Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Iene Miene Mutte
M.J. Arlidge


In eerste instantie gelooft niemand het verhaal van de ernstig vermagerde Amy Anderson. Twee weken geleden verdween ze, na het bezoeken van een popconcert in Londen, samen met haar vriendje Sam Fisher van de aardbodem. Nu is Amy terug. Van haar jeugdige, frisse verschijning is niets meer over. De ronduit vieze en stinkende vrouw die voor inspecteur Helen Grace zit, is niet meer dan een schaduw van de persoon die ze eens was. Amy heeft Sam om het leven gebracht maar ze beweert stellig dat ze tot haar afschuwelijke daad gedwongen is.

De dode Sam wordt op de bodem van een verlaten zwembad aangetroffen. Ook hij is vrijwel onherkenbaar veranderd. Sams ontzielde lichaam zit onder het aangekoekte vuil en hij is na zijn verdwijning eveneens enorm vermagerd. Helen Grace kan nauwelijks geloven wat ze ziet. Wat haar nog meer verbaast, is dat ze het verhaal van Amy begint te geloven. Amy heeft verklaard dat ze na het concert in Londen een lift van een vriendelijke vrouw aangeboden kregen. De dame in kwestie stak het verliefde stel zelfs een thermoskan vol warme koffie toe. Na de koffie ging het mis. Ergens tussen Londen en Southampton verloren Amy en Sam het bewustzijn. Het tweetal kwam op de bodem van het zwembad bij.

De boodschap van de vrouw was duidelijk: ze zou slechts één van hen vrijlaten. Ze mochten zelf kiezen wie er verder zou leven: Amy of Sam. Op de vloer van het zwembad lag een pistool klaar. Geladen met één kogel. Het lange wachten begon. Amy en Sam hoopten op een wonder. Hoopten vurig dat ze gevonden zouden worden. Het ontbreken van water en voedsel begon hun tol te eisen en uiteindelijk was het Amy die de vrijheid tegemoet strompelde.

Niet veel later is het opnieuw raak. Twee mannen komen na een zakenafspraak zonder benzine te staan. Gelukkig biedt een sympathieke dame hulp aan. Voor de mannen goed en wel beseffen wat hen overkomt, komen ze in een lege silo weer bij bewustzijn. De boodschap is hetzelfde. Het pistool ligt weer klaar. Wie van de twee kan uiteindelijk het verhaal navertellen?

Helen Grace en haar collega’s kunnen niet anders dan concluderen dat er een seriemoordenaar actief is. Hoe kan een vrouw in haar eentje twee mensen overmeesteren en naar hun nieuwe onderkomen vervoeren? Beschikt de vrouw over een bovenmenselijke kracht? Heeft ze een handlanger? Helen vraagt zich af wat het motief van de vrouw is. De ontvoeringen lijken zorgvuldig gepland te zijn. Hoe heeft ze haar slachtoffers uitgekozen? Welk verband ziet Helen over het hoofd? Eén ding is duidelijk: de vrouw is voorlopig niet van plan met haar lugubere spelletje te stoppen.

Iene Miene Mutte (oorspronkelijke titel: Eeny Meeny) is het thrillerdebuut van M.J. Arlidge die al jaren bijdrages aan succesvolle Britse televisieseries levert. Zo schrijft hij onder andere voor Silent Witness, een serie die ik op de voet volg. Iene Miene Mutte is het eerste deel van de Helen Grace-reeks. In Engeland zijn deel twee (Pop Goes the Weasel) en drie (The Dolls House) inmiddels ook een feit. Helen Grace is een stoere politievrouw die in Southampton woont en werkt. Ze heeft het nodige meegemaakt maar daar vertelt ze niemand over. Ze heeft een nieuwe start gemaakt en rekent op geheel eigen wijze met demonen uit het verleden af. Ze is sterk en daadkrachtig maar onder haar indrukwekkende en stoere verschijning, gaat een gevoelige vrouw schuil.

De hoofdverhaallijn wordt ondersteund door twee andere verhaallijnen. De lezer maakt kennis met een vrouw zich met regelmaat, door de in sadomasochisme gespecialiseerde gigolo Jake, laat afranselen. Ze eist steeds meer slaag en Jake begint moeite met de situatie te krijgen. Er is ook een verhaallijn over een meisje dat een allesbehalve prettige jeugd doormaakt. Al op jonge leeftijd begint ze gestoord gedrag te vertonen. Wie zijn deze vrouwen? Gaat het soms om dezelfde vrouw? Is het de moordenaar?

M.J. Arlidge doet het verhaal in een hoog tempo uit de doeken. De aandacht van de lezer krijgt nog geen seconde de kans te verflauwen. Indrukwekkende verhaalontwikkelingen volgen elkaar vliegensvlug op. Het verhaal is pittig en meedogenloos. De auteur heeft zich goed in zijn personages ingeleefd en stelt de lezer een aantal interessante vragen: op welke manieren verwerken mensen een traumatische jeugd; valt een traumatische jeugd wel te verwerken én ben je als overlever soms ook een verliezer? Dit debuut maakt heel nieuwsgierig naar het volgende deel!

ISBN 9789022569030 | paperback | 374 pagina's| Boekerij | januari 2015
Vertaald door Herman van der Ploeg

© Annemarie, 14 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven