Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Donker waterDonker water
Mikaela Bley


Iedereen vindt het beter dat misdaadjournaliste Ellen Tamm een tijdje rust neemt. Toen ze voor TV4 de verdwijning van de achtjarige Lyke onderzocht, kwamen haar onderdrukte herinneringen met een donderend geraas naar boven. De kleine Lyke deed haar aan haar tweelingzusje Elsa denken. Ook zij was nog maar acht jaar oud toen ze verdween. Hoewel Ellen bij haar was, kan ze zich niks meer van de precieze gebeurtenissen herinneren. Het ontzielde lichaampje van de kleine Elsa werd kort na haar verdwijning gevonden.


Sinds Elsa’s dood wordt Ellen overal waar ze gaat met de dood van haar tweelingzusje geconfronteerd. Steeds als ze in de spiegel kijkt, ziet ze haar zusje. Haar ouders zijn de dood van hun dochter nooit te boven gekomen. Steeds als Ellen ze ziet, heeft ze het gevoel dat ze liever hadden gewild dat zij en niet Elsa om het leven was gekomen. In de nabijheid van haar ouders groeit de doffe pijn in haar binnenste uit tot een hevig schrijnende wond. Ellen voelt zich eenzaam en ongewenst, al jarenlang.


Toch is Ellen nu op weg naar het landgoed van haar moeder om daar tot rust te komen. Vlakbij haar eindbestemming stopt ze om benzine te tanken en een flesje water in te slaan. De man achter de kassa kijkt haar nieuwsgierig aan. Hij heeft het logo van de nieuwszender op haar knalroze Porsche opgemerkt. Verwachtingsvol vraagt hij haar of ze vanwege de moord naar Stentuna is gekomen. Ellens nieuwsgierigheid is gewekt. Moord? Welke moord? De man vertrouwt haar toe dat langs de kant van de weg het lichaam van een doodgeslagen vrouw is aangetroffen.


Het lijkt wel of de dood Ellen achtervolgd. Overal waar ze gaat, wordt ze ermee geconfronteerd. Ze rijdt naar de plek waar de vrouw is aangetroffen. Het onderzoek is nog in volle gang maar de politieman ter plaatse wil haar niets vertellen. Hij geeft haar de naam van zijn meerdere, ene Börje Swahn. Wanneer Ellen hem belt, maakt Börje een enorme fout. In plaats van na het weinig informatieve gesprek op te hangen, laat hij zijn telefoon aanstaan. Wanneer hij zich vervolgens bijzonder onbeschoft over de dode uitlaat, luistert Ellen ademloos toe. Ze neemt alles wat hij zegt op.


Ellens moeder waakt als een havik over haar. Ze betuttelt haar dochter alsof die nog minderjarig is. Ze bepaalt zelfs dat Ellen drie keer per week naar een therapeut moet. Met lood in haar schoenen gaat Ellen naar het eerste gesprek. Het klikt. Ellen praat en huilt. Ze beseft dat ze pas verder met haar leven kan als ze haar verleden heeft verwerkt. Wat is er toch precies gebeurd, al die jaren geleden? Waarom wil niemand, zelfs haar eigen ouders niet, er met haar over praten?


Dankzij de blunder van Börje Swahn wordt Ellen een rechtstreeks lijntje met de politie aangeboden. Carola, een vriendelijke en ietwat onzekere vrouw, zal haar zo veel mogelijk informatie over het onderzoek toespelen. Het lukt Ellen haar baas Jimmy over te halen haar parttime aan de zaak te laten werken. In het huis van haar moeder voelt ze zich opgesloten. Het is alsof ze bovenop het verleden is vastgebonden. Het moordonderzoek bezorgt haar een welkome afleiding.


De dode vrouw wordt geïdentificeerd als Liv Lund. Ze was zwanger. Wat ze in Stentuna deed en wie de vader van haar ongeboren kind was, weet niemand. De omwonenden beweren haar niet te kennen. De lezer betwijfelt dat al snel want waarom is onderwijzeres Hanna dan toch zo gestrest? Ook de iets oudere Alexandra, die in een ander plaatsje woont, is uit haar doen. Beide vrouwen proberen hun zorgen tevergeefs met hun partner te delen maar die geeft in beide gevallen niet thuis. En wat hebben de agressieve kinderen die door de omgeving struinen met het hele gebeuren te maken?


Over Dochter vermist, het debuut van Mikaela Bley, was ik laaiend enthousiast. De lat voor dit tweede boek lag hoog maar het is de schrijfster schijnbaar moeiteloos gelukt nóg een fantastische thriller te schrijven. Ik heb Donker water verslonden. Ellens eigen verleden wordt prachtig met het moordonderzoek verweven. Omdat ze de gebeurtenissen uit haar jeugd maar niet kan doorgronden, doet ze er alles aan de levens van anderen te begrijpen. Ellen is echter bijzonder breekbaar. Hoewel haar ouders haar verstikken, zijn hun zorgen terecht. Mijn eindoordeel over Donker water is kort en bondig: het is gewoonweg een perfecte Zweedse thriller.


ISBN 9789400508309 | paperback | 429 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden

© Annemarie, 1 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven