Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De levenden en de dodenDe levenden en de doden
Deel 7 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


De oudere vrouw was eenzaam gestorven, haar hondje in verwarring achterlatend. Ze werd niet liefdevol door familie en vrienden omringd. Het was ook haar tijd nog niet. Een sluipschutter had besloten dat de vrouw, die haar gebruikelijke ochtendwandeling maakte, moest sterven. Een fietser zag haar in elkaar zakken nadat het dodelijke schot haar in haar hoofd trof. Haar vrolijk gekleurde muts stak schril af bij het onrecht dat haar was aangedaan.


Eigenlijk heeft hoofdinspecteur Pia Kirchhoff vakantie. Ze staat op het punt samen met haar grote liefde Christoph naar het buitenland te vertrekken. Het wordt een reis naar Ecuador en de Galapagoseilanden. De vakantie is werk gerelateerd want Christoph is ingehuurd als reisleider. Voor Pia en Christoph is het stiekem een huwelijksreis. Niemand weet nog dat ze onlangs zijn getrouwd. Het feest zal pas in de zomer gegeven worden. Nu staan eerst de kerstdagen nog voor de deur. Pia verheugt zich erop het koude Duitsland voor een warmer oord in te ruilen.


Toch is Pia degene die de dochter van de vermoorde vrouw het vreselijke nieuws moet vertellen. Haar baas Bodenstein kampt met onderbezetting en Pia heeft ruim de tijd voor het vliegtuig vertrekt. Christoph begrijpt het wel. Als directeur van een dierentuin komt hij ook vaak voor onverwachte verrassingen te staan.


Renate Rohleder, de dochter van het slachtoffer, is ontzet dat haar moeder gestorven is. Even weet ze zich nog goed te houden maar wanneer Pia haar voorzichtig vertelt dat haar moeder door iemand om het leven is gebracht, gaat de schreeuw die uit haar mond ontsnapt door merg en been. Waarom heeft iemand haar lieve moeder, die geen vlieg kwaad doet, vermoord? Waarom? Pia moet haar het antwoord schuldig blijven. Ze begrijpt het zelf ook niet.


Die nacht slaapt Pia slecht. Ze weet dat ze zich op haar vakantie moet verheugen maar de moord blijft door haar hoofd spoken. Christoph, begripvol als altijd, stelt voor dat Pia thuisblijft. De reis is immers meer werk dan een echte vakantie. Pia wil er niks van weten. Dat houdt zichzelf tenminste voor. Het tweede slachtoffer laat echter niet lang op zich wachten. Opnieuw heeft een sluipschutter een vrouw door het hoofd geschoten. De kogel drong zich door het keukenraam van het huis van het slachtoffer om zich vervolgens in haar hoofd te boren. De schutter zag niet dat de kleindochter van de vrouw ook in de keuken was. Het meisje zag het hoofd van haar oma uit elkaar spatten en verkeert in shock. Opnieuw is een lieve, zorgzame vrouw gestorven.


Pia besluit thuis te blijven. Ze kan deze zaak niet meer loslaten. Ze wil weten waarom de onbekende moordenaar juist deze twee vrouwen heeft gedood. Het zijn geen willekeurige moorden maar zorgvuldig geplande executies. Heeft de dader nog meer slachtoffers op het oog? Al snel is dat overduidelijk het geval. Er blijven doden vallen. En dan valt de eerste brief door de brievenbus. Volgens de moordenaar zijn de slachtoffers gestorven omdat niet zijzelf maar hun familieleden een misdaad hebben begaan. De familieleden in kwestie ontkennen in alle toonaarden. Zij begrijpen er niks van. Ook kennen ze de andere slachtoffers en hun families helemaal niet. Wat is het verband in deze aangrijpende reeks moorden?


De souplesse en warme betrokkenheid waarmee Nele Neuhaus schrijft, staan keer op keer garant voor een dijk van een thriller. De levenden en de doden vormt geen uitzondering. Het thema in het boek, wat ik nog maar niet verklap, is schokkend. Het gaat over iets waar ik al jaren zonder aarzelen achter sta maar na het lezen van dit boek, moest ik toch even flink slikken. Ik hoop maar dat de misstanden in dit boek niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Nele Neuhaus kennende zit er echter een kern van waarheid in, wat haar verhaal nog intenser maakt.


De personages in het boek, met name Pia en Bodenstein, zijn inmiddels uitgegroeid tot goede bekenden. Hun privélevens vormen een prettig contrast met het hoofdverhaal. Alles keurig in balans. Pia heeft haar leven aardig op de rit maar Bodenstein staat op het punt zijn leven ingrijpend te veranderen. Durft hij het roer om te gooien? De levenden en de doden is, net als de andere delen in deze reeks, een absolute topthriller. Nele Neuhaus is een uitblinker.


ISBN 9789021458472 | paperback | 471 pagina's| Uitgeverij Q | juni 2015
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 1 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven