Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Laatste woordenLaatste woorden
Michael Koryta


Het was nauwelijks een ruzie te noemen. Toch betreurt Markus – Mark - Novak al anderhalf jaar lang dagelijks de laatste woorden die hij tegen zijn vrouw Lauren zei. Hij had moeten zeggen dat hij van haar hield. Hij had haar moeten vertellen hoe gelukkig ze hem maakte. In plaats daarvan mopperde hij op haar omdat ze van plan was, voor haar werk, een helderziende te bezoeken. Hij gaf haar te kennen dat ze hem met die onzin in verlegenheid bracht. Een kans om zijn harde woorden wat te verzachten, heeft hij nooit gekregen. Zijn lieve Lauren werd die dag doodgeschoten. De dader is nog altijd niet gepakt.


Mark werkt voor de juridische non-profitorganisatie Innocence Incorporated. Het was de bevlogenheid van Lauren, die er ook werkzaam was, die hem deed besluiten zich bij de organisatie aan te sluiten. Innocence Incorporated houdt zich bezig het vrijpleiten van onschuldigen die in de dodencel zitten en de strijd tegen de doodstraf in het algemeen. Het is een nobel beroep dat Mark tot Laurens dood vol passie heeft beoefend. Tegenwoordig passen zijn gedachten niet langer bij de doelstelling van de organisatie. Hij wenst degene die zijn vrouw heeft vermoord dood. De dader verdient het niet nog een dag langer dezelfde zuurstof als de rest van de wereld in te ademen.


De veranderingen in Marks gemoed zijn niet onopgemerkt gebleven. De hoge bazen van Innocence Incorporated denken erover hem te ontslaan. Marks directe baas, en goede vriend, Jeff London probeert te redden wat er te redden valt. Hij stuurt Mark vanuit het zonnige Florida naar het winterse Indiana voor een intakegesprek met een moordverdachte. De verdachte, Ridley Barnes, heeft zelf om het gesprek gevraagd. Het vreemde is alleen dat Ridley helemaal niet in de dodencel zit. Sterker nog: Ridley zit niet eens in de gevangenis! Hoewel iedereen denkt dat hij tien jaar geleden een moord heeft gepleegd, loopt hij nog altijd vrij rond. Het is Mark een raadsel waarom Ridley wil dat zaak heropend wordt.


Ridley Barnes is een gedreven speleoloog. Toen jaren geleden een nieuwe grot werd ontdekt, was hij er als de kippen bij. De wereldvreemde Ridley bracht de uitgestrekte grot vol toewijding in kaart. Een gedeelte van de prachtige grot werd opengesteld voor publiek. Het ging al snel mis. De zeventienjarige Sarah Martin verdween tijdens een bezoekje aan de grot. Er werd dagenlang naar haar gezocht. Het was Ridley die uiteindelijk met Sarah in zijn armen opdook. Het meisje was niet meer in leven.


Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat Ridley het meisje had gedood, was er niet voldoende bewijs om een zaak tegen hem aan te spannen. Ridley ontsprong de dans, waarna hij als paria door het leven ging. Tijdens het gesprek met Mark beweert hij gewoonweg niet te weten wat er in de grot is gebeurd. Het voelde voor hem alsof de grot bezit van hem nam. Hij heeft het over de geest van de grot, een donkere man. Misschien heeft hij Sarah vermoord, misschien ook niet. Ridley wil dat Mark de waarheid achterhaalt, ook als dat betekent dat hij als schuldige uit de bus zal komen.


Laatste woorden is een verhaal om helemaal in weg te zinken. Er gaat iets onheilspellend van de grot uit. Ridley heeft het gevoel dat de grot leeft en hem opdrachten geeft. Wanneer Mark door onbekenden wordt ontvoerd en uiteindelijk moederziel alleen in de grot belandt, raakt ook hij in de ban van de doordringende duisternis. Hoort en ziet hij dingen die er niet zijn of is hij werkelijk niet alleen?


Michael Koryta heeft opnieuw een fantastische thriller geschreven. De mystieke en onheilspellende sfeer van het verhaal namen me vanaf de eerste bladzijde in een houdgreep. Gaat het om iets bovennatuurlijks of toch niet? Ik deed geen enkele moeite aan de greep van het verhaal te ontsnappen maar liet me gewillig meevoeren, steeds dieper het verhaal en de grot in. De nuchtere Mark Novak vormt de perfecte tegenhanger van de verwarde Ridley. Beide mannen staan voor de uitdaging de duisterste hoeken van hun ziel te doorgronden. Met deze thriller heeft Michael Koryta perfectie nagestreefd en zijn doel bereikt. Laatste woorden is een vlekkeloze triller van een briljant auteur. 


ISBN 9789023499572 | paperback | 495 pagina's | Cargo | maart 2017
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 3 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven