Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De aanslag die moest gebeurenDe aanslag die moest gebeuren
Michiel Janzen

De media staan er vol van: er is een aanslag gepleegd op Gust Dewilde, een extreemrechtse politicus. Dewilde is een Belg met een Vlaamse vader en een Nederlandse moeder, die niet alleen vanwege zijn uiterlijk een opvallende figuur is. Hij predikt een fel nationalistisch beleid, antimoslim, anti asielzoekers.
De aanslag mislukt, maar de verantwoordelijke persoon begint onmiddellijk een nieuwe aanslag te bekokstoven. We volgen vier jonge moslims.


Bart is arabist, en schijft geëngageerde stukken voor de krant. Na een stukgelopen relatie trekt hij in een flat in de Schilderswijk in Den Haag, waar hij al snel kennis maakt met zijn Algerijnse buurman Khadeem Slimani, en niet veel later met het hele gezin, waaronder de oudste dochter Sharifa, die stewardess is bij Royal Jordanian.
Niet veel later wordt hem gevraagd om te bloggen over geradicaliseerde moslims. Hij spreekt Arabisch, heeft een donkere huid, en hij woont op de juiste plek, zegt zijn opdrachtgever. Bart besluit Khadeem in te schakelen, vraagt wat hij weet over ronselaars en foute imams. Als Khadeems vrouw oppert om de artikelen te beginnen bij het begin: ‘Hoe is het jihadisme ontstaan?’ duikt Bart in het leven van de moslim in Den Haag.


Alexander woont ook in Den Haag, maar in een betere buurt. Hij liet zich als PRT-er (Provinciaal Reconstructie Team) uitzenden naar Afghanistan, om een school te bouwen, waardoor hij eveneens een mondje Arabisch spreekt. Zijn broer Bram was bij de Task Force, en is daarbij omgekomen. Alexander is nu werkzaam bij de Gemeente Den Haag. Zijn hobby: dure horloges, dus baalt hij stevig als er op een dag ingebroken is in zijn appartement en de horloges weg blijken te zijn. Niet veel later wordt hij overvallen. 
Een onbekende benadert hem, en maakt duidelijk dat Alexander niet zomaar een doelwit was. Als hij wil weten hoe het zit kan hij bellen, hij geeft Alexander een kaartje en verdwijnt. Natuurlijk belt Alexander en hij spreekt af met de man die zich voorstelt als Rutger. Wie bedreigt Alexander?


‘Gasten die ISA, het Islamitische Front of Al-Nusra een warm hart toedragen. Fundamentalistische fanatiekelingen zijn die wraak willen nemen voor het leed dat hun moslimbroeders is aangedaan. Jihadisten die de strijd niet opgeven maar hier in het Westen voortzetten.’


Wil Alexander undercover gaan en uitzoeken wat er allemaal aan de hand is in de Schilderswijk? Zijn er terroristen actief?
Alexander wordt Aboe Mansur al-Aziz Nizar, woonachtig in de Schilderswijk.


De drie verhaallijnen komen samen in een superspannende realistisch beschreven ontknoping, je kan alleen maar hopen dat dit nooit werkelijk zal gebeuren.
Het is niet alleen een spannend verhaal. Het is actueel, temeer omdat er uitleg gegeven wordt over de achtergrond van dit soort aanslagen, over jihadisme en radicalisering. Den Haag, met name de Schilderswijk, zal herkenning bieden voor diegenen die daar bekend zijn.
Deze factiethriller (fictie met feiten) kwam uit op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, een dag waarop de geijkte diensten zeer alert zijn op dit soort aanslagen.


Michiel Janzen is als strategy director verbonden aan GBE communicatie in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in management en organisatie, militair-strategische vraagstukken, hetgeen je aan dit boek wel kan aflezen. Ondanks de vele informatie zit het verhaal uitstekend in elkaar zonder dat de spanningsboog uit het oog verloren wordt.


ISBN 9789401455626 | Paperback| 256 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2018

© Marjo, 8 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven