Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De poppenmaakster
Max Bentow


Auteur Max Bentow leverde met Bloed en veren een briljant thrillerdebuut af. In Bloed en veren had een seriemoordenaar met de bijnaam De verenman het op onschuldige Berlijners voorzien. Ook inspecteur Nils Trojan legde bijna het loodje. Nils heeft de bloedstollende gebeurtenissen nog niet verwerkt maar toch zal hij opnieuw een moordenaar in de kraag moeten vatten.

In een kelder van een appartementencomplex is het lijk van de jonge Frida König aangetroffen. Iemand heeft haar op een wel heel ongewone manier om het leven gebracht. De vrouw is vermoord met purschuim. Iemand heeft het goedje, dat normaal gebruikt wordt voor isolatiedoeleinden, in de mond van de vrouw gespoten. Het slachtoffer had geen schijn van kans en is gestikt. De moordenaar heeft een opmerkelijk teken bij het lichaam achtergelaten. Wat betekent het?

Al snel denkt Nils Trojan aan Josephin Maurer. Ongeveer een jaar geleden werd Josephin door ene Karl Junker ontvoerd. Karl Junker sloot haar in zijn kelder op en Josephin zou gestorven zijn als Karl geen auto-ongeluk had gekregen. Toen de broer van Karl enkele ziekenhuisbenodigdheden voor Karl kwam halen, trof hij Josephin in de kelder aan. Het onderlichaam van de jonge vrouw was bedekt met een dikke laag purschuim.

Tegenwoordig is Josephin nog maar een schim van haar oude zelf. De spontane, levenslustige vrouw is getransformeerd in een angstig vogeltje. Karl Junker leeft niet meer. Hij is aan de verwondingen van het auto-ongeluk bezweken. Toch is Josephin nog altijd bang. De angst is te diepgeworteld. De relatie met haar vriend Milan is niet meer wat het was. Ze houdt van hem maar ze kan zich niet meer aan de liefde overgeven. Milan is begripvol maar ook gefrustreerd. Hij mist de oude Josephin en hij mist hun liefdesuitingen.

Josephin maakt poppen die ze in haar winkeltje verkoopt. Het zijn amugurumi-poppen die gebreid of gehaakt worden. Ze voelt zich prettig in de nabijheid van haar poppen. Josephin klampt zich moedig vast aan het kleine beetje levenslust dat ze nog voelt maar na een onheilspellend telefoontje slaat de angst weer in volle hevigheid toe. Het telefoontje was afkomstig van haar ontvoerder. Maar Karl Junker is dood. Haalt iemand een wrede grap met haar uit? Kort na het telefoontje wordt er een pop bij Josephin bezorgd. Het is een amugurumi-pop. Het gezicht van de pop is bedekt met purschuim.

Josephin beweert dat ze Frida niet kent maar de pop die bij haar bezorgd is, is uit het huis van Frida ontvreemd. Heeft de moord op Frida dan toch iets te maken met de ontvoering van Josephin?  Dan wordt er opnieuw een vrouw vermoord. Het slachtoffer is een goede bekende van Josephin. Nils Trojan ontfermd zich over de inmiddels doodsbange Josephin en zet alles op alles om de dader te vinden. Ondertussen gedraagt Josephins vriend Milan zich steeds vreemder.

Een tip voor iedereen die dit boek gaat lezen: zorg ervoor dat je urenlang ongestoord kunt lezen. Dit boek wil je in één ruk uitlezen! Met De poppenmaakster evenaart auteur Max Bentow de spanning en de kwaliteit van Bloed en veren met het grootste gemak. De schrijfstijl van Max Bentow is menselijk en meeslepend. Harde momenten worden afgewisseld met passages waarin de lezer de hoofdpersoon beter leert kennen. Nadat Nils Trojan in een oud archiefdocument op polaroidfoto’s is gestuit, steekt een gebeurtenis uit het verleden de kop op. Nils herinnert zich ineens weer verdrongen details over een moord die in zijn jeugd plaatsvond. Hij was nog maar een jaar of vijf toen zijn buurvrouw werd vermoord. Weet zijn vader soms meer over de moord dan hij laat blijken? Het laat Nils niet meer los. Ook leert de lezer Nils zelf als vader kennen. Besteedt hij wel genoeg tijd aan zijn tienerdochter?

Nils is vrijgezel maar zoekt regelmatig zijn vlotte, ruimdenkende benedenbuurvrouw op. Zijn hart heeft hij echter gereserveerd voor Jana Michels met wie hij in Bloed en veren ternauwernood aan de dood ontsnapte. Hun relatie is gecompliceerd. Jana is namelijk zijn psychologe en ze verzet zich met hand en tand tegen de verliefdheid die ze voelt.

Over De poppenmaakster kan ik nog uren uitweiden. Ik kan mijn mening echter ook heel kort en bondig samenvatten: deze thriller van hoogstaande kwaliteit is een aanrader van de bovenste plank!

ISBN 9789021455815 | paperback | 357 pagina's| Uitgeverij Q| juni 2014
Vertaald door Jan Bert Kanon

© Annemarie, 1 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven