Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De meisjes zonder naam
Ellen Tamm serie: Deel 4
Mikaela Bley


Het verhaal begint op 15 januari, als Linn, een 17-jarige influencer door haar moeder naar een internaat wordt gebracht. Ze wil daar helemaal niet naar toe, maar haar moeder vindt dit het beste voor haar. Het internaat Täcktaholm ligt in de bossen in Södermanland en het is speciaal voor meisjes met ADHD. Linn is op internet aangevallen, nadat ze zich in een televisie-interview heeft verzet tegen het beeld dat ADHD een soort superkracht is. Zij beschouwd het helemaal niet als een superkracht, maar meer als de hel. In het internaat zijn mobiele telefoons voor de leerlingen verboden. Linn krijgt een kamer die ze deelt met een zekere Gabriella. Ze ligt daar alleen, hoewel het al half 11 geweest is en het dan stil moet zijn. Gabriella is er niet en lijkt dus de regels te overtreden.


Op dezelfde dag is Ellen Tamm in een vruchtbaarheidskliniek, omdat ze haar eicellen in wil laten vriezen, voor het geval dat. Dan krijgt ze een sms-je van iemand die laat weten dat er een dode vrouw is gevonden in de omgeving waar zij is opgegroeid.


De volgende dag wordt Linn wakker gemaakt door Gabriella, die zegt dat ze zich aan moet kleden, omdat het snel tijd is voor het ontbijt. Even later brengt iemand 2 plastic bekertjes met 4 tabletten en 2 bekertjes water. Als Linn vraagt wat het voor tabletten zijn, krijgt ze te horen dat het vitamines zijn, die er voor zorgen dat ze zich goed voelen. Gabriella vertelt Linn dat haar vorige kamergenote weer naar huis is.


Ellen hoort van de tipgever dat het gevonden lichaam geen hoofd meer heeft. De politie laat helemaal niets los. Het internaat waar Linn zit, bevindt zich in de omgeving van de plaats waar het lichaam is gevonden. Op een gegeven moment gaat Ellen op zoek naar meer informatie over het internaat en ze komt tot de ontdekking dat het eigendom is van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Bij de geroutineerde thrillerlezer gaan er dan natuurlijk wat alarmbellen af, zeker in verband met de tabletten die de leerlingen moeten slikken.


Linn raakt op het internaat in conflict met haar medeleerlingen. Een van de meisjes wil Linn op een gegeven moment iets vertellen, maar dan wordt ze ineens niet lekker. Later krijgen de leerlingen te horen dat het meisje in het ziekenhuis is opgenomen en dat ze vermoedelijk last heeft van haar blinde darm.


Intussen heeft Ellen het bericht gekregen dat er een tweede dode vrouw gevonden is. De geruchten in de omgeving gaan alle kanten op. Zo is er iemand die men De Graaf noemt en bij wiens terrein de lichamen van de vrouwen zijn gevonden. Bovendien heeft de man een paar buitenlandse klusjesmannen in dienst en natuurlijk worden die door de omgeving van het een ander verdacht, waarbij over de slachtoffers wordt verteld, dat ze vermoedelijk uit het buitenland komen. Op een gegeven moment duikt er ook nog een foto op van een groep naakte meisjes, waarvan het hoofd niet op de foto staat. Het raam op de achtergrond heeft schuine spijlen en Ellen herkent het van Täcktaholm, waar men ook dergelijke ramen heeft.


Het is een spannende thriller geworden, waarin er eens wat minder aandacht is voor de privéproblemen van Ellen Tamm. De verhouding met haar moeder is nog steeds niet optimaal, maar de dood van haar zus speelt niet meer zo’n grote rol. Ze heeft inmiddels een relatie met William, die muzikant is. Helemaal geweldig gaat dit overigens ook niet, zeker niet als William ontdekt dat ze haar eicellen in wil laten vriezen. Daarnaast is er nog altijd haar chef Jimmy, die ook wel iets met haar wil, maar die ook nog steeds getrouwd is en er ook niet veel voor lijkt te voelen om z’n gezin in de steek te laten. Didrik lijkt geheel van het toneel te zijn verdwenen, hoewel de moeder van Ellen nog wel contact met hem lijkt te hebben.


ISBN 978 94 005 1131 6 | Paperback | 413 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2020
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedringa en Sophie Kuiper

© Renate 28 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven