Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Leven of doodLeven of dood
Michael Robotham

 

Niemand begrijpt waarom Audie Palmer slechts één dag voor zijn vrijlating uit de gevangenis is ontsnapt. Waarom heeft Audie ervoor gekozen als een voortvluchtige door het leven te gaan terwijl hij na tien jaar gevangenisstraf bijna een vrij man was? Als Audie gevonden en opgepakt wordt, staat hem opnieuw een fikse celstraf te wachten.


Audie zat in de gevangenis omdat hij betrokken was bij een gewapende overval waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. De buit, zeven miljoen dollar, is nooit teruggevonden. Tijdens de overval raakte hij levensgevaarlijk gewond nadat hij door een politieagent in het hoofd werd geschoten. Audie raakte in een coma maar tegen alle verwachtingen in kwam hij weer bij kennis waarna hij volledig herstelde. Hij legde een volledige bekentenis af en verdween achter de tralies.


Het is een wonder dat de vriendelijke en intelligente Audie nog leeft. Tijdens het decennium in de gevangenis is hij vrijwel doorlopend belaagd en verwond. Iedereen wilde weten waar het geld is gebleven maar terwijl zijn lichaam met littekens bedekt raakte, gaf Audie geen enkele informatie prijs. Nu Audie is ontsnapt, is zijn vriend Moss de pineut. Op hardhandige wijze proberen de gevangenisbewakers te achterhalen hoe Audie is ontsnapt. Moss kan het ze niet vertellen, het is voor hem ook een raadsel.


Nog één dag en dan had Audie als vrij man de gevangenis uit kunnen wandelen. Nu is hij opgejaagd wild. FBI-agent Desiree Furness moet hem opsporen maar ook de agent, inmiddels een sheriff, door wie Audie destijds overmeesterd is, zit achter hem aan. Waar bemoeit de sheriff zit mee? Desiree is niet blij met de bemoeienis van de man. Vreemd genoeg probeert ook Moss zijn vriend te vinden. Hij is door toedoen van een onbekende tijdelijk uit de gevangenis vrijgelaten. Het gaat zijn opdrachtgever niet om het geld maar om Audie. Als Moss het geld vindt, mag hij het houden. Als Moss zijn opdracht naar tevredenheid voltooit, komt hij bovendien in aanmerking voor strafvermindering. Althans: dat is wat de onbekende weldoener hem voorhoudt. Moss weet niet wat hij ervan moet denken maar beseft dat hij geen andere keus heeft dan te doen wat hem opgedragen wordt.

Waarom is Audie ontsnapt? De vraag laat de lezer niet meer los. Het is geen ondoordachte daad geweest want Audie heeft een zeer hoog IQ. Audie heeft dit zorgvuldig gepland. Het is een weloverwogen beslissing geweest. Audie heeft een doel. Naarmate het verhaal vordert, nestelt zich een gevoel van onbehagen in de lezer. Audie is een sympathieke man. Een goede man. Een man die eens tot over zijn oren verliefd was op een voor hem onbereikbare vrouw. Hoe kan het dat deze man betrokken is geraakt bij een gewapende overval? Wat is er aan de noodlottige dag van de overval vooraf gegaan? Op elke gedachtegang volgt keer op keer dezelfde vraag: waarom is Audie ontsnapt?


Er zijn meerdere boeken over ontsnapte gevangenen en agenten die op de voortvluchtige jagen maar dit boek is anders. Vanaf de eerste bladzijde beseft de lezer dat het niet om een klassieke ontsnapping gaat. Er is meer aan de hand en dat is wat zo intrigeert aan deze thriller. De spanning sluimert maar wijkt geen moment. Auteur Michael Robotham beheerst het verhaal tot in de puntjes. Precies op de juiste momenten geeft hij de juiste brokjes informatie prijs.


Leven of dood is een verhaal dat stilletjes dichterbij sluipt om de lezer vervolgens onverwachts in een stevige houtgreep te nemen. Op het moment dat de auteur een tipje van de sluier oplicht en je als lezer begint te vermoeden wat er aan de hand is, zit je gevangen in het verhaal. Is Audie een overvaller met een hart of juist een psychopaat? Welke verrassing heeft de auteur in petto? Met welke onthulling zal hij zijn lezerspubliek verbluffen? Michael Robotham heeft opnieuw een dijk van een thriller geschreven. De indringende schrijfstijl is de kers op de taart. Een regelrechte aanrader!


ISBN 9789023491446 | paperback | 413 pagina's| Cargo | februari 2015
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 12 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven