kan laten, besluit hij het drukke kind mee te nemen. Op het campingterrein wordt hem verteld dat de brand vermoedelijk is aangestoken. De dronken vrouw die de politie heeft gebeld, maakt hem niet veel wijzer. Heeft ze echt een auto gehoord en een man gezien? Wanneer ze met dubbele tong aanbiedt zich over de kleine Sophia te ontfermen, grijpt Bodenstein in. Felicitas druipt beledigt af.


Wanneer de brandweer eindelijk vertrekt, schijnt de zon al door de bomen van het normaal zo vredige bos. De uitgebrande caravan biedt samen met een smeulend autowrak een trieste aanblik. Ook vijf sparren hebben de brand niet doorstaan. De aanwezigheid van de auto baart Bodenstein zorgen. Verbleef iemand in de caravan? Bodensteins vraag wordt al snel beantwoord. Tussen de verbrande resten van de caravan wordt een verkoold lijk aangetroffen.


De vergrendeling op de buitendeur van de caravan verklapt dat het niet om een ongeluk gaat. Er is een moord gepleegd. Bodenstein schrikt wanneer hij verneemt dat de caravan aan ene Rosie Herold toebehoorde. Hij kent Rosie. Haar zoon Edgar was vroeger, op de basisschool, een klasgenootje van hem. Is de hartelijke Rosie in de caravan om het leven gekomen? De dode blijkt echter mannelijk te zijn. De opluchting die Bodenstein voelt is echter maar van korte duur. Er is immers nog altijd iemand overleden. Is zijn oude schoolvriend Edgar soms door de vlammenzee verzwolgen?


Edgar blijkt nog in leven te zijn. Op onverschillige toon vertelt hij Bodenstein en zijn collega Pia dat zijn moeder op sterven ligt. Ze brengt de laatste dagen van haar leven in een hospice door. Wanneer Bodenstein en Pia bij hospice Avondrood arriveren, is Rosie helaas diep in slaap. Ze zullen haar op een ander moment naar een eventuele logé in de caravan moeten vragen. Kort na hun bezoekje aan het hospice ontvangen ze echter een verontrustend telefoontje. Ondanks haar ernstige ziekte is Rosie volkomen onverwacht overleden. Haar verpleegster vertrouwt het niet.


Bodenstein spoedt zich met zijn collega Cem naar de hospice. Wanneer ze zich over het ontzielde lichaam van Rosie buigen, zien ze meteen dat er iets niet klopt. In de hals van de dode bevinden zich donkere plekken en in haar ogen zijn puntbloedingen te zien. Rosie Herold is gewurgd. Wie vermoordt in vredesnaam een vrouw tijdens de laatste dagen van haar leven? Bodenstein en zijn collega’s ontdekken dat Rosie kort voor haar dood zorgwekkende onthullingen over het verleden heeft gedaan. Beweerde ze werkelijk dat ze de dood van iemand op haar geweten had? Er bekruipt Bodenstein een vreselijk gevoel. Rosie heeft het toch niet over Arthur, zijn jeugdvriendje die op elfjarige leeftijd spoorloos verdween? En waarom is Rosies oudste zoon Clemens eigenlijk niet waar hij tegenover zijn vrouw beweerde te zijn?


In dit achtste boek over Pia en Bodenstein staat naast de reeks moorden ook het naderende vertrek van Bodenstein centraal. Bodenstein voelt zich afgemat. Hij heeft behoefte aan tijd voor zichzelf en zijn dochter. Hoewel hij beloofd heeft terug te komen, heeft Pia er een hard hoofd in. Ze vreest dat haar baas en goede vriend tijdens zijn verlof zal besluiten definitief te stoppen. Ze heeft zijn vermoeidheid opgemerkt en ze beseft dat het niet alleen om lichamelijke uitputting gaat. Bodenstein heeft te veel narigheid meegemaakt. Hij is op.


Ik heb genoten van het uitgebreide verhaal, de warme sfeer en de vele personages die de revue passeerden. Nele Neuhaus propt haar boeken graag boordevol personages waardoor de lezer soms wel erg veel namen moet onthouden, maar dit keer valt het mee omdat er ook veel oude bekenden in het boek voorkomen. Wie de draad toch kwijtraakt kan het personenregister voorin het boek raadplegen. Zal Het woud werkelijk het laatste boek over Pia en Bodenstein zijn? Hopelijk besluit Bodenstein zijn werkzaamheden na de nodige rust weer vol gedrevenheid te hervatten!


ISBN 9789021405360 | paperback | 549 pagina's | Uitgeverij Q | juni 2017
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 23 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven