Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

AardschokAardschok
Mons Kallentoft


Het lichaam wordt gevonden door de zevenjarige Frida, een vrolijke boxer, die vervolgend luid blaffend haar bazinnetje alarmeert. Het lijk is naakt. Het gezicht heeft iets bekends maar door de gezwollen mond en neus, herkent inspecteur Malin Fors de omstreden politicus niet. Het is Frida’s vriend Daniel Högfeldt die duidelijkheid verschaft. Wanneer de beroepsmatig nieuwsgierige journalist een kijkje bij het ontzielde lichaam mag nemen, trekt hij verbaasd zijn wenkbrauwen op. Het slachtoffer is Peder Åkerlund, voormalig gemeenteraadslid voor de nationalistische partij Sverigedemokraterna.


De nog jonge Peder Åkerlund had veel vijanden. Hij stak zijn haat voor buitenlanders niet onder stoelen of banken. Zijn uitlatingen over moslims waren zo schandelijk dat hij uit de gemeenteraad werd gezet. Peder Åkerlund was een onvervalste racist. Een haatzaaier. Al op jonge leeftijd had Peder het volledig verknald. Toen kwam de ommekeer. Peder zette zijn haat bij het grofvuil en nam zich voor zich juist tegen vreemdelingenhaat in te gaan zetten. Er werden lezingen op scholen aangekondigd. Peder zou zijn verhaal vertellen. Als een slachtoffer die op het verkeerde pad was geraakt en nu zijn spijt betuigde. Waren de excuses van Peder oprecht? Zijn moordenaar heeft dat vermoedelijk betwijfeld.


Peder is geen zachte dood gestorven. Hij heeft geleden. De pijn moet ondraaglijk zijn geweest. Wilde de dader het slachtoffer monddood maken? Hem zijn spreekvaardigheid afnemen? Er zijn verdachten in overvloed. Peder was allesbehalve geliefd, de zoektocht naar zijn moordenaar lijkt onbegonnen werk. Wrang genoeg is de rechts-extremist gestorven toen hij een goede daad probeerde te verrichten.


Kort na de dood van Peder verdwijnt de zestienjarige Nadja Lundin. Haar ouders zijn ervan overtuigd dat het meisje iets is overkomen. Net als Peder, verkondigde ook Nadja luidkeels haar mening. Ze streefde echter een tegenovergesteld doel na. Nadja wilde racisme uitbannen. Malin vreest dat de verdwijning van Nadja en de dood van Peder met elkaar verbonden zijn. Gaat het om dezelfde dader? Nadja’s lichaam is echter niet gevonden. Leeft het meisje nog? De lezer weet al vanaf de eerste bladzijde van dit boek dat Malins vermoeden klopt. Nadja leeft. Het meisje is levend begraven:


“De randen zitten aan alle kanten. En ik sla en duw, maar het helpt niet. Dat weet ik nu.
    Ik ben moe, wil slapen.
   Misschien ben ik al dood?”


De intelligente Malin stort zich met hart en ziel op het onderzoek. Toch heeft ze moeite haar aandacht bij haar werk te houden. De alcohol lonkt. Elk moment van de dag voert Malin strijd. Strijd tegen de drank, strijd tegen haar moeilijke aard. Ze maakt zich zorgen. Zorgen om haar dochter Tove die in Congo zit. Tove zet zich in voor de minderbedeelden. Deed ze haar nobele werk maar in Zweden. En dan is er Daniel. Lieve, zachte Daniel. Malin geeft om hem maar ze durft geen tederheid in haar leven toe te laten. Ze is een hard leven gewend. 


De zevenenveertigjarige Mons Kallentoft hanteert een prachtige schrijfstijl. Harde feiten gaan gepaard met haast poëtische overpeinzingen. Het verhaal kent meerdere spannende en aangrijpende verhaallijnen die uitstekend met elkaar in balans zijn. De moordenaar maakt er een persoonlijke strijd van en deelt zijn verleden met de lezer. Wanneer Tove vermist raakt in Congo, wordt Malin overweldigd door angst. Stevent het verhaal op een gruwelijk einde af?


Aardschok is een krachtig geschreven, diepgaande thriller. Het maakt deel uit van de Malin Fors-reeks maar is ook prima als standalone te lezen. Het gaat over gebeurtenissen die een hele gemeenschap schokken en over persoonlijk leed. Een gebeurtenis kan aan velen voorbij gaan terwijl een ander er voorgoed door gebrandmerkt wordt. Ondertussen tikt de tijd door. Zal de onbekende dader besluiten om ook Nadja voorgoed het zwijgen op te leggen? De bloedstollende thriller Aardschok is een absolute aanrader!


ISBN 9789401604567 | paperback | 320 pagina's | Xander uitgevers | september 2015
Vertaald door Neltje Wiersma

© Annemarie, 12 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven